用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06選校策略
樓主: muicc
go

06選校策略 [複製鏈接]

Re: 06選校策略

我都係9月選校.
我既策略就係冇策略,比較保守,唔敢博.
費事到時高不成,低不就,得兩行眼淚呀!!   

你地考直資就自動放棄大抽獎個噃!

唔好話多4千人呀,多一個同你爭都可能比咗個位人地呀!

我諗係出年實在太多學生了,如果博,可能連一間較次選既學校都冇埋,所以寧選些穩陣既學校

stccmc,
係呀!你講得啱呀!
如果自己住名校區,咁就冇分別.
否則,即填一間地區學校係甲部較穩陣,競爭者自然會較少.

咁你本身係邊區架?
OnHo 寫道:
其實我依家都未真真正正住係"名校區"(即41網), 但因為我媽咪所住既公屋"美東邨"屬於41網區內, 我想試下用果個地址幫個仔仔碰下運氣!如果真係抽到獎, 先至再搵地方搬!

請問: 我咁做, 會唔會唔穩陣?驚唔驚害左個仔仔派到D唔係咁好既學校? 我家陣好大壓力呀,幾時至去到出年有結果?

各位BK家長, 請替我分析下, 感激萬分!!!

係可以架.不過情序上你就要 check 清楚.
我有個 fd, 佢都用媽媽地址報都OK.佢話個女大部份係媽媽屋企住.
cameo 寫道:
其實只需要將電費單個名轉為小朋友父或母個名就可以了..
不過最重要都係check清楚今年係咪真係個地址轉左去41網啊~
[quote]
muicc 寫道:
[quote]
OnHo 寫道:
jane 2000,

東頭邨係屬於黃大仙, 但美東邨好似係撥入41網!

另,
Mrssslui,

我現時實是住在元朗區, 但考慮搬出九龍, 住近私我媽咪多D!

乜小朋友在公屋無戶口也可以報外公外婆地址嗎?請查清楚呵!   [/quote][/quote]

我都有同事住九龍城,佢話自己係(32 region),即協恩個網喎.
佢個女同我個女都係出年選小一,佢仲話唔要自己個網借我抽添!        (不過我都唔會咁做)
muicc 寫道:
[quote]
bighug 寫道:
請問41區那裡租較平

bighug
41區主要係九龍城,你可以去附近地產查詢,不過D樓盤唔會平得去邊(因為有市場嘛!) [/quote]

sorry, I quote wrongly, she is Net 34.
cameo 寫道:
協恩係34網啊~
‹ 上一主題|下一主題