用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港禮賢會幼稚園,聖公會幼稚園,聖保羅堂幼稚園intervie ...
go

香港禮賢會幼稚園,聖公會幼稚園,聖保羅堂幼稚園interview形式 [複製鏈接]

Charlotte_mom的資料無錯,舊年我帶囡囡到聖公會(鐵崗)和聖保羅堂的面試形式與Charlotte_mom所說的大致相同。

Charlotte_mom,每次看到你的post我都仔細閱讀,因你的資料詳細,看法中肯,並且態度和善,很感謝你的分享。由於囡囡是細女,今年會再次帶她面試K1做大女,想請教你對SSKG, SH & HKLLC的意見。謝謝!
原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-4 16:19 發表
聖公會(畢拉山) - 幾組父母同小朋友一齊入去, 檯上擺左玩具俾小朋友自由選擇,  班房入面有2,3個老師, 輪流到每一組, 睇下小朋友點玩咁, 問家長好簡單問題, 個人覺得非常求祈&唔專業, 老師亦唔會特別同小朋友warm up ...

真係多謝大家的回應,特別係Charlotte_mom 和 hellomickey,我仲驚離咗題阻住其他人,唔好意思!
skh = 聖公會
spc = 聖保羅堂
sskg = 聖士提反 (中西區)
sh = 聖心 (中西區)
hkllc = 香港靈糧堂 (CWB)
spk & spn = 聖保祿 (CWB)

Charlotte_mom所講的sskg 和hkllc 的意見正是我所感覺和要取捨之處,而hellomickey說sskg的情況亦已在去年發生在女女身上,因我並非old girl,也不是教徒,女女是細女 (而且總對着陌生人使出「沉默是金」,唉!),所以去年女女只是在sskg waiting list,spk 更必定無份!所以我唔再問spk的問題,隨緣啦!但聽聞sh功課壓力頗大,又驚就算考到,女女(和我這個媽媽)都好辛苦,所以想收集多D意見!歡迎各位提供資料!

講番我對skh 同spc,如單憑interview,個人感覺skh絕對不好受,由排隊>2小時取表格(無得download兼即日交),到interview相當「簡單」的問題,各位要有心理準備,不過今年校長不同了,可能安排會唔同。相反SPC的老師相當親切,當日女女不單唔出聲,重喊! (係流哂鼻水嚎啕大哭嗰種,唉!),結果爸爸抱女女出去,剩下我回答老師的問題,老師還安慰我,後來結果是waiting list,所以我講笑話係我考嘅(因女女完全無講過嘢就喊)!相信你哋仔仔女女唔會咁嘅!但考SPC就要準備父母答問題啦!

其實去年小女
原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-6 11:56 發表
MimiMum,
你咁講, 我真係唔好意思......我個人好8的, 睇到唔知既野就想知多d, 所以8下8下就.........得閒咪幫下手lor
sskg-剛開左k1......sskg中小學當然係好的, 11網中都算好多女仔首選, 亦因為咁, 聽講幼稚園收生 ...
‹ 上一主題|下一主題