用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生壓力太大,想幫佢轉校
發新帖回覆
樓主: happpy
go

初中生壓力太大,想幫佢轉校   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-2-24 09:15

最好能夠俾佢明白,佢嗰啲考得叻嘅同學,其實好多人背後係有 ...

無錯!
响呢啲學校,唔止有人幫,好多仲係有勁人幫,父母大學教授、博士、法官都大把

猴子爸 發表於 24-2-25 09:27
要喺呢啲學校「愉快學習」,一係超級天才,一係有支援有策略有方法,仲要本身有一定嘅底子,亦要有高EQ接 ...

我哋唔係SPCC,但已經是咁既情況了!
又例如數學,只是中二,有人補習都仲唔合格,但又有人已經做緊DSE M2 PP。

响呢啲學校,神人奇人好多,學生自己叻既係必然(小學唔級頭都入唔到嚟),家庭支援好強既亦是必然。同學自己需要有強大心理質素去解決和學習,能夠順利過渡,自己就可以從學習切磋去提升自身。

bananaGi 發表於 24-3-5 09:55
宜家睇返轉頭, 全力幫個小學生入SPCC根本唔難.
所以, 入SPCC都唔等於小朋友有實力. 係家長發功.

點解唔難?
我有教緊SPCC小學生,佢同佢家長既能力的確比其他學生強喎!

jenjenny 發表於 24-3-7 01:44
我相信有小朋友入到神校的家長大部份小學都全力發功,其實呈分試好多家長都全力發功,但當中只有極小數的小 ...

我小學已沒有全力發功
我知道同學家長學識更好又全力發功也成績不及我細路
所以,我不認同所有小學級頭也是家長已全力發功
小朋友資質仍然好有影響
我相信到中學更加睇學生個人資質,就是數學一科已經不是勤力便能高分

Yanamami    發表於 24-4-10 12:13
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊