用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

Re: 中學學位分配(二)

多謝哂你嘅分享同分析, 你簡直係我哋嘅明燈   

Re: 中學學位分配(完)

[quote]
mannyleung 寫道:
嘩~007 多謝!
簡直是我們一班迷途小六家長的明燈.
拜讀你對今年的中學學位分配及選校分析,簡直就是獲益良多.但小妹子比較貪心, 可否容許本人懇請閣下再分享一下升中後感呢? 因為小學只有5科(中/普通話,英,數 & 常, 可能加多個宗教). 但升中後就要 5科變 8 or 9科之多. 對家長及小朋友來講也是重的關口, 我們這班初中家長該應如何自處呢? 今享一下你和你令千金的奮鬥心得

Re: 中學學位分配(完)

櫺囹桼 寫道:
Mannyleung、sukiwong95、改Maggie124:
其實各家小孩各有不同,各家長亦會按情況各施各法,以下係我嘅方法:
小朋友升中就等如踏入一個新階段…亦係最麻煩之階段!佢地想獨立,佢地唔想人管束、佢地只要同輩認同、佢地對異性好奇、佢地對潮流產生興趣…總之每一樣野都好似衝著父母而改變!…再加上升中後轉用英語教學(英中的話)、科目一下子增加成倍、初中生寧舍多之課外活動…真係幾難適應…我係指大人!因為好多家長習慣左同小朋友一起成長一起學習(我都係):溫習啦、默書啦、買咩衫、著咩裙…所以係時候放手了(可以選擇六年級最後一次考試半放手~大局已定…咁升中就大家都好易適應!)
反而小朋友之接受能力好強好強,就算升中用英語教學、科目一下子多左、放學又忙呢樣忙個樣...但處理得宜,問題並不大!
英語教學:我嘅辦法係叫囡囡唔需要刻意求分數,起初係好難聽得明白哂,最重要係保持讀書興趣…初中只需要及格就可(不過條件係一年比一年平均多5分~奸呢?)
科目多左:分配時間好重要,唔好堆積功課一齊做!(因為中學功課一般都有充裕時間…每日做啲就冇咩難度,星期六日就可以有空“望”下課本咁喇!)
課外活動:一定要畀佢地參課外活動(適當嘅課外活動其實係小朋友好好嘅減壓劑!)
適當嘅時候關心一下佢、睇準時機讚一讚佢、佢地跌倒時安慰一下佢…我就係咁樣做人地老竇架喇!
仲有要識得與時共進,雖然而家啲歌手唱歌好難聽…但都要識得分邊個係泳兒、衛蘭!雖然我唔甚少買名牌畀囡囡…但都要知道而家後生仔女興啲咩牌子!咁兩代之間之鴻溝不會太深…唔太深就會有話題…有話題就可以引導小朋友多講佢地嘅野(講乜野都要記住…唔係以後仲肯講?)…小朋友講慣野就唔會有甚麼秘密,這時候只需要耐心聆聽…我嘅收獲就嚟了…因為一切資料盡在我掌扼中了!(有咩問題就知道點樣靜靜幫佢/指引佢!)

007 :

多謝你分享你嘅教女心德, 作為一個爸爸的你, 能夠全程跟足
女兒嘅成長及所需, 實屬難得...佩服佩服
‹ 上一主題|下一主題