用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上了中學,大家習慣嗎?
樓主: hongkeikei
go

升上了中學,大家習慣嗎? [複製鏈接]

個仔就OK
, 但是我自己不習慣,因他好夜先返,在家都不知造甚麼好,他讀中文班,除了英文外又MUD都不用我幫.

原帖由 ydoris 於 11-11-2 13:31 發表
統測接近尾聲..今日考IS仲要上游泳堂WOR~明天殺科英文...考足2WEEK...中文科真是..阿囡話隔離班得2個合格,佢地班有十多個...IH仲勁,滿分20,最高得13分....平日見好多同學朝早係老麥做功課,吾明點解星期一都做吾晒LOR ...

回復 1# dickychui 的帖子

現中一,我個仔D分由50至70分不等,數學有80+,他考試3分題只寫四個字得1分,D題目又中意寫自己意見,但老師覺得他的意見不好,明顯他沒有讀屬本書
有 人教我要他造筆記來讀考試,這有點難度,有人叫我科科都出券考他,但我米好慘!現在我只出英文券比他造.
他已補中作,英昨,數,無錢再補拉.
怎樣提升他的分數呢,又鼓勵到他找到自己的讀書方法呢?

今日又有港大生....上星期有個11歲....都不要話吳驚....我們都是用鼓勵方式好D

原帖由 fallenleaf 於 11-11-4 19:40 發表

同意。學曉goal setting(父母和小朋友都要)比任何方法都好。我都啱啱比學校邀請去參加呢一類課程。
現在最緊要就要攪清楚父母的期望和小朋友的期望相唔相符。有陣時唔係成績,可能係朋輩的影響。睇完早幾個禮拜那個女 ...
‹ 上一主題|下一主題