用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-2-24 17:26 發表
書檯/檯燈又係一個好嚴重問題, 因為佢地成日爭住用, 所以我個囡係個衰guardian果度要自己去library溫書/用電腦..

我吾主張個囡去B & B, 一個更加吾好... 唸起又頭痛:(

...

就係咁囉!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-2-24 17:27 發表
我囝都有提過6月的half term 放一星期假他不想到guardian 家住, 他想約幾個同學在學校附近租B&B, 說一起溫習, 但我怕他人多一起玩多過溫習, easter 回港再與他傾吓.

租B&B有無年齡限制?

如果自己與同學租B&B, 不到guardian家, 是否要通知學校呢? 因為新年的half term 學校send email 問家長, half term 學生會住在那裡及要提供guardian 家的address

我諗book酒店同B&B應該差不多吧, 18歲應該可以的, 其實我都未試過俾囡囡自己出去住, 如果exeat去第2個town只需要通知house佢同邊啲同學去, 冇問住宿資料.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 10-3-5 10:28 發表
我記得上次同個女由 lancing去倫敦,買火車票時一大一學生比左廿零鎊.

中途個女同我講,佢張飛原本祗要1鎊多dd.

先知原來英國係中壯年養老少年.

其他交通就唔知 ...

英國搭火車預早買會平過即場買, 價錢仲爭好遠tim.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-4-16 17:19 發表
我囡明晚飛呀~點算呀
係咪cancel就吾使係機場等ga

我小朋友都係, 一個明晚, 一個後晚, 我都好擔心, 希望唔好再有火山灰塵.  你小朋友係唔係CX? 如果係cxl, CX話唔駛出機場的, 詳情可睇
http://www.cathaypacific.com/cpa/zh_INTL/specialupdates
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-4-16 20:56 發表

also cancel tomorrow's CX251! Now we change again to 20/4.(But son expect to stay longer):

咦 ~ 你點睇到CX取消咗4月17日CX251(23:55)? 定還是你指加班機(11:00 am)取消咗?

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-4-16 21:26 發表

oh no, we re-booked 17/4 - CX 253 and we received sms from airline that it was cancelled.  Now we book 20/4 CX 257 (morning)

我想問下如果係CX自己取消咗班機, 佢應該會開加班機散之前取消嗰班機的乘客吧? 如果係咁, 係咪唔駛自己取消再book機位這麼折騰吧! 因為我哋始終唔知佢哋幾時會開得機?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-4-16 20:56 發表

also cancel tomorrow's CX251! Now we change again to 20/4.(But son expect to stay longer):

我2個小朋友反應就天轅地轍, 一個聽到有機會取消留多一陣喺香港就好開心, 但個囝聽到就唔開心, 想快啲返過去開學, 因為嗰邊多人一齊玩.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-4-16 22:02 發表

For my experience, once they cancelled my flight, they send sms and asked us to call local reservation or agent to help with alternate flights.    It seems that only the "delayed" flight (15/4-CX251) has the re-arrangement.  Now we book on 20/4, morning flight.  If this flight cancel again, the latest flight (at this moment) will be 28/4!  Son is very happy to stay here longer.

多謝你資料 因為聽晚班機可能會取消都唔定
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-4-18 21:19 發表

I read from the CX web-site, saying that some of the flights on 20/4 were cancelled so I called CX and they replied that the flights CX257(9:40) has been cancelled.  They re-booked 9/5 for me at fir ...

唉 ~ 其實都唔知而家做唔做嘢好/又或者可以做到啲乜嘢? 見到有啲家長又話rebook咗24/04啲flight, 但實情到而家情況都未明朗化, airline何解又會實牙實齒真係俾到位佢走呢? 如果真係俾到位啲rebook, 咁之前俾佢cxl flight嗰啲乘客又點樣散呢? 會唔會哩啲只係airline應付客人o既權宜之計呢? 反而話5月X號飛到都仲有啲可能性, 但又怕一旦confirm轉flight, 到時早咗有位又變咗冇得早走, 而家真係唔知應該點做? 定係乜都唔好做等airline安排? 好頭痛!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-4-18 21:54 發表
所以唯有見步行步!DoReMi媽媽, 你D KIDS 而家點呀?

而家開始有啲擔心, 因為要準備返去考試, 驚遲咗會miss咗啲課程. 你囝囝點呀?
[img][/img]

醒目開學勳章

唉 ~ 好煩惱呀! 本來諗住乜都唔做, 等airline安排, 因為係佢取消flight, 佢哋係有責任疏導乘客的, 但見小朋友啲同學積極爭取機位, 變成無形壓力, 揾agent又好似幫唔到手, 都唔知點算好
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-4-19 22:50 發表

所以MAY 7 個位點都要HOLD 住, 等機場開番, 睇下可吾可以BOOK 早D.

我覺得今次CX做得好差, 如果佢一早聲明被cxl flight o既唔駛re-book, 佢哋亦唔接受re-book, 機場一旦解封, 佢哋會開加班機順住cxl flight o既次序嚟疏導乘客, 就唔會出而家o既亂子, 搞到個個人心徨徨搶住爭位, 令人失晒預算.:;pppp: 亦搞到佢哋自己CS好亂, 無事忙.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-4-20 10:35 發表
你嘅對白我昨日已經同cx講左, 我問點解要"dun"度甘遲嘅位比我(原本17/4, 現在只得30/4 confirm), 如果順延, 由15/4果日d航班開始, 恢復航班之後, 應該3~4日就輪到我17/4 果班, 我問佢d機位去左邊, 係咪賣左出去, 佢 ...

一日機場未開, 我覺得CX所有回覆都不能作準, 其實我哋係咪可以向民航局投訴CX處理手法不當呢? 搞到個個咁折騰!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-4-20 14:39 發表
機場未開, 都無辦法

頭先有線新聞話今日4點CX會開記者招待會交待事情, 唔知有冇聽錯呢?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-4-20 15:26 發表
應該啦, 飛吾飛都交代下+ma

希望係公平對待的好消息啦! 跟原先機位次序嚟排就最公道.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-4-21 10:46 發表
cx剛剛打來有位, cx251D 16:00, 但因安排吾到交通, 拒絕了

嘩 ~ 真係好趕喎! 莫趕話香港要趕出機場, 哩個鈡數o既機去到英國差唔多夜晚9點幾. 你係唔係噚晚已俾齊資料CX呀? 因我囡囡噚晚同學校攞到考生編號, 今朝先再俾過資料, 唔知幾時安排到呢?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-4-21 11:43 發表
我朋友昨晚18:30己登記及比了考生編號.

我自己的小朋友因未有考生編號, 17:30send email給學校取考生編號, 晚上23:00才收到學校回覆, 立刻給電話CX登記埋.

...

我哋又係, 登記時冇考生編號, 到22:45CX打嚟問攞, 我囡拿拿聲打返學校問, 學校都好幫手, 即刻e-mail啲資料過嚟, 但再打去CX時就打唔通, 打到夜晚12點先放棄, 今朝7點打到8點先有人聽報返考生編號俾佢哋, 唔知幾時先安排到? 你噚晚打俾CX登記定係今朝呀?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-4-21 11:47 發表
朋友的囝今日16:00飛, 去到英國19:45, 要在機場休息, 晨早搭coarch 回校.

好緊張呀

唉 ~ 要喺機場坐12個鈡
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-4-21 12:26 發表
我昨晚打的

而家乜都做唔到, 只有坐喺度等CX回覆, 我囡之前有同學話book咗21/04, 但被取消咗而家反而仲去到10/05位, 唯有又係做登記, 因為都係A-level考生.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-4-21 15:54 發表
不用擔心, cx都是優先給考生機位, 大家要一早收拾好行李, cx會隨時打來

你講得啱呀, 真係要執定行李, 啱啱CX打嚟俾囡囡上23:00班機, 而家即刻執行李, 真係好趕
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題