用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> ...
樓主: Kristy-mummy
go

女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>   [複製鏈接]

醒目開學勳章

msmchan 發表於 12-6-18 16:52
清潔用品 :
牙刷,牙膏,牙線
毛巾(面巾,大毛巾)
真係好犀利我都差唔多忘記了。
[img][/img]

醒目開學勳章

樓主,我個人會覺得,小朋友開學嗰程,如果可以抽身,最好還是有個親人一起過去開學,縱使個女聲聲話唔駛,老實講,十來歲的孩子,去一個陌生的國度,那有不怕的道理? 過去除咗係俾佢支持外,亦可以幫佢打點一切,好等佢專心順利開學,你囡囡year 10過去,一開始就要準備GCSE課程,又要習慣陌生的人,事,環境和語言,如果開首能為佢分擔一些,等佢順利開學,有好的開始,會好好多的。

機票 ~ 一般會早一年預訂晒,CX N BA都會有student bundle賣,一般分2套或3套來回,價錢比單買一套便宜吧!term break一般boarding school都會安排coach送學生往返機場,都要另外收費的,如航班時間配合唔到學校coach,可要求學校安排的士,當然又係另外收費。public school一般係有3個half terms,多數第一個half term約兩星期,我自己會俾小朋友返港的,之後嗰兩個term breaks約7-10日不等,可住host family或回港。不過唔好對host family太大期望,或者一廂情願以為小朋友住喺guardian度有機會融入,好多哩啲host family都係當接待小朋友係生意罷了,有啲甚至可以用冷漠嚟形容,當然可能有好的,但作最壞打算,最好的準備總沒錯的。

衣服 ~ aigle的gortex,內加fleece係不錯的選擇,除咗一般保暖外,有時學校會有d of e戶外活動,都派得上用場的。

Duvet ~ 英國mns可買到,唔駛帶過去(留返啲weight帶其他嘢)當然最好早幾日到英國打點又或者網上訂購送到boarding house。

祝各位準學生開學順利!

[img][/img]

醒目開學勳章

此外,如果想為小朋友準備debit card,香港hsbc中環總行可辦理,但好似需時1個月(唔太記得了),要辦就要早啲打去hsbc查詢。
[img][/img]

醒目開學勳章

elisa 發表於 12-6-18 20:49
msmchan, 你個仔帶咁多嘢過英國,沒有過磅嗎?
我嗰女自己一個人八月過去英國,到聖誕節先回
香港,帶咁多 ...
Duvet係羽絨被,有啲家長會喺香港買過去,其實係唔需要的,因喺嗰邊買都好方便,pillow都係,不過我有買床冚被單枕頭套帶過去,因可自己洗乾淨同縫name tag。
至於機票,我係用我自己公司的travel agent,佢好小同我揾到平機票,都係買bundle多。

其實要融入英國文化,host family未必可以幫到,真係睇彩數,會唔會碰到有heart嘅host family,否則,half term 返嚟好過,只係exeat weekend先去住,再講,喺英國如果由yr 9至讀完大學,都起碼8年時間,應該冇問題吧。
[img][/img]

醒目開學勳章

elisa 發表於 12-6-18 23:08
回復 DoReMi媽媽 的帖子

DoReMi, 多謝你的回應。我不會帶被和pillow,
我name tag都係經agent訂的,不過學校school shop都有得訂,當然價錢會比香港訂貴,school shop會有釘name tag服務,要另收費。
你個guardian收得你咁平嘅?我小朋友個guardian,就算唔去住,每個term都要俾二百幾磅guardian fee,一年就要俾七百幾八百磅,佢一年只收你百幾磅,好平喎。
[img][/img]

醒目開學勳章

msmchan 發表於 12-6-19 10:47
當然過磅啦, 我仔坐CX學生票有35kg, 但去到磅是大約37-39kg(唔記得太清楚), 職員話過重, 但他好好人, 比個 ...
我囡咪又係,成日過磅的,因佢high school 時返嚟次數頻,已經攞到marco polo金咭,行李重量俾到佢50kgs,一樣唔夠用,反而我囝得35kgs,次次都夠用,有時仲幫佢同學仔攞埋嘢tim。
[img][/img]

醒目開學勳章

miffy3005 發表於 12-6-19 11:09
因為基於搬運行李的工人既職安健的問題,航空公司也要遵守啊!
我都見過有這種筆,在三x 書局,$2x ,挺方便 ...
係呀,英國唔單止airline,如果坐national express,司機有權唔俾超重行李乘客上車的。

[img][/img]

醒目開學勳章

elisa 發表於 12-6-19 23:33
各位家長,吾好意思太多問題查詢,因為我嗰女一嗰人過去英國,有很多事情要去plan,有時都不知怎樣去着手, ...
基本行李重量應該都係20~25kgs吧,我都唔太記得了,機票有分種類,有啲可以寄重啲行李,叫travel agent搞吧。
我guardian唔好的,不過有啲師兄住開嗰個host family,係要用哩個guardian公司,唯有照跟。
[img][/img]

醒目開學勳章

Kristy-mummy 發表於 12-6-25 16:21
我昨日去過Aigle,佢地gortex + 內加fleece暫時未出,職員話要9月先出,但佢好好人,幫我入倉搵到一套啱亞囡siz ...
其實你10月嗰個half term(應該有2weeks吧)會唔會俾佢返嚟? 如果會咪到時先買囉.
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題