用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 26 個月還不懂說話
go

[聽/語障] 26 個月還不懂說話 [複製鏈接]

原帖由 copo 於 10-8-30 18:26 發表
阿仔已經 26 個月了, 已在已經番緊 N 班, 但現在最令我擔心的是他不肯說話, 他有時都會聽到他說出姐姐、爸爸爸爸、媽媽媽媽等的一些聲音(或者只是接近的聲音?), 雖然我覺得他並不是叫緊人, 可能只是隨口發出的聲音,  ...

你真係講出我心聲, 我細仔既情方同你仔仔差唔好, 佢2.6歲, 都係只有單字中(dad dad, ma ma, 哥哥, car car, vi vi, 姨姨, wow wow, 街街, seat seat), 但當中好多都係我地講, 佢才會跟住講, 好多都唔好自己講, 情況令我地非常擔憂, 因為有哥哥既關係, 照計佢應該對佢會好有利於講野, 但...

所以同樣地我同老公為了呢件事心情好低落, 有人話我太緊張, 我亦驚自己因為缺乏危機感, 遲了俾他佢適當既幫助, 毀左佢一生.

原帖由 copo 於 10-9-4 03:37 發表
近日十分著緊阿仔的言論問題,因他到現在成 26 個月都唔會叫爸爸媽媽,佢有時係會講得出那個聲音,但必定唔會對住果個人講,老婆看似沒什麼大不了,還說有小朋友再大才會說話,早上個月我還會有此想法,我只是不想再遲遲不給他正視 ...

請問你個私人語言治療師上門做評估要幾錢呀?

thanks!

原帖由 copo 於 10-9-5 16:41 發表

$600 50分鐘,其實都係同佢玩下玩具,做 d 一般的測試,如叫佢指下想要的東西,想要的東西可否表達,但阿仔好多都做唔到,有野想要就走埋去拿,唔會出聲唔會手指指,治療師話佢的認知同語言都係得一歲左右,即係起碼遲左一年。佢話又 ...

Thank you for your sharing!

請問果位治潦師係屬邊間機構架? 你有無排政府既兒童發展評估中心呀? 你有無試過協康會既playgroup呀? 我覺得唔錯!

原帖由 copo 於 10-9-7 10:44 發表
我沒問她在那個機構工作,她那天只是私人性質上來做個評估,她說星期日是不會工作的,或者我們的住所比較近吧。

來緊十月尾會再到健康院見醫生(上次兩歲時姑娘都話佢唔識講野有問題),我想最快到時才開始排政府的評估,另外我正 ...

因為治潦師係專業人士, 所以你家人才開始正視呢個問題.

我細仔都係2歲時係健康院被姑娘話佢要見醫生, 之後再過約2星期後就見健康院醫生, 我當時無去, 只有菲姐同爺爺一齊帶小朋友去, 做完初步評估, 我同醫生傾過電話了解小朋友發展, 醫生驚話佢樣樣發展都係遲緩, 我當時好down, 回家我追問菲姐醫生點同細仔做test, 菲姐話整個過程醫生都係用中文問亞仔, 根本亞仔就唔明醫生既指令......

之後我去兒童智能評估中心排期, 排期當日姑娘會同小朋友做初步既test, 今次我自己親自去, 我叫姑娘用英文同佢溝通, 結果佢所以指令都可以做到, 我個心才定下來. 但最大問題係依然唔識講野, 但佢識手指指表達想要既野, 由2月尾排到而家仲未有位, 不過見佢係呢段時間係有進步架, 佢多左好多唔同佢發音(太空話), 多左單字, 有小小基本對話, 如我問佢:得唔得, 佢識答:得, 或好唔好, 要唔要, 佢都可以答我, 自理能力有進步, 如飲水時飲到件衫濕晒, 佢會自己去取紙巾放係衫裡面, 流鼻水時自己會取紙巾抺, 自己除鞋......, 呢D既進步已令我地非常開心, 雖然比正常同年既小朋友還差一大距.

大家都要努力呀!

原帖由 ^Vivi^ 於 10-9-10 14:57 發表
各位,

我仔仔現在4歲了, 我是過來人
我睇完你地的留言, 深深感受到大家的憂慮,因為當初我都擔心過, 而且老公無支持, 單拖帶仔仔去呢度去個度見治療師/醫生個種感覺到今時今日我仲記得....

我講返我仔仔的成長過程 ...

謝謝你的分享呀! 給我們打了一支勁心針,我非常盼望有這一天的來臨!
‹ 上一主題|下一主題