用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

係呀,我囝囝返到屋企都同我講手抱bb吾使錢,咁即係幾歲吾洗錢又吾寫清楚,我細囝2歲半成日要抱咁洗吾洗錢。

我仲諗緊,細囝好難玩得咁長時間,如吾帶佢去就係我同囝囝去,老公睇細囝。

原文章由 hinhinmom 於 08-1-25 10:27 發表
all,
2/3學校旅行, 你地去唔去呀? hinhin琴日話可以叫親戚一齊去呀, 仲同我講, 手抱bb唔使錢tim, 我問返佢, 我邊度有手抱bb帶去呀... 我仲未交form, 因為我問埋婆婆去唔去先~!

因為我見10人一爐呀, 不如 ...

MIHO.WAH,

吾緊要

原文章由 MIHO.WAH 於 08-1-28 13:45 發表

MKWOK

SORRY 我一直忘了給CD老公 , 真抱歉希這星期OKAY

囝囝昨天放學回家說好倦,工人check原來發燒103,即刻call老公返屋企同佢睇醫生,原來係喉嚨發炎,今天都冇返學。

囝囝話同班有另一同學都嘔了兩次,攪到佢都想嘔。

多謝各位關心,囝囝食左藥退左燒,好返好多。

妳地有冇買羽絨比小朋友著返學呀,邊到平呀!

我比囝囝著左一件羊毛衫,一件superwarm,一件背心綿立,貼上暖貼,加埋件紅色外套和藍色校褸,囝囝話我好誇張,我都係怕佢凍姐。

我都真係冇諗過著2條褲,不過囝囝應該都吾肯著。

原文章由 KCMAMA 於 08-1-31 14:00 發表
All

著多左 3 就有,2條長褲....我冇諗過喎,我諗卓卓唔肯著多

MIHO.WAH,

我收到隻CD啦,吾該晒。大囝剛病好,但細囝又開始咳,所以我連糖果盒都吾咁拎出黎住。

ALL,

預祝各位身體健康,財源廣進,囝囝囡囡聽教聽話。:恭: :喜: :發: :財:

hinhinmom,

有冇話係邊個老師呀,其實hinhin做得arm,比同學畫張枱當然要話比老師知,最好同罰佢的老師傾下。

我今早帶左囝囝做眼科檢查,我都冇諗住囝囝會近視,點知check 出來居然有200度近視要戴眼鏡 ,佢仲選左一副HK$700的眼鏡,好貴呀!

原文章由 hinhinmom 於 08-2-5 01:26 發表
all,
我都要先同大家黎個~:恭: :喜: :發: :財: 先~~ 祝大家一家大細身體健康, 阿仔阿女聽教聽話~~!

今日, hinhin同我講左件事, 其實同類事件唔只一次...
佢話今日上堂時, 隔離個女同學, 同前面個同學仔一齊 ...

all,

開工大吉!

hinhinmom,

我初頭諗住join左健康保健計劃先做檢查,但到了下學期都吾覺話有身體檢查,所以咪自己帶去檢查,妳囝囝戴的眼鏡幾錢一副呀!我覺得用HK$700買副眼鏡比小朋友好貴,好容易整爛。

我22/2會一早入場,但3/3如果入場都係下午因同事上午要請假,到時如天氣okay就會下午請假。

原文章由 hinhinmom 於 08-2-19 15:23 發表
mkwok,
我22/2同3/3會再去disneyland, 你confirm去未呢? 但會下晝先入場~ 22號我諗會3點先入~

妳個班的班主任真係好,又主動打電話比家長。

原文章由 KCMAMA 於 08-2-20 16:11 發表
all

今日係第二期第一次上畫班,我都忘記左唔記得提下卓卓,好擔心佢上錯車,所以叫左我媽咪係米都去接車睇睇,睇下佢會唔會唔記得左上錯車早到左,最多行多次好過得番佢企係路邊等麻

點知個卓卓又幾叻仔 ...

各位,

點解下學期又要打針,小一吾係只打一次,上學期咪已經打左囉。

all,

囝囝真話針口好痛,掂下都痛,又話老師話會好攰,所以佢都覺得好攰。

MIHO.WAH,

係呀,我今天沒有join呀!因諗過吾帶細囝去,所以只有老公同囝囝參加,而同一日有3個party,舊校旅行,學校旅行同老公公司party,最終老公都係選擇左公司party,希望下次有機會啦!

原文章由 KCMAMA 於 08-3-5 08:50 發表
all

昨日打針,你地d小朋友點呀 ??
卓卓話針口痛同埋有d 攰,其他就冇咩喇...

昨晚媽咪睇到新聞即刻通知我,不過停課停得咁急,假期功課都吾知點算,即係冇功課做。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-3-12 22:48 發表
DEAR ALL 各位媽咪 URGENT

剛今晚收到通知 明天開始提早放兩星期復活節假期.
我也會明早先聯絡學校查問.

All,

學校網已公佈了下星期一家長回校領取小朋友功課,請注意。

Hi, 最近忙於睇理財個邊topic.

我囝囝今日開始自己帶飯,雖然個飯壺好重,但佢好興奮咁囉住咁返學,希望吾好3分鐘熱度,係都等下個月先可叫飯。

KCMAMA,

係夜晚煮多點,早上工人整返熱。我個囝咪又係咁,放左2個星期,日日睇多啦A夢漫畫,吾溫書。

原文章由 KCMAMA 於 08-4-1 13:08 發表
mkwok

自己帶飯咁健康呀 你係米一早起身煮架.. ??

昨日卓卓寫左手册話佢欠交功課....其實係有架,不過佢冇交咋,佢話搵唔到喎
放假真係放到佢傻左
仲話下週 test ...

MIHO.WAH,

妳都轉了新工,出面市道很好吧!

我囝囝沒有學Phonics,只係在青年空間學劍橋。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-5 23:23 發表

DEAR 各位 ^0^

很久沒來了, 因剛轉了新工故午飯不方便便電腦及比之前下班時間晚了, 故已安排仔仔在4月份返補習班 , 但他不知道是否心散了連手冊也沒多寫引至補習班以為仔仔沒功課只有一兩樣真給他打敗:p ...

我囝囝常識科有字選擇都抄錯,八個選擇錯三個,係抄錯字。而英文方面重組句子,明明係green,佢答係grey,成日漏寫?,扣扣埋埋都吾少。

MIHO.WAH,

暫時細囝除了上半日2歲班外,暫沒有安排活動。只有哥哥有活動,但多數在屋企樓下。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-20 17:05 發表
MKWOK

我想問妳如何安排大哥與細仔之學習呢 ? 工人帶他們去學習有沒有問題 ?
因我現在想安排細囡往學習其他, 但與哥哥有些時間上不配合.
故想問問妳不過我 都不知道妳細仔有沒有安排活動. ...

MIHO.WAH,

係呀,青年空間學英文,而珠心算和畫畫都係係屋企樓下學,方便d。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-21 13:25 發表

MKWOK

原來是這樣那是否青年空間 ? 因聽其他BK MAMA說過.
在自己樓下好時間上會不錯.
‹ 上一主題|下一主題