用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 e生評估要入s位
go

e生評估要入s位 [複製鏈接]

chaimum 發表於 12-8-24 13:49
多謝methy解答

我同c6覺得呀仔主要問題係講果part,有上過2間私人言語治療,第一間我地覺得個治療無責任心 ...

我仔2.9YRS係CAC做左評估, 語言方面遲緩, 只有1-2歲之間, 只有小量名詞,無動詞. 認知及理解正常, 眼神接觸不多, 要繼續留意社交發展, 體能正常. 你所講既e生試範佢睇砌積木果PART, 佢全部可跟足做. 當時醫生咩位都無比, 只係話要排期再見言語治療師後再做語言治療. 我仔而家升K2, 言語已有好大進步, 可以完整句子對答, 有時仲會駁咀, 整日不繼講好多野, 雖然語言同本身年齡還差小小, 但我已非常滿足及感恩!

我個人覺得政府醫生如認為小朋友需要S位, 一定要排, 再加埋而家黃金時期訓練, 小朋友係可以好快追得番. 我有個朋友既仔又係自傾, 小朋友上午返特殊幼兒園, 下午返主流幼稚園, 星期六.日有私人訓練,雖然社交都係弱,  但而家小朋友已經讀緊一間頗有名氣主流小學

你要努力呀!

chaimum 發表於 12-8-30 10:20
回復 loklok0104 的帖子

Thanks, loklok0104.

可否咁樣...照返而家既幼兒園, 起碼呢間有兼收位, 老師們對有自傾有一某程度認識, 對於小朋友有好處, 我大仔以前小時都係返有兼收位既幼兒園(大仔無問題, 返正常位, 細仔有言語問題),  呢d有兼收位既學校老師比我感覺有愛心d, 會包容小朋友, 及對有需要既小朋友認識較多, 好多時會比到家長意見. 9月既協康私人語治療應不是每日, 你可請2-3小時去做語治療後再返學, 等到有政府s位才轉, 私人s位太貴了, 我覺得留番d錢比小朋友上治療好過.

我係以前大仔幼兒園見到有特別需要既小朋友, 如有弱聽, 有自傾, 有發展遲緩, 但經過學校/私人訓練, 而家個個已經升晒小學, 當中有d會選擇留多一年重讀, 所有兼收位既小朋友都讀主流小學.
‹ 上一主題|下一主題