用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 可否給我一些意見
go

可否給我一些意見 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 bp123 於 09-11-14 14:58 發表
小女明年到UK讀Yr 9, 現有2間學校收左佢, 資料如下 :-

Thornton College
成績ok, 位置近London, Agency 話照顧學生方面比較好.
不過只可讀到GESE, 之後要轉校.

Ockbrook School
成績比Thornton College 好, 可以讀到AL, 但有9成香港學生, 我驚在學習英文方面會及融入當地文化會比較慢.

現在都唔知點好, 請大家幫幫忙!

Ockbrook School你指係boarding student有9成係香港學生吧? 我見佢boarding學生人數唔太多, 約三十幾人? 有9成係香港人係唔出奇, 不過我會concern咁小boarding學生(全校約五百幾人, boarding student約三十幾人?), 學校對boarding學生o既照顧夠唔夠全面? 同埋你o既憂慮唔係冇可能, 因為咁小宿生仲要多數係香港人, 好易成小圈子, 難入融入day student群.

至於Thornton College, 可以睇到資料唔多, 再加上只可以讀到GCSE!

無其他選攞嗎?

[img][/img]

醒目開學勳章

你agent只係俾哩兩間你揀咋? 冇更多選擇嗎?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 bp123 於 09-11-15 16:51 發表
多謝你的分析.
Ockbrook School既boarding student有9成係香港學生, 這是我最concern的.
而Thornton College只可讀到F.5, 萬一GESE成績唔係咁理想, 恐怕到時搵學校會很徬徨.
由於budget有限, 我諗選擇唔會太多. ...

你講得啱呀, 入lower sixth會難過喺year 9報讀, 一來學位相對比起year 9小, 二來多咗一部份喺香港(唔只香港)讀完F. 5過去讀lower sixth o既學生(334之後情況係咪一樣我就唔知嘞), 位小而人多申請, 學校自然會提高收生要求, 所以你都係揀間有埋lower & upper sixth o既會好啲.
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題