用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲中學boarding school
go

[澳紐] 澳洲中學boarding school [複製鏈接]

你想去邊一個省先?或者城市

你可以上

https://bettereducation.com.au/SchoolRanking.aspx

上面齊晒每個城市學校嘅ranking

我自己就選了Brisbane

bigtabo 發表於 19-11-6 11:54
請問Brisbane 有邊間提議,謝謝!

Brisbane 有好幾間top private school
我focus 女校.最勁個間無boarding , 所以無考慮

Sammy媽媽 發表於 19-11-23 18:00
你好呀! 請問你囡囡是否已在Brisbane就讀?
我正在幫呀女申請中 (Y10, ), 未知結果, 打算完成了中四, 7月插 ...

你申請了那幾間?
我女女也是year 10, 1月走

慢咪咪 發表於 19-11-25 16:26
您們好, 我最近都跟AGENT聯絡申請囡囡去讀 year 10, 但因為成績吾糸咁好, AGENT 叫選一些遍遠D地區, 他建議 ...

你可以試下Ipswich girl grammar school,這間比較易入,但位置比較偏小小

慢咪咪 發表於 19-11-25 16:26
您們好, 我最近都跟AGENT聯絡申請囡囡去讀 year 10, 但因為成績吾糸咁好, AGENT 叫選一些遍遠D地區, 他建議 ...

另外,我除了看ATAR, 還會看學校Facebook, IG...... 還有修讀課目
因為間間學校都會有不同

其實最緊要阿女鍾意,我自己都係喺幾間之中揀,阿女最後揀咗clayfield,因為只有她有Spainish

其他好多學校都只得日文同埋德文

回覆 慢咪咪 的帖子

在阿媽角度又唔可以太低!不過今年開始 QLD 巳不用 OP 了,會轉為ATAR

MelodyTKW 發表於 20-9-23 19:07
請問你女女有冇去了clayfield,agent 幫我女apply 緊

阿女讀緊,好開心

joech2021 發表於 21-7-15 18:17
我女收到st Aidan 和clayfield Y7 day school offers intake in 2023. 我想問兩間邊間較好? 兩間校風好嗎 ...

這幾間學校都好好
Aidan 無boarding , 要住Homestay
Clayfield 假期係可以安排去Homestay,我囡囡放假都係去Homestay.睇website , 佢哋係由year 5開始可以boarding
St Margaret 係大boarding , 未必照顧到低年班

(emoji)唔知呢,不過boarding 多了個vip,勁cute

joech2021 發表於 21-7-17 10:26
可以幫我問下你囡囡,有冇Y5女仔boarding?Y5女仔可以在假期homestay嗎?Thanks.
...

問咗冇Y5 女仔,但有year 6
年幼boarder 都係dorme , 有四個女仔一間房,所以我覺得問題唔大
同埋學校都要搵大姐姐幫手睇住啲細
放假係去Homestay, 學校會幫你安排
‹ 上一主題|下一主題