用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

妳好厲害呀所有題問重抄一次,畫埋圖tim, 數學我都吾同佢溫,基本上的概念都識,但成日都大意,都冇辦法。而其他我都會抽些出來比佢做。

原文章由 KCMAMA 於 07-10-26 09:41 硐表
all

數學我基本上唔使點同卓卓溫,如果佢冇大意都有咩野既

係英文差d囉,我昨晚將佢果 d paper 呀 workbook 呀所有題用,改小小重抄一次,等佢再做多次,因有時係學校做左,唔知係米老師教左佢,咁我又唔知佢到底識唔識 ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-26 11:40 編輯 ]

我指茵怡花園個間幼稚園,我都吾2 係咪有泳池, 因學校不用面試所以先到先得,額滿即止。

今日我囝囝剛好相反,問我吾返學得吾得,因放學後要學足球,囝囝吾想入面著定運動服,所以只係外面加件短袖外套就算。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-26 13:47 硐表
今早你地d囝囝有冇快手快腳 ...

DEAR ALL

妳們都很捧 我又學下先, 謝謝各位

MK
妳樓下是否有泳池個間幼稚園 ?

今早我仔仔就很堅持一定穿中國服 不過它是有綿及比較厚少少的, 昨晚 ... [/quote]

hinhinmom,

因老公病左, 而我又排緊隊報名幼稚園, 所以昨日囝囝無游水呀.  我終於叫我媽咪5:00pm開始幫我排隊, 等我放工即刻返去接班, 到夜晚就我同老公輪著排, 現在終可放下心頭大石.  

囝囝次次都話做晒功課先玩電腦, 但到我檢查的時候就發現未做完.

上星期五囝囝係學校遺失了學生証和飯咭, 今天要回校問老師可否找到,因好似要飯咭先可取飯,今天都吾知有冇飯食,我都比定麵包佢當午餐。

原文章由 hinhinmom 於 07-10-27 10:17 硐表
mkwok,
今日唔見係囝囝游水o既? 最後一堂lu, 有媽咪問左學校, 遲d再會開班架~ 諗住無o甘凍再比hinhin 參加~

kcma,
聽你講d daddy, 我都好有同感架, 有日, hinhin daddy好早返到屋企, 可以幫hinhin check功課, 我返 ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-29 08:58 編輯 ]

KCMAMA,

因細囝吾多識講野,如要面試一定吾得,而這間一定收同老師有愛心,瞓街都值呀!

我同囝囝溫過下英文同常識,但囝囝都吾專心溫習,一溫就話好眼瞓, 真係火都黎 。但我覺得常識科最難,課文好多字囝囝都吾識寫,究竟填充題有冇詞語可選擇呀,如果沒有咪大獲。

原文章由 KCMAMA 於 07-10-29 09:44 硐表
mkwok

真係辛苦.....咁排法 不過一定得就算喇

All

你地溫習到咩情況呀,我昨日去左街都冇溫到,只係溫左佢今日既英文默咋,睇黎今晚要好好溫下至得

仲有我星期六上網搵左d補充習作,等 ...

KCMAMA,

中作係囝囝的弱項,睇住個隻字諗好耐都寫吾出。

依妳的常識老師這樣,我諗有機會冇得選擇,短短幾日點記得晒1-7課詞語呀!

原文章由 KCMAMA 於 07-10-29 12:50 硐表
hinhinmom

中作...應該好似果d補充作業咁,俾個詞語你作句子呀,我諗係咁囉

hinhinmom,

湊兩個真係好辛苦,仲要係兩隻monkey,放工回家真係吾知埋大囝定細囝好,妳係咪想生多個呀,現在相隔6年係好時機。

MIHO.WAH,

我囝囝都沒有取過普通話大使貼紙,只取了一個英文大使貼紙,但沒聽過一定要取得貼紙。只係昨日囝囝話中文老師叫每日都要做每日一篇同中文8寶箱的功課。

ALL,

老公病完到細囝病,加上我的M到,好tired,所以我。昨晚都冇麥精神同囝囝溫,冇氣繼續罵他,只好跟他說就當平時做評估一樣,吾好大意,盡力吧,測到好成績有奬勵 ,希望這樣反而激勵他努力溫習。

原文章由 hinhinmom 於 07-10-29 17:47 硐表

mkwok,
唔好意思呀, 你仲有個小朋友架? 湊兩個會唔會好辛苦呢? ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-30 09:47 編輯 ]

MIHO.WAH,

多謝關心,細囝已經連續睇了第3次醫生,今次要食抗生素,我諗緊好吾好吾返幼兒園。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-30 13:40 硐表

MKWOK

妳近日又真很辛苦, 妳自己小心身體了.細囝現在好了沒有天氣開始轉冷了. 各位都要小心身體.:)

校車服務真係好差 ,現在逢星期五囝囝參加課外活動,我都怕囝囝吾記得左跟左上校車,其實保姆都有家長的聯絡電話,佢地仲嘜連電話費都慳返吾打比家長問下,如果小朋友回家途中發生什麼意外點算,佢地真係不負責任。不如試下跟班代表講,待他跟學校開會校長都知道校車什麼事。

其實我都係因為學校用普通話教中文,而佢地的配套好,所以我先選佢,真係覺得冇選錯。

原文章由 KCMAMA 於 07-10-31 12:08 硐表
hinhinmom

我今次會打電話去學校同負責校車果位老師傾傾,我地唔反映學校仲以為校車服務好好 tim

你講果件事,如果係我...我一定會話返個司機囉,就算佢唔係話我個仔,都係咁話... e d 係佢態度問題 ...

囝囝返到屋企啦,佢只記得吾識寫月亮的'亮'字呀,測完中文,今晚要努力溫英文。

KCMAMA,

卓卓好叻呀,起碼佢有信心話比妳知佢識。

原文章由 KCMAMA 於 07-10-31 14:08 硐表
mkwok

我都問左卓卓識唔識....佢話識呀!!!都唔知係唔係 好似口頭禪咁

大家努力喇.... (唉!! 好似我地測驗咁:-| )

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-31 22:07 編輯 ]

hinhinmom,

我都冇比囝囝帶功課,下星期才交吧。

原文章由 hinhinmom 於 07-10-31 18:25 硐表
all,
今日打電話返去問hinhin, 佢都話識... 都唔知係唔係...

想請問各位, hinhin話今日無帶功課, 乜test都要交o羊? 我無比佢帶呀... 因手冊只寫帶手冊, 顏色, 同筆盒... ...

昨天囝囝帶晒所有中文的課本習作同薄回校,佢話老師叫帶,但放學就全部帶返屋企,今日又話要帶所有有關英文的書本習作返學校。

我囝囝吾肯著多件jacket 返學校,佢前日留左件紅色外套係學校,昨日早上比左件普通jacket佢著,點知臨上校車除左比工人帶返屋企,話吾可以著這件返學,只係著住件恤衫,我幾驚佢冷病(touch wood)。

囝囝今天又留左件紅色外套係學校呀,妳地有冇問到學校可否著其他外套呀!

好野終於測完,囝囝現在我老公去左食麥記,原來今天測數學,老師一邊讀,同學一邊做。

MIHO.WAH,

我囝囝是一禮班的, 一禮班有2男1女參加國術班, 今大女教練沒有返, 所以今天都沒有派褲, 真係好祈待囝囝著整套制服.   我只准比囝囝小息時帶餅乾或包.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-3 09:15 硐表
all

妳們快上學校網看看自己的小朋友  英語日的相片, 便看到我仔仔其實不肥了 , 妳們會看到一個身穿深藍色的中國服的小朋友可以想像當天他沒局暈已算好了

mk

我有問仔仔在一仁班內有否小朋友是返 ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-11-5 10:39 編輯 ]

今早校務處打電話比我,話囝囝今早係操場玩的時候,同班有2個小朋友一個抱頭,一個抱腳,但抱腳的小朋友放手,導致囝囝跌了落地撞到個頭,但沒有流血,點解這樣玩法,如抱頭的小朋友放手,咪後果嚴重,我老公話小朋友玩係咁架,好平常,只緊要沒有受傷,話無須打電話比班主任講。

放學返屋企,我實要再訓導下囝囝。

放學後我即刻打電話返屋企諗住話囝囝,點知佢一聽到我把聲已喊 ,佢話本身一齊傾計,點知個2個小朋友忽然間抱住佢,而仲係抱頭的同學放手先,而另一個小朋友即刻放手,所以囝囝係頭落地(聽到後真係好心痛,同打電話比我的校務處職員講的有出入),2個即刻走左去吾埋佢 ,而囝囝當時個頭好痛係到喊,有位同學即刻找老師(英文老師)陪囝囝入校務處休息。

我都知道有些小朋友真係玩的好過分,唯有叫囝囝小心d,要識得分那些可以做好朋友那些不可以,弄到其他人受傷而就咁走左佢的一定係不可以,仲要遠離佢。

原文章由 KCMAMA 於 07-11-5 17:02 硐表
mkwok

玩得咁激呀 你老公話小朋友係咁.......我諗 e d 就係爸爸同媽咪既分別

all

今日已派測試卷....又唔咁快 老師都好勤力

中文科....卓卓又係寫得唔好扣左分
數學我之前問佢係米老 ...

ALL,

多謝各位的關心,昨日放工回家見囝囝沒有事了,再跟他講返件事,佢話班主任都知道,仲叫左個2位小朋友同佢say sorry,囝囝話其中一個係成日比老師罰企的,希望這2位小朋友知道這樣玩係好危險的,跌親個頭真係可大可小。

講返測驗,我好鍾意老師咁有效率,我睇返所有卷,覺得常識科最難,有些題目沒有得讀的,真係要囝囝留意多點課外的知識,問節日的題目全部錯左。

不過總括成績,我都好開心,休息多一個月又要作戰了。

妳地有冇join學校個英文課程呀(HK$90),昨天開始要做了,不過覺得幾難。

其實中英文科兩科每科係咪得2份卷呀,我見分開3個時間測。

另外學校話19/11開始換冬季校服,但26/11先有校服取。

KCMAMA,

有一題係問掃地係用手定腳,囝囝話只可選擇一個但係掃地除了用手之外,對腳都要行先可以掃,所以佢選擇左腳

原文章由 KCMAMA 於 07-11-7 14:36 硐表
all

常識範圍都幾廣泛喎

你地記唔記得有幅圖係有個小朋友座係度背後放個書包的,卓卓答話姿勢正確,我同佢講咁係唔岩,背後唔應該放野架,點知卓卓話我係學校都係咁喇,都冇人話我唔岩:tongue: 激c 我 ...
‹ 上一主題|下一主題