用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 煩! 呈三後.....東區轉灣仔區Band1邊緣女.....冇乜Band2 ...
樓主: ma記
go

煩! 呈三後.....東區轉灣仔區Band1邊緣女.....冇乜Band2英中揀!   [複製鏈接]

回覆 ma記 的帖子

坑真每年會坐收70%真小學生(小學BAND ONE全收),即大約90幾人,中一學位得150人左右.所以得五十幾個位.所以唔真小學生就危D

回覆 ma記 的帖子

統一派位係唔輪到中學去選.但真中會用盡25%聯系同自行個啲位去收盡真小既學生

回覆 punlik 的帖子

冇錯。實際上中學係會保住小學收生,始終真小係私小收學費,如果每年中學部收好少真小.真係搵鬼肯俾錢讀.
同埋如果連自己小學都唔收,咁都好無面.所以每年都只有約十個女生派其他中中學校.其他女生都收哂.當然勁個約十零二十個會考其他直資中學及私校

真小好多BAND ONE女會選返真中,個度都唔少人,(真小1-70名係BAND ONE)而中學每年平均有二班半都係真小升上去.如果你肯定阿女係BAND ONE 可以博下.BAND TWO就真係好博

其實BAND 幾問返自己學校最穩陣.不過唔能夠一本通書,有啲學校得一間聯系小學(真中)有啲好多間,有啲小學150人,條數已經唔係咁計。灣仔區又特別啲,得二十間都唔夠既中學,所以真係要考慮清楚。係好煩惱.
‹ 上一主題|下一主題