用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

栗子媽媽 ,

唔駛呻啦,我恨都恨唔到ar,我100%鍾意女

栗子媽媽 寫道:
     我想問德中會5會轉男女校      (費話,唔駛埋我,呻下生左個女姐)[quote]
catcatmom 寫道:
栗子媽媽&Tinkerbell
no time to go, no problem!  
仲讀緊幼德,唔冼甘urg,我同hidemode urg 好多,你地有問題想知??等我問埋.
[/quote]

醒目開學勳章

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

Hi catcatmom,

我大仔話問過幾個同學,話成績表係冇名次分架  

醒目開學勳章

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾

Dear Tak Sun moms,

做乜咁耐無發表,快d返嚟la  
華仁轉中中,好似話係HK果間,
我越嚟越有d唔like我大仔個班主任,覺得佢冇愛心,亦都唔關心學生,好似教完書就算果d咁
德中我同老公覺得d學生麻麻地,不過暫時都係睇到表面,要再了解多d先

醒目開學勳章

Hi guys,

多謝栗子媽報料

katiema,

P.2,P.5,P.6 ~ am
P.1,P.3,P.4 ~ pm
未知幾時轉全日制,因要等政府比地

catcatmom,
囡囡好番未,你自己都要小心身體,今日個PTA同校長開果個關於新升中機制個會你有冇嚟,冇就8比你聽。

醒目開學勳章

Sorry for late reply,Tinkerbell 講果個picnic係P.4個PTA搞,

Last friday 個家長會係講新升中派位基制利弊,如主要係講如新基制落實後:

中央派位階段﹕以中一學生升中編班試成績,調整校內成績組別。第一屆學生將是現時五年級學生,
""""他們將於06年派位後參加此項考試。他們的成績加上最後一次學能測驗成績的平均,便成為原屬小學未來兩年(即07及08年)的派位組別依據。""""
而其個別成績,將會用作該中學的編班參考。中一編班考試雖然每年均會進行,但每兩年才會調整原屬小學之派位組別一次。

師兄反射師弟:大家一致認為,以派位後,小六生去新中學考嘅分班試,嚟决定之後兩年師弟的派位組別,極不公平

好似有d學生派唔到入心儀學校,仲會唔會有心機考個"分班試"    或
就算派到入心儀學校,亦都未必盡力考個"分班試"

落實後,現P.4及以下嘅學生就會行新派位基制

我哋學校PTA决定聯絡其他學校PTA去信教統會反對,同可能開記招或遊行等,現階段PTA都要盡快做嘢,因5月之前要回應教統會;

之前教統會份"'新派位基制"'資詢文件,學校都有派比我哋,大家都認真去睇吓新派位基制嘅影響

醒目開學勳章

Hi wisely,

你個仔讀P.4嗎?我大仔都係,PTA旅行我冇去,多d入嚟傾吓

醒目開學勳章

75週年show,我買咗2x$150,有冇人買咗飛睇?

醒目開學勳章

栗子媽媽,

我細仔跳舞wor,到時見la

醒目開學勳章

栗子媽,
5係小主人扮花,比你都5去坐幾粒鐘啦............ME TOO!!!!!

Tinkerbell,
PTA 係每一级都有一個獨立的,每級有唔同活動嘅,另全校又有一個咁,你可上德小website睇吓

醒目開學勳章

我決定唔揾嘢做,全力做fulltime mom ,同唔用個bun la,遲d唔知有冇咁多時間上BK chat  

catcatmom,
想問吓你個仔,P.1需唔需要做VA科親子藝術參觀工作紙???

醒目開學勳章

This weekend 德小象棋比賽,我大仔参加咗,到時好多家長,睇吓8唔8到或有冇機會同校長傾吓,再報料

醒目開學勳章

testing

醒目開學勳章

Thank you!! all you guys!!

醒目開學勳章

Hi 砂糖,

我睇咗la,亦回應咗la

CLICK HERE

醒目開學勳章

Dear Tak Sun Moms,

德小是否07轉全日??老師同家長話未知wor,

E-Learn ~~我覺得係同而家學緊果本英文書嘅網上板,本來我都想買分比個仔玩吓,但我個仔一次都玩2、30points,$1=1points, 我覺得唔值,所以玩完送果d就算,舊年K1學校派個封有50points,今年K2有100points.

catcatmom,

德幼for女仔出路一般,諗清楚呀!!

醒目開學勳章

呢排好多事,上BK睇吓就走!

因我叔仔一家搬走,老爺奶奶要揾人照顧,我7月要搬去藍田同佢哋住,好彩佢哋唔麻煩,又有奶奶煮飯,有得抖吓!

德小自己好似冇summer course,我大仔就比學校推薦去一個poly攪嘅"科學之旅",$200報名費,$5000課程費x5days,好鬼c貴,但一早安排咗佢去北京一個月(老公堂家姐度),所以冇幫佢報course

細仔mon-thur就報咗學校"大腦班"同"武術",佢話要學功夫,本來諗住佢去我朋友度學空手道,但summer佢哋只有sunday有小朋友班,我唔想佢日日都要學嘢同sunday係familyday,咪比佢學住先,fri畫班,sat會報YMCA游泳,學校course完咗後,諗住報埋YMCA英語班(外藉教),遊戲、唱遊、phonics、oral、story、手工等,mon-fri  5days x 3 hrs,$2400,total 15hrs,我覺得都算平,是嗎?有冇第2d好介紹?

栗子媽,
我幫細仔9月轉下午班,粟子返學幾點上校車架?
天神同st.mary結龍,20分有得抽,親戚有d天神媽咪friend,話天神係好傳統學校,但都係好嘢,遲d再8吓,因要過咗6月4日先好揾佢,佢個女大抽獎又係抽天神,祝佢好運

醒目開學勳章

親戚(我姑姐)個女,35net派第9志願,激c佢媽咪,但佢有KTS同德雅收咗,而家叩門st.mary同天神,唔得就讀私校,表妹讀Kentville,佢哋果班得幾個派到頭3個志願,大部份都派到5th之後,我姑姐話佢哋好多唔同net嘅同學媽咪都係放傍中心發覺,讀普通幼稚園嘅反而bingo,佢仲叫我如果諗住大抽獎,快d同細仔揾間普通幼稚園轉K3,我話我仔果間都唔算出名,應該都有機掛,笑C我   

醒目開學勳章

好開心呀!傾惦唔駛搬返去同99住,一天光哂!不過我都想搬,因成日都瞓得唔好

Hi 樹熊媽媽,
昨日有冇去小一迎生會,校長講d乜8嚟聽?!

catcatmom,
未有咁快知住,起碼睇埋下星期考試成績先,上次見家長講,如果今次大考追返就有機,但我大仔而家冇心機讀書,又開始反叛,睇佢都未必有份

農圃道官立小學係 36net , 35net官小有馬頭涌,但官小又係入唔到精英班就冇作為,細仔我都决定唔報我母校,因P.2就開始分精英班,好辛苦

細仔而家多數想大抽獎博吓,再考私小打底,私小暫時只揀到祟真,仲睇緊

Tinkerbell,
如果係諗住考SFA,好而家開始谷你個仔,我表妹考(讀kentville,今年9月P.1果個),考完番嚟都話識,但冇收佢,要考中英數,中英文,要聽完段故仔答問題,數學(中同英)要雙位數,加完後再減,仲有上到去考,老師就問邊個讀Kentville,邊個讀st.cathrine,剩係問呢兩間???kenville今年得5、6個入到詐 !!!

另我表弟現F.5,叻仔+資優,以前係SFA讀,晚晚功課做到起碼11pm,隨時默書(冇通知),有d書冇教要自己學,佢亞媽都話辛苦到喊

P.S. 德幼K.2到而家先教緊單位加數咋  

醒目開學勳章

catcatmom 寫道:
文校長點解RESIGN??

我都未收到風呀 ????叫個大仔返去問過老師,同通告講一樣,私人理由,另小一個迎新會有講主業會bor!

醒目開學勳章

之前德小校長提到轉"全日制"既時,其中辦發有申請多一間校舍而唔係搬校舍,如附近被殺校嘅學校,我諗轉去32net機會不大,因學校肯轉net嘅話,一早已搬咗,唔好擔心住,星期日聽完先算

德幼果場(2pm-3:30pm,K1-P.1)我唔去,靜係聽小學果場(4pm - 5:30pm,P.2-P.6),因內容一樣,但小學果邊係即時切身問題,我諗會多d意見聽,到時大家互相8啦

‹ 上一主題|下一主題