用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 校巴車費,今年你地 平 或 貴 咗
go

校巴車費,今年你地 平 或 貴 咗 [複製鏈接]

我地水圍區內平咗10蚊, 但講真, 如果因為平得果10蚊而要轉校巴隊, 咁轉嚟做咩 ! ?

另外 , 之前招標 , 又話新車商既車隊, 全部都係自己車, 以我所知... 佢地得幾架車, 其他既車都係同出面借..... 接標既人唔知又有冇問清楚呢?
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 一仔媽媽 於 09-7-9 23:27 發表
車費,今年你地 平 或 貴 咗

我係藍地 舊校巴車費$590 ,今年新校巴車費 $650 貴咗.又話招標費係平咗先選lee問嗎??????

嘩~ 貴60蚊咁多???? 你可以打返學校了解一吓 , 之前有家長炸型, 話盈泳收得貴, 學校先話重新招標, 如果而家咁 , 好有問題喎!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原帖由 WW 於 09-7-11 12:24 發表

我係錦田就平左, 不過見份通告話要交 11 個月, 真係唔知點解? 學費都係交 10 個月之 MA.

WW :

我睇佢地既收費表先好笑, 咩7月份返5日就唔駛交, 多過5日少過10日就半個月.... 我唔信佢地落標果陣會唔知道我地學校幾多號放暑假囉 !

咁多位家長,唔好意思,我都想搭吓仙。。。

由於最近太多事要攪,阿仔既功課又未完成,所以真係冇時間上網,今日睇倒呢個topic ,我都想發表一吓。。。

今年我都會揀搭返舊校巴供應商,因為由頭到尾我講緊既都係,最緊要係家長們覺得放心,我唔係要幫某公司去賣廣告,而係,問心丫,過往3年,阿仔都坐得好開心,我曾經試過轉街車,但最後都係要坐返舊校車,因為d姨姨真係好有交帶,睇見d小朋友同跟車姨姨同埋司機叔叔好夾,每日見倒佢地都係開開心心上車,開開心心落車,呢點就係我揀搭返舊車既原因,當然,個別家長一定有意見,但呢d都好正常。。。

當初學校話要轉車商時,我都好奇怪,無啦啦做咩要轉?聽返某執委講,話舊校車收費貴,加上有家長又投訴車上太嘈,對我呢d小角色嚟講,就哽係冇聲出啦!咁學校話貴,我哽係相信佢地可以幫家長揮倒更好既價錢啦!點知新車商中標,我地嘉湖線真係平咗呀~係大拿拿10蚊咁多,但聽識得既家長講返,話新車商收貴佢地好多,我都真係or晒頭,咁當初接投標既定義係咩?

對我嚟講,收平10蚊我又唔係話冇錢開飯,但又要個仔重新去比個司機叔叔同校車姨姨再認識過,有陣時真係會諗,係咪多此一舉?我之前問過舊車商,佢地會做街車,而我亦好清楚佢地係唔可以入學校,但我我知道既,就係有唔少家長都會揀搭返舊車商,所以,亦希望我地呢班家長,可以為自己掙取,希望學校可以比舊車商入校,雖然未必成事,但都叫做幫自己小朋友掙取過丫。。

有好心家長提醒我地,如果非校方安排之巴士,是沒有牌照之旅遊巴,有意外閣下自理唔好後悔,我有少少問題,請賜教,如果旅遊巴冇牌,係咪唔可以行車架呢?有意外既意思,係指d咩呢?你係咪話佢地冇買車保,所以如果有意外就係我地家長自己攪掂?最後係唔好後悔,我有d驚,聽你既語氣,似恐嚇多過提醒我地。。。

不過點都好,新開年聽日就係喇!希望大家會開開心心開學,未處理好第一日開學既事,就要把扼時間快d攪掂喇!如遇上任何問題,大家可以再睇返 【李宗德】新學期 , 新形象 ... 準備須知 ,希望新一年大家都有新希望啦! 

祝願每位小朋友學業進步。。。。

*p.s : 差d唔記得講. 我喺盈泳係冇股份架! 以上內容,只屬我個人感想,不喜勿插/咒/罵... ^^

原帖由 09Civic 於 09-8-31 11:57 發表

回覆版主如下:
1.當初學校話要轉車商時,我都好奇怪,無啦啦做咩要轉?聽返某執委講,話舊校車收費貴,加上有家長又投訴車上太嘈-根據教育局指引,校巴/飯商等必須3年招標,詳情如下:http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content ...

多謝09 Civic 提供資料, 第1條link 開唔倒, 第2條link 我睇咗 , 但都冇講到盈泳冇牌呀?
原帖由 09Civic 於 09-8-9 17:51 發表
非校方安排之巴士,是沒有牌照之旅遊巴,有意外閣下自理,該旅遊巴亦不獲校方管理,不可進校,家長們注意!
我見你之前個post 係咁打? 唔知我有冇理解錯呢?  第3條link , 我成日都睇學校既網站, 但我真係唔知你想我睇邊度? ^^

Sorry ! 其實我之前搭仙都不過係無聊, 大家唔好誤會, 我冇諗過就呢件事好掙論任何事, 只係在座每位家長都愛鍚自己小朋友, 好自然都會對有關佢地既事而多加關注! 就以校車為例... 不過點都好, 新校車又新校車既好, 舊校車亦有佢引人之處.. 講到尾, 我地都不過希望小朋友開心同健康啫!

原帖由 09Civic 於 09-9-1 22:45 發表

回應版主如下:
1.3年雖招標之事,可看以下:(page 1,2)
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1977/salient%20points-c.pdf
2.學校指定小巴為-學校私家小巴服務,並領有"客運營
業證證明書",
非學校指定小巴為-旅 ...

09Civic :

多謝你咁有心機去幫大家搵資料, 解釋得亦非常十分之清楚... 第2樣我唔肯定答你, 如果你指"客運營業牌" 我相信佢地一定有, 因為除李小外. 佢地有同激活合作, 如果係冇牌... 相信都好大獲!

原帖由 FatherJ 於 09-9-2 22:51 發表

客運營業證證明書 跟學校無關, 是那運輸公司自行向運輸處申請的, 不過沒有證就不可以做載客服務, 即見到車尾那紅/綠圈標誌, 就是有證.

http://www.td.gov.hk/FileManager/EN/Content_1129/td%20247a%20_rev%209-0 ...

FatherJ :

請怨我見識少, 我想問, 即係如果有果個証, 就會喺架車上見倒紅圈/綠圈??? 唔計盈泳. 即係話如果新校巴有牌既話, 應該係每架車都會有喇喎 ! 換言之... 個牌係跟車, 唔係跟公司? 我唔知有冇理解錯?

如果真係既話, 咁聽日真係要驗車先得喇!

原帖由 09Civic 於 09-9-3 00:11 發表

我由始至終,都唔希望小朋友有意外,看見舊PTA委員在校外為舊巴士商宣傳,我有點不明?我花了很多時間找有關資料,坐車去九龍運輸署問了有關事情,現在清楚知道了!金錢不是問題,平10元又如何,我想有意外後悔又如何?看看巴士意外多 ...

很抱歉,我冇見倒舊PTA成員拉客, 所以回應唔倒你既問題。。

安全的確係問題,我都好希望呢件事快D解決,因為呢幾個Topic 真係令好多人頭痛~

原帖由 家熹媽咪 於 09-9-3 17:18 發表

FatherJ :

請怨我見識少, 我想問, 即係如果有果個証, 就會喺架車上見倒紅圈/綠圈??? 唔計盈泳. 即係話如果新校巴有牌既話, 應該係每架車都會有喇喎 ! 換言之... 個牌係跟車, 唔係跟公司? 我唔知有冇理解錯?

如果 ...

補充:

各位家長請注意 , 多謝09Civic 同Father J 提供一個好好既認證方法 , 請大家聽日一定要留意你地坐既校巴 , 不論新/舊校巴 , 都要睇清楚佢地車頭同車尾有冇貼上一張紅色(供旅遊巴)或綠色(供村巴) 既貼紙 , 如果該車冇既話, 記住記住一定要打電話去運輸處/學校等有關地方投訴呀 !

千其唔好辜負09Civic 同Father J 下既一番苦心 , 因為作為家長既每個你地 , 最終都係以小朋友為先 ! 希望認證埋呢件事之後 , 唔會再有咁多事發生 , 下星期就正常上課喇! 相信大家都可以安心投入返學校啦!
‹ 上一主題|下一主題