用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 GAPSK普通話考試
go

GAPSK普通話考試 [複製鏈接]

Sherryko9,

妳囡囡好另呀, 請問妳囡囡幾多歲考GAPSK, 本身學校係咪用開普教中.

原帖由 Sherryko9 於 09-10-8 11:26 發表
如果底子好,應唔太難.
其實唔一定要上物物補習班補GAPSK,買本GAPSK小學/中學版課本,自己做,已可以.
實則都唔知難定唔難,睇番GAPSK網頁,攞A的比例又唔太多,但...囡囡考完2009年8月份果個,成績攞A,但囡囡又唔係用太多 ...

Sherryko9,

謝謝妳的回覆, 小兒現在小三, 首兩年學校是普教中的, 現轉了另一間學校插班暫不能入讀普教中班(不是全級都是普教中), 我又想他小四/五時考這個試, 所以睇下怎樣幫他好。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-14 10:46 發表
係,囡囡由小二開始,升上"普教中"那班,所以平時中文科上堂時是用普通話;考這個試時小4升小5暑假期.
囡囡由細至大都有讀公文式中文科,公文中是普通話的.
在口試"說話"一項中,囡囡只是跟番在校考普通話口試咁,是看圖說 ...

我見佢地出了4本書(應試指南、練習及模擬試題、實戰練習及速學試題練習),其實4本係咪差不多, 我想買來慢慢慢比佢睇下。

原帖由 Sherryko9 於 09-10-15 12:14 發表
都唔駛咁急,因為你小朋友還是細,加上考試費唔平,又剛加價,我諗呢1,2年都唔會再加價卦!等多1,2年,小朋友成熟D,詞滙多D,對考試指引和內容會理解多些,咁考試會得心應手多D,考試分數都會高些.
其實佢地本小學版應試指導 ...

Sherryko9,

那麼或者等到小四先給他做比較好, 我都係覺得口試比較難掌握。大一點去考他的表達能力可能會好些。

謝謝妳的分享.

原帖由 Sherryko9 於 09-10-15 16:50 發表
唔駛一次過買晒,做完1本才1本,"應試指南"係唔係blue面呀?如果係,就唔駛買,入面好似講晒中小學的程序,內容亦太多,唔係好適合小學生,太煩.
囡囡小4時學校才要求佢地做,好似是"練習及模擬試題",今年是"實戰練習",2本好 ...
‹ 上一主題|下一主題