用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 各位考優才家長你地收到信未 ??
樓主: goofykero
go

各位考優才家長你地收到信未 ?? [複製鏈接]

HI WINGWINGCAT
小兒將會今年入讀GT P1,我都好認為衣穿不是太重要。回想去年面試時,其實我哋都只係將最真實的想法及對小兒了解的講出來。有2個樣嘢我好記的(同個老師講開玩具時我好有信心話如果好多玩具玩我仔一定會選擇玩LEGO,面試後問返他真係選擇玩LEGO。)整體面試我都覺好好,感受到老師真係好有愛心,而我哋走時老師重同我哋講:希望出年見到你哋。最後咩有位外籍老師在操場同小朋友玩及講故事架,當老師一話小朋友你哋的爸爸媽咪落來啦,大家可以去找返自己的爸爸媽咪,那些小朋友個個走晒去找父母,只有小兒一個先行過去同個老師講88~~

原帖由 wingwingcat 於 11-6-20 23:44 發表
我個女又唔係算好smart嗰種! 不過我記得我地in家長嗰part真係表現得好有誠意, 仲記得我地兩公婆喺in之前嗰晚準備到好夜, 好好彩第一round真係收咗。

回復 99# ChristieMing 的帖子

千萬唔好甘快放棄,我同先生都唔係專業人士。舊年我們事前都無參加面試雞精班,但在第1輪面試中,小兒都能順利入到。或者相對專業人士我們在學識上未必親自教受到小朋友太多,但一個小朋友除左學術上外,禮貌/品行/責任心及習慣都好重要的。
‹ 上一主題|下一主題