用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

The sentence comes from story book or textbook
or provided by the teacher?

IC.
其實有咩方法幫小朋友串字呢?
佢地有時mix up咗D字,有時就串極都唔記得,點算呀?

點解咁夜呀?
係功課多,定係要默書,還是女女慢麼麼呀?

IC.
咁你地夜晚幾點先番到屋企check功課架?

咁可唔可以係奶奶到改埋,番屋企咪可以有時間做其他嘢囉!

我既理想係番到屋企,女女已經可以做完功課等我check,仲要執埋書包加練琴,而家佢一番到屋企就休息半個鐘,跟住就練琴,再做功課.我可以儘時放工,而屋企又近,所以都可以7點前完成.

都未架!琴就自己練咗,功課就未做晒,俾佢激死,佢唔鍾意抄寫,所以淨底D抄寫遲遲唔想做,等我番去吹佢囉!
佢而家如果功課做埋,就達到我既理想.
可以6點番到去,跟手check功課,6點半聽佢彈琴(唔係練,suppose佢早前練咗),然後休息一會,溫習下,7:30-8:30食飯>8:45 沖涼>9:00 閱讀圖書>9:30-10:00上床睡.

其實我就係預計到自己既情況可能同你差唔多,所以最近(阿女升小一前)搬近我屋企人咋,以前都係好似你咁,食完飯至番屋企,再練琴,不過,幼稚園冇所謂,而家就唔同啦!
所以咪急急搬屋囉!起碼,佢可以練到琴,你明啦!無謂浪費咗D時間,佢都係囉嚟睇電視.

放個長假,大家休息下啦!
唔好講笑,呢3日我會儘情玩,大家都減下壓,小朋友都要啦!日 日對住D書同功課會死架!
我已經plan咗玩3日啦!
下星期有默書都係咁話啦!
‹ 上一主題|下一主題