用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

tabotabo,

學緊劍橋呀, 但學左3個月都好似冇麥野學咁, 而且好多人一班, Say & Do Activities好嗎, 係咪又係十幾人一班呀

原文章由 tabotabo 於 08-4-24 23:26 發表
mkwok,
你仔在U21學咩呀? 我仔和hayamama個女都在U21上Say & Do Activities .....

tabotabo,

早晨,都係因為有外籍老師所以比囝囝join劍橋,但係囝囝話堂上多數係老師講野,佢地好少發言。

原文章由 tabotabo 於 08-4-25 10:49 發表
mkwok,
早晨啦
say  & do都係一班小朋友玩,  我俾阿仔學其實想佢見倒外國人可以放膽講英文 . . . 不過佢又上得好開心

hayamama,

我囝囝係U21上緊劍橋, 好大機會暑假吾繼續,  睇下有冇其他英文課程好d, 現在妳囡囡的私人班要幾錢一個鐘呀!  其實我現在心儀一間直資的小學, 但好像好難考到插班.  

比d信比妳囡囡, 六月面試一定冇問題.  

原文章由 hayamama 於 08-4-28 20:05 發表
mkwok,
咁你仔仔有無係U21上任何英文班? 剛剛呢個星期六係呀女四月最後一堂Say & Do,原本我諗住五月開始已另外安排咗private class比佢所以想暫停一個月 S & D,點知嗰日臨放學比我見到個女同呀Wayne Sir有對話,睇嚟係呀女warm up 咗幾堂之後終於夠膽開口同呀Sir傾計。今日佢上完phonetics,又話Daivd Sir 好好,所以最後我都係決定比佢上晒三個英文班,希望呢個月開始會見到有好嘅回報klmmmm

hayamama,

今日我兩個囝囝都瞓左, 所以可以上來傾下.

$190/半小時真係好貴, 係呢, 妳的叩門信仲有冇留底下, 可吾可以email比我參考下.  

我見到學校冇話有得插班, 係咪就咁寄封信比佢就得.

原文章由 hayamama 於 08-4-28 21:27 發表
miho,mkwok,
其實我女係學校都有上劍橋,不過唔知係咪學校教得麻麻,我覺得呀女真係好似無咩學過...? 如果要考starter又唔知考咩...所以上咗三個月就停了。
我地找Wayne Sir練習英文面試呀! 因我叩門嘅學校; ...

hayamama,

多謝妳的資料,等我去睇下先.

兩至三個人一班係收$200/hr, 係指每人$200/hr, 定$200除三個小朋友呀, 係咪自己跟阿sir就時間就得.

mkwok,
原來你都係兩名小朋友呀?真係犀利!
我寫嘅叩門信係中文架,不過寫得麻麻地,獻醜不如藏拙啦... 不過我呀女以前幼稚園有位媽咪仲犀利,佢舊年出咗本書叫'叩門必殺技',作者是'紅藍螢',我都有參考過,有些叩門技巧好值得借鏡,我唔敢hardsell,你可以去商務印書館看看是否有用。
$190/半小時係貴d,不過只係上五堂啫,而且正確嚟講,兩至三個人一班係收$200/hr,只係現在為了配合叩門須要才tailor made呢幾堂給她上,呢d錢都係要比人gain架啦...

仲有呀,話明係叩門,唔係公開招生嘛! 無一間學校會話你知佢有無位淨,只有自己先行寫信去,讓心儀嘅學校知道你有心去申請入讀先有用架!我地考嗰間都算係名校,所以唔只面試,仲要筆試;this is why I have to put so much effort on it!

MIHO.WAH,

妳囡囡肯6:00前做完功課已經好叻, 我囝囝係放學睇完電視先肯做功課, 我放工回家仲做緊, 叫左姐姐吾好比佢開電視, 佢就走佢同弟弟玩, 吾做功課.

妳囝囝不是上功課班嗎?  okay嗎?

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-28 23:17 發表
各位MAMA, ALKYNG , YEELI, HAYAMAMA

我想請教  小朋友每天都做功課那妳們如何有時間可以抽出來溫書 ? 想問問妳們如何安排時間 ?

我有時見仔仔在6:00前已完成功課便準他看電視或玩耍,再到上網做每日一篇及每日十 ...

MIHO.WAH,

原來妳囝囝仲有學公文, 我囝囝係升小一的暑假已經停晒公文了。

我之前太自由, 任由囝囝睇電視, 現在都有d後悔.

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-29 21:23 發表

dear mkwok

沒錯, 我仔仔是因返補習班才6:00前完成功課. 故便給他一點看電視但近日發現他不願溫書...故由今天開始8:00前要關電視怕他又說要看完一個劇才做. (其實仔仔重有公文數, 英)

補習班都ok, 有時老師見他 ...

hayamama,

我都係在職媽媽,多數要OT,放工好家大約8點,之後要處理大囝功課,跟著就要同細囝瞓覺,每日如是,好忙呀!

原文章由 hayamama 於 08-5-1 00:38 發表
Miho,mkwok
你地兩個使唔使返工架?原來你地都係有兩個仔女架!咪同alkyng一樣囉?不過佢係在'家'媽媽,我係在'職'媽媽;時間上會比我較易控制一點,可以對小朋友看管得貼啲。雖然我放18:00,但好多時都要OT,最快都成19:00 ...

MIHO.WAH,

囝囝好似K1暑假開始上,數學科學了1年,囝囝做到吾鐘意,見到珠心算有得開班,就即刻停了公文數,而其他兩科就K3暑期先停。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-30 23:11 發表

mkwok

說真就是一直都有所以每天都很忙, 做功課,玩耍,食飯, 公文數,英, 洗澡, 溫書等.....故有時我們都溫不到書.

我想問妳仔仔從何時起學公文 ? 是否k2 ? 但妳仔仔不是學珠心算的嗎 ?

不過, 我想今年二年班重 ...

hayamama,

每日回家都好趕, 差不多日日都要OT, 回家仲要照顧兩隻馬騮, 星期六要盡量安排大囝上堂, 等我有得休息下, 但我一心都係諗住生兩個, 等囝囝有伴, 佢地將來吾需要咁孤單.

係呢, 妳地有冇聽過有間Engish Excel, 好多人報, 吾知好吾好呢?

原文章由 hayamama 於 08-5-3 00:29 發表
mkowk,
真替你辛苦!原來自己都已經算不錯了...我還以為你唔使返工架添!我原本都有考慮生兩個,想呀女有個伴,免得我同c6老了,有咩事便會得番個女獨自承擔,但我地兩公婆都要返工,生唔難,教就很難!最後唯有打消這念頭算 ...

係調景嶺都會駅商場.

原文章由 hayamama 於 08-5-3 19:51 發表
English Excel? Where is it?

都會駅商場都okay但細d,吾似新都城咁行得耐可以坐下,個商場連chair都冇張, 我都係比較鐘意新都城這邊。

原文章由 hayamama 於 08-5-4 22:28 發表
mkwok,
Sorry呀,我較少過那一邊,所以未聽過...
話時話,我住新都城這邊比較舊,但衣食住行都不假外求,特別係我最鍾意shopping & eating;我好想知將軍澳中心及都會駅那邊的商場有無嘢行架? 我可能遲會 ...

ShanShanMa,

我囝囝係新都城一期地下個間學士教室學,係正統珠算學會開辦的,借學士的地方上堂,妳可以去問問。

原文章由 ShanShanMa 於 08-5-9 15:13 發表

mkwok

請問你的兒子在哪裡學珠算,
我想帶我個仔去學,但唔知邊間好,
請問有冇好介紹。
thanks

真係好睇妳的要求,我囝囝現讀聖安德肋, 九月升小二,我住係梁潔華附件,但我首輪已選擇左聖安德肋因為我比較鍾意校舍大/新,小朋友可以有多些活動空間,全級中文科都係用普通話教,功課不會太多,但課程我覺得比較淺,佢係區內不是太出名。

因當時我沒有時間看將軍澳天主教小學,現聽聞這間幾好,所以曾經想同囝囝考插班,但老公不太想所以都沒有。

原文章由 hayamama 於 08-6-27 15:07 發表
好難講邊間好D,因為間間學校都有各自嘅優點。反過來,你應該問吓自己嘅要求,間學校比唔比到想要嘅嘢你? 例如:
校舍是否大/新,
小班教學,幾人一班
活動多寡,
功課多寡,
普通話教學,
學校是否就近自己屋企,
要不 ...

hayamama,

恭喜, 妳囡囡好叻呀考到全級三甲 , 我囝囝下個星期先派成績表, 但已知道分數, 比上學期退步, 希望名次吾好太差就好了.

原文章由 hayamama 於 08-6-30 19:28 發表
janetlam
其實呢區小學嘅質素真係好平均,你無須因此而耿耿於懷架!功課深嘅不一定代表對你仔仔好,活動多嘅又不一定會令其變得散渙;全在於每間學校所注重的教學宗旨。好像小女細時在區外程度較深及校規較嚴謹的傳統幼 ...

Lily2003,

將天初頭係妳的首選, 如今選擇了另一間應該比將天更好吧, 可否說說轉到那一間?

原文章由 Lily2003 於 08-7-2 22:59 發表
Carman112

既然將天覺得你個仔係得的話, 點解你不試 ?????

將來仔仔應付不來的話, 才轉去較輕鬆的學校。

如要第一次家長會內容的 e-mail 嗎 ????  我可以 e-mail 給你參考。

Carman112, 忠心希望你唔好 side 咗 ...

hayamama,

代我向妳囡囡說聲生日快樂.

我囝囝係下星期一先派成績表, 好緊張呀.

原文章由 hayamama 於 08-7-3 19:18 發表
yeeli,alkyng,miho,mkok,
你地考晒試未呀?幾時派成績表?呀女學校聽日六年班行畢業禮,佢要返去陪人高興;順便給他們低年班的分發獎項。聽日係呀女嘅吉日:既是她的生日,又是領獎的好日子。今天回家還說,原來除了學業獎. ...

alkyng,

一期補習是學士教室嗎?這間好嗎?老師跟功課跟得足吾足呀!

原帖由 alkyng 於 09-5-27 11:37 發表
hayamama:

HEHE...如果你見到我係傍晚六點幾, 我就係帶大女去一期補習, 而細女又要跟住...所以我一個帶兩個...

係呀...我只知我地將天有位媽咪係做補習...不過佢個小朋友係仔...

如你有FACEBOOK你可以ADD我...咁 ...

好的, 謝謝!

[quote]原帖由 alkyng 於 09-5-28 18:37 發表
mkowk:

我唔係去學士教室, 我係去一期住宅私人補習, 不過補埋今個學期唔會再去補lu, 因為補習老師要轉番做全職小學老師, 所以我又會再搵過私補.
‹ 上一主題|下一主題