用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽證申請結果
樓主: Mushimushi
go

英國學生簽證申請結果   [複製鏈接]

醒目開學勳章

EE1212 發表於 17-7-20 18:51
香港學校吾交退学信,要收$,諗吾到簽証咁耐都未可以申請。
Agent 回覆話 CAS 信學校交英國律師行處理。 vi ...
咁奇嘅,CAS信學校交由律師行代處理?我小朋友無論係high school, 甚至大學,都係由學校出,通常一個星期內都已出到了
[img][/img]

醒目開學勳章

我小朋友都剛啱攞咗CAS,由學校出
[img][/img]

醒目開學勳章

我小朋友係31/07去交文件,我哋有做快証,於昨天16/08收到 e mail通知,今天剛收到passport了,計一計日子,就算快証都要起碼10個工作天。
[img][/img]

醒目開學勳章

哈爾濱 發表於 17-8-18 15:24
都唔知發生乜事,快証成個月都未收到,好彩既係我地未訂機票,唔好彩既係都唔知趕唔趕得切開學 ...
有冇好似前面啲會員咁,出e mail問發生咩事,快証冇理由都搞成個月吧?
[img][/img]

醒目開學勳章

哈爾濱 發表於 17-8-19 02:31
問左,佢覆話等,處理中
但你係快證嚟喎,都搞咁耐?最慘佢好似完全冇查詢機制,表面上話有得查,就算你問,都唔會有確切答案俾你,如幾多日內會有結果。。。等,全部係空泛答案,都唔知叫人如何是好。

過往我都有同小朋友搞過visa, 咁多年未試過用快證,往年都係約10日已經有email通知,但今年,用快證都要10個工作日先出到,時間真係比以前耐咗
[img][/img]

醒目開學勳章

joechuen 發表於 17-8-19 14:32
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

快證都要半個月以上嗎?
因CAS較遲收到,所以約31/07prime time交文件,諗住快啲搞,但職員叮囑話就算係31/07交文件,都要以02/08嗰日開始計工作日,結果16/08收到e mail, 17/08收到passport, 數工作日,約11日吧!
[img][/img]

醒目開學勳章

哈爾濱 發表於 17-8-19 19:52
乜都係錢,快証,錢,我五點半做証再多比八百幾附加費,問野,錢。。。唔緊要,遅多個月比我都唔緊要,大佬 ...

X2, 我都係俾多八百幾,唔駛排同等咁耐,你keep住email佢check, 希望早日出到visa!
[img][/img]

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-8-19 22:13
等1小時? 800是一日薪金。。。如334鎊x約10=3340十約2000(快証)=約5340十如2年医保附加150x2X約10=8340+800(不用排隊)=9240元?

唔係個個日薪都係800的,再者,亦唔係個個可以喺工作時間陪小朋友去做簽證,用錢買時間,每個人都有佢自己嘅原因,有自己嘅角度去衡量哩800係唔係值得俾,計完你條數出嚟,係咪就知道簽證申請幾時出到?

仲有,800唔係不用排隊,而係prime time時段嘅隊冇咁長,係唔駛排同等咁耐
[img][/img]

醒目開學勳章

哈爾濱 發表於 17-8-20 12:39
本身我兩個小朋友+我做,但三個分開做,第一個小朋友就係七月中快証到e家都冇影,第二個小朋友同我就八月十做快証,我就睇下會唔會我同第二個小朋友收到先,而第一個都未收到咁好笑。 ...
你係咪諗住2個小朋友所以過去陪讀? 不過7月中做快証,點都唔會諗到到今日都未出到,的確令人失預算。

[img][/img]

醒目開學勳章

cwy808 發表於 17-8-19 21:17
請問如申請快証是否當日係centre 比錢
可以喺網上俾錢,亦可以交文件時先俾快証錢,我就喺centre俾快証錢。
[img][/img]

醒目開學勳章

siumiu2010 發表於 17-8-20 15:58
X 2 我都係俾多八百幾, 好貴
冇法,CAS遲,想盡快約期交文件,貴都要俾。
[img][/img]

醒目開學勳章

cwy808 發表於 17-8-20 18:35
Thx DoReMi 媽媽,但仲未有學校既CAS

咁遲嘅?又係經律師搞嗎?我咁多年都係學校自己搞的,時間好控制啲
[img][/img]

醒目開學勳章

bogal 發表於 17-8-24 13:10
唔係馬尼拉已經唔負責,全部交俾英國Sheffield做,所以果邊要take好多時間!
原來唔係馬尼拉負責了?咁英國真係做得仲差喎!
[img][/img]

醒目開學勳章

PenguinQQ 發表於 17-8-24 18:56
唔好意思,想請问是会收到email 來確認收到申請的嗎?我是22/8 到禮頓中心的visa centre 申請,但至今也沒 ...
我哋交文件後,冇收過email confirm佢哋收到文件
[img][/img]

醒目開學勳章

PenguinQQ 發表於 17-8-24 22:35
DoReMi 媽媽,
請問你是何時交文件到visa centre 呢?
PenguinQQ

我係31/07交文件做快証的,但centre嘅人話要由02/08開始計工作日,最終16/08收到e mail, 17/08收到passport.  
[img][/img]

醒目開學勳章

哈爾濱 發表於 17-8-25 00:43
我七月中個快証終於剛批左,e家欠我和另一小朋友在8月14日個快証等批
恭喜你!
[img][/img]

醒目開學勳章

PenguinQQ 發表於 17-8-25 08:42
DoReMi Mummy
謝謝回覆。那即是你從來也沒有收過email 來確認收妥你交的文件,但最後只收到通知你的電郵說 ...
冇呀,一收就已經係確認decision了
[img][/img]

醒目開學勳章

PenguinQQ 發表於 17-8-26 09:53
是否孩子曾在英国讀書及以前有申请过visa 的人会快些拿到visa 呢?会不会因为以前有过申请visa 的record,  ...
不見得有過record會快啲,今次是我小朋友第4次簽証,做埋快証(今次係第一次做快証,以前從來冇做過,都可以14日內攞到,仲要唔係計工作日,前幾年就算做快証,聽小朋友同學講,真係3, 幾日就出到),都要11個工作天,我覺得簽証效率係差咗
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題