用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 聖保羅書院小學
go

聖保羅書院小學 [複製鏈接]

Re: 聖保羅書院小學

debbyyim 寫道:
請問有冇聖保羅書院小學的家長呀?

debbyyim 寫道:
請問妳的仔仔就讀幾年級的, 我的仔仔現年一年級, 每天都有好多功課, 又要應付每星期的默書, 根本沒時間溫習, 下星期又開始考試, 真係好擔心.

我仔讀P.2,功課比去年多。不過我發現,其實有1/3是改正。即是:如果功課做得妥當,下次就不用改正/改很少,可以節省很多時間!

默書?我仔個個星期都有中英默書。平日溫習時間不多,所以通常在weekend溫默書,weekday再mock dictation。

下星期測驗,努力哦!給你一點tips:
- GS1/GS2都是供詞填寫答案,所以仔仔不需要“默字”,叫他read aloud課文/作業就ok。
- 中文主要溫作句和標點。
- 英文就提醒仔仔注意大小街和標點 (esp. full-stop),comprehension沒有溫習竅門,都是提醒他注意問題"What"/"Where"之類。至於WRS,老師已經寫下vocab,主要溫習該vocab用法和sentence structure。老師應該會出個圖畫,然後叫學生模仿sentence structure的句子寫出圖畫事物。

debbyim,

有unseen, 不過佔好少少分, 一個學期只有一至兩次, 中英都有unseen.  唔洗咁擔心, 英文較好既學生通常中文差少少 (即係中文unseen dict冇咁"著數), 但中文好o個d, 英文又差少少 (英文unseen dict冇咁"著數), 所以都係打番勻.

LilianSze,

I just check my son's last year handbook, no homework in test week.  Don't worry!

debbyim & LilianSze,

請問你地小一有冇網上手冊?  因我見intranet有呢個column, 但係老師從來冇用過, 唔知攪乜?

Science叫General Studies (常識科), 係1本中文1本英文.

我都覺得中文科批改時有時都有錯漏,不過如果我spot到,我都要仔仔自己改正。我估那只是個別老師不小心。整體來説,其他科目還是改得很仔細的。

我仔去年上學期給老師選了入朗誦隊,所以上學期已經沒有多餘時間參加其他學校活動。而下學期我就讓他參加田徑班。今年,我仔的學習態度不太好,爲了“懲罰‘他,也爲了讓他有多點時間做好功課,我暫時沒有讓他參加活動(因他在外面也有其他活動),但老師選了他參加讀誦,這也算是“活動”了!

其實我都覺得,如果自己在外面都有其他課外活動(音樂、語文等等),一種校内活動都已經夠了。

sudoku 寫道:
Hi Teresa,

Pls adv is there any Science lesson ?

Science = General Studies = 常識

雖然我個仔係小二, 都加埋我啦!!!

Lilian,

只係會派番test paper比家長sign, next day要交番, 唔會比家長keep.

blueeye_dw 寫道:
各位聖保羅書院小學P.1的家長們,
由08-11-2006每星期三
你們的小朋友有否參加每星期三午飯後
約一時十分開始的聽故事時間,
他們回家後有否同妳們分享呢?
因為全是小朋友們自願性參加的
由家長會的家長們2個對5-6個小朋友1組,
在講故事後發問題, 而且每星期三都有
故事大綱.
小朋友們有否與妳們提起過呢?

我個仔好鍾意呢個時間, 佢叫我逢wed既lunch box要d可以食得快既野, 等佢可以快d聽story.

Bomama 寫道:
Hi Teresa,

I remember your son was attended the solo verse speaking on today?  How's his performance?
Did you both enjoy?  Would you mind to share with us?

Cheers, Bomama

My son got no prize, but he performs well as in rehersal. U know, there's a boy of 1A who got the champanion yesterday!!! I was so glad that I rushed out to say congratulation to his mami!

It's a very good experience indeed! My son liked it and asked me to let him join the competition  next year.

昨天08/12是學生到音樂農莊旅行的日子,
好彩昨天風和日麗, 秋高氣爽, 天氣也不是太冷,
聽我的小兒說那裏也很好玩,
各位可否分享吓......呢?

係呀!!! 我都知熱架. 不過呀仔堅持要著長袖PE衫, 結果一隻濕水雞咁番黎.  我個仔都話好好玩, 有大大大迷宮.

你地有冇去concert 呀! 我o個日都有去.  好開心呀!!! 個仔同幾個同學坐, 一唱校歌就大大聲.  佢話校歌好好聽, 好鐘意唱.

我初初以為個concert 10:00就完, 點知攪到成11:00.  臨到最尾, 我仔左右2個同學已經霖左 (瞓到隻豬咁), 只有我仔仲頂得住.  到最尾, 又唱校歌, 我仔即刻叫同學起身, "喂.  起身唱校歌喇!!!!" (好攪笑).  o個2隻爛瞓豬半夢半醒起身唱, 個樣都未瞓醒.

如果學校遲d出番隻DVD, 都值得買架!

chuenma 寫道:
各位家長, 你地有無參加尋根之旅, 我參加了, 唔知好唔好玩呢!

請問有無家長參加過學校辦的體驗遊呢, 比D意見呀.

祝各位身體健康, 小朋友學業進步!!!!!

我報左番禺之旅.  你呢?

chuenma,

我個仔知道有得同同學仔去旅行就好興奮!

chuenma 寫道:
我個仔都係, 但係無乜同班同學參加.  其實我都好想見下你, 若潮州唔成團我一於參加潘禺, 同你一齊去.

比你講中, 有冇睇通告? 潮汕團唔成行.  咁你係咁揀番禺 (2nd choice)?

English:

My pals are here Book 1
Wide Range Reader (I forgot which book of this series, but it is a thin one)

[quote]
各位聖保羅書院小學的家長們,
今天已經開始可以換夏天校服,
我的兒子已經換

Hello, 各位聖保羅書院小學的家長們,
20/04 是聖保羅的運動會,
妳們有否去為孩子們打氣,
熱鬧唔熱鬧呢?
可否分享...?
我有去, 真的好熱鬧,
尤其是一年級的60米短跑,
他們好似鴨仔跑步,
好好笑,
好得意,
值得花時間一去.

我今年一早請左假, 做埋家長義工, 原來好鬼開心架!!!我仔都有參加60m, 我仲影埋相拍埋video tim!

d小一真係好乖架, 我睇o個group係擲豆袋.  佢地比賽之前, 老師先講解, 個個都好乖咁聽, 擲既時候又驚驚青青咁, 都幾得意.

[quote]
chuenma 寫道:
暑假快到了, 唔知學校有無按排暑期活動或旅行呢!!!

好似未收到有關 d 通告.....wor

[/quote]

暑假係................自由活動

namanyi 寫道:
咁暑假多唔多假期作業要做?

Don't worry! None at all!!
‹ 上一主題|下一主題