用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位校際音樂節準備成點呀?
樓主: crystalwsm
go

請問各位校際音樂節準備成點呀? [複製鏈接]

你大女小提琴玩幾多級呀?有人話七級果首歌好難彈,我就覺得五級果首已經有難度了。

原帖由 beetle 於 10-11-16 11:18 發表
我兩個女加埋有四項,頭都暈.......

大女鋼琴+小提琴有3項。其中小提琴有一項進度非常不理想,好擔心。唔知到時出唔出到場.........

細女膽粗粗參加咗小提琴一級,到時佢可以順利拉完我就已經俾十個叻佢^•^ ...
wbmom

想請教有經驗的媽咪,校際伴奏通常點計,因比賽當天可能要等,分分鐘要半日,同埋較好和認真的伴奏收幾多錢個鐘呢?
wbmom

Beetle,

唔該呀,你個伴奏係咪幫開小提琴老師的呢?我都唔知幾時開始搵伴奏,我想搵個肯就我個仔的,上次考級那個,叫佢彈快的都而姨哦哦,根本佢有佢彈,阿仔有阿仔拉,真係唔多掂!

原帖由 beetle 於 10-11-17 15:25 發表
Wbmom

去年我果位伴奏老師收500/hr, 比賽當日都係收500。(包括等的時間)
wbmom

一定唔系技術不精,只是唔熟個譜,又唔肯花時間練下先,3級歌仔有幾難?她是演奏級的!

原帖由 lillymarie 於 10-11-17 21:28 發表

會唔會係技術不精, 所以就唔到?
wbmom

你講得啱,不過當時覺得3級而矣,沒有太緊張四圍搵,只是貪近,就嶺嘢了, 請問各位有冇好介紹?

原帖由 小伊 於 10-11-18 23:33 發表
演奏級個range好大架,而且伴奏系另一種音樂修養。
wbmom

我地唔擔心得咁多,個個小朋友都有壓力嫁喇,我只能教佢盡力而為,贏輸都無所謂,攞個經驗而矣。
wbmom

回復 2# lillymarie 的帖子

係呀,好多人都係咁,不過我地個老師唔鍾意,雖不至越級挑戰,但點到係準備考乜嘢級皇家試就玩邊級校際囉。

我朋友個仔跟全港最出名的名師學的,考完8級A咗都自動降幾級玩校際博攞獎,所以我從來冇奢望個仔可以攞獎!點夠人地玩吖,志在參與only!

wbmom

回復 3# 音樂人長老 的帖子

我只要求阿仔認認真真做好準備,尊重個比賽,唔好求求其其就已經達到我的目的了!
wbmom

8級去1級當然唔會,但我講緊係考完8級攞high丁仲走去玩5級校際,都有d離譜啦!係咪?

原帖由 lillymarie 於 10-12-27 14:31 發表

其實都無話公唔公平, 大會只限最高年齡, 有人喜歡越級挑戰, 有人喜歡十拿九穏. 我都相信考試和比賽是兩回事, 考試彈到甩甩cut cut, 彈錯幾粒音, 都還可以取得合格, 甚至merit. 但比賽就不只是彈到首歌那麼簡單, 我 ...
wbmom

我都有興趣,不過個伴奏應該唔會嚟,咁得唔得?如果唔得,齋睇都ok。

原帖由 音樂人長老 於 10-12-28 23:34 發表
嘻嘻 ,埸租連租琴費比大琴行小型演奏廰只係貴少少,真係估唔到,政府終於有啲服務可以俾我用到。
wbmom

回復 2# 音樂人長老 的帖子

請看pm。
wbmom
‹ 上一主題|下一主題