用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC 赤提面試一問
發新帖回覆
樓主: Leedsforever
go

SSC 赤提面試一問   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-1-12 18:33
考下中英文,再用廣東話傾計

會唔會問小朋友考左邊幾間學校?我驚我小朋友好坦白

Leedsforever 發表於 24-1-13 11:06
想請教下過來人,在朗讀中英文文章時,小朋友一邊指着文章一邊讀,會扣印象分嗎?學校老師教我地咁樣做,話 ...

正常小六學生﹐唔應該而需要指住讀
我係老師會覺得你能力唔夠先會咁做。
有能力既學校睇字應該好快好準。

Ocean419 發表於 24-1-13 13:02
呢間之後會有second in 嗎? website 只寫今下2個星期六first in, 4月出offer, 冇提過second in 安排
...

呢間只會即場2ND IN出OFFER派船。無再約Second in

一係就即場派OFFER﹐其他既等3-4月。

liverpool2023 發表於 24-1-13 14:03
好肯定只去過一次,長途跋涉應該唔會忘記
註冊要唔要去就忘記了!
4月出offer會逐批出,第一輪註冊 ...

真是漫長的等待
即場收OFFER既真係好幸福。

liverpool2023 發表於 24-1-13 14:24
即場收offer的,通常都是幸福的選擇,之後還要面對好多選擇

我比較簡單,一早預咗用來試水溫,所以無咩負 ...

我其實一直心儀直資﹐希望在自行公佈前已經有OFFER﹐不用大抽獎
我報得既都係心儀會入先會報﹐收左都唔讀果D﹐我就唔報
所以我一心只想有一間快快收佢﹐個心就安定好多﹐
即場收係一個對小朋友能力好大既肯定。

有時我會諗小朋友面試覺得OKAY﹐
係咪真係OKAY
定係自我感覺良好?
係咪有D問題我係唔知無改善到?

一直面試就一路好多自我懷疑

gccky 發表於 24-1-13 16:33
多謝你先。

是的,呈一ok,頭5,呈2再好啲但冇收我地p6成績表睇,我估主要睇今日面試。

請問是否一線/私小?

我反而係估﹐其實一早已經shortlisted左一班人﹐
只要有黎面試+面試表現合符水平已經是即收

有家長話即派offer多數係上面果幾間房(rm1-3)

liverpool2023 發表於 24-1-13 16:28
經驗,包括自己和認識的人,我就覺得大部分一線都不是。

我估去到要2nd 3nd果d
就真係面試分高下。

一take過果d﹐似乎係成績主要﹐面試次要
當然﹐面試都會有影響收唔收/即場收

我估我囡成績是有﹐
但英文未夠自然都有影響
佢話聽完問題﹐佢會用2-3秒諗一諗再答﹐答既時候係唔會er er er﹐但我想這一舉動比人覺得佢未做到母語咁﹐想講就講掛

liverpool2023 發表於 24-1-13 16:55
呢個亦係我既睇法

我有諗女女是否無把握好即收機會...
佢話佢已經係副校Interview

liverpool2023 發表於 24-1-13 17:05
我兒當年也沒有即收,我又不覺得是面試影響,最終我們也沒有SPC interview ,所以我認為是成績未夠top
...
當年小朋友是一線小學?

gccky 發表於 24-1-13 17:21
都有啲似,阿女話有人有offer 都係room 1,2,3
我女都是ROOM 1不過估計表現未夠好﹐又或者需要等埋RO才有機會收
我們不是一線小學﹐又唔係港島區

adriantai 發表於 24-1-13 17:44
有冇收基層人士?
斷估基層會卻步。小女學校位於基層屋邨位置
學校有考直資既10隻手指數得哂
離開附近區域考直資既﹐只有小女一人

同學們家長好重視近、近同近
一聽到要比錢既學校就已經會卻步﹐根本唔會去了解

adriantai 發表於 24-1-13 17:49
係但所有人都有得in , 唔排有基層家長想一試

不是ALL IN﹐只揀700人見。

adriantai 發表於 24-1-13 18:32
如果咁多人卻步, 700人應該接近ALL
以往收表大約1500

liverpool2023 發表於 24-1-13 22:06
英華以前就真是幾睇重面試
但去年開始轉了模式,就唔清楚係咪變左主要睇成績了

其實學校問既問題都係無得準備無得死記既為主﹐已經足夠測試你真正英普會話同語文能力。

gccky 發表於 24-1-16 13:24
根據證人提供既資料,佢話冇睇過任何一張cert同成績表(我地未交6年級成績表)。對啱個人資料就係房外面等 ...

同我地又有D唔同。
我地比原定時間早左大半個鐘到﹐同左負責接待既學生講﹐
佢安排左小朋友照入去。
入到去小朋友話無咩人見﹐所以佢直入 ROOM 1 INTERVIEW﹐
然後老師一黎到就問佢叫咩名﹐但唔需要自我介紹果種﹐只CONFIRM名﹐就叫佢坐低
期間係有睇過佢帶既證書資料﹐亦都有就著證書內容傾計﹐過程15-20分鐘。

penpenvivi 發表於 24-1-15 17:26
我大女當年係2線小學,B1b waiting 入。

請問是3-4月份CALL WAITINT還是7月份?

Irenecys 發表於 24-1-22 14:00

SSC 今年一次過出咁多預定的offer給人的感覺不太好,雖說 ...

反而我覺得幾好喎。

其實佢揀700人果一下﹐比佢揀得既﹐都已經係學剩水平基本過關既人。
至於預定offer﹐
我都認為名單已經預定﹐如果有黎到 + 水平表現好既﹐就會按原定計劃收。
至於名單內無黎到﹐或者表現不似預期既﹐咪會唔收/考慮下見哂再收。

短短15-20分鐘﹐其實基本中英文、談吐應變都考哂﹐
適合唔適合都已經知道。

我又唔覺得真係剩低既機會不大﹐
只係剩低既人﹐唔夠出眾﹐所以要睇埋RO再判斷。

另外﹐始終叻到可以有即場offer既人﹐自然有更高選擇
到其他直資及自行陸續派offer

比起有D學校﹐一面二面三面、見家長見到查家宅咁﹐
ssc安排對大家都舒服。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊