用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽證
樓主: TKSMOM
go

英國學生簽證   [複製鏈接]

一家三口 發表於 18-5-30 13:07
我上星期去問,佢哋話幾日就有,如要快就自己去分行攞。

關於銀行信,雖然唔係一定需要,但如果攞,一定攞一封有用的,好多銀行的信,只是寫客戶的過去一個月或三個月的平均結餘,並不是領使館的簽證要求。小心問清楚,以免嘥時間等一份冇用嘅嘢。

注意:資金存放於銀行不少於28日,即是過去28日的最低結餘,並不等於平均結餘。

一家三口 發表於 18-5-30 14:14
謝謝資料。我都知道有這情況,最怕連銀行職員自己都唔清楚。

真的是十間九間都唔清楚的,其中仲有幾間可能唔肯咁出比你

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 14:25
銀行話會交比後勤某部門專門負責,他們會再從系統列印資料,再做封信。
...

最差是「建X銀行」,就算是甚麼Premier Select客,結果都係好大個鼻咁答你,我哋銀行只有呢個格式,不會因應客戶要求,出一封我哋的格式

喧嘩 發表於 18-5-30 14:56
下, 咁點要求銀行出? 係米要佢出一個月, 好似人地紅薄仔咁, 清楚列明出入數? 我好多出入喎" 呢排逐少唱英 ...

1)叫銀行出信,列出過去28日的每日結餘;
2)信上寫明過去28日的每日結餘都多於$xxx,xxx,xxx
3)叫銀行出定期存款證明,上邊列出存款的起存及結束日期

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 16:07
不是話只計流動現金?定期唔計嗎?28日內有足夠一年學費,對嗎?

我唔知幾多錢...

TKSMOM 發表於 18-6-3 17:54
回覆 kykyma2000 的帖子

我1/9飛,即是我也可online 交表。

Similar case here.
My son will be back on Jun 16, scheduled appointment on Jun 19.
Family trip on Jul 24.
Hopefully will get back the passport in 15 working days.

TKSMOM    發表於 18-6-5 11:17
TKSMOM    發表於 18-6-5 11:16

亮燈 發表於 18-6-8 17:34
唔需要,但申請時要註明因離開英國未夠半年,所以唔需要照肺。要附上返嚟香港既boarding pass,但唔記得仲 ...

Passport上面咪有蓋出入境印,仲要keep登機證?

亮燈 發表於 18-6-9 09:53
係,但都要俾埋登機證佢!但仲有冇其他附加文件?我就唔記得喇!要問清楚!
...

Keep最後嗰次?

TKSMOM 發表於 18-6-27 18:26
回覆 mimiip 的帖子

今天收到email,明天應經快遞收回所有文件。

我6月19日上去,未收到email ...
‹ 上一主題|下一主題