用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我校聯係位爭崩頭
樓主: saiwanho
go

我校聯係位爭崩頭   [複製鏈接]

saiwanho 發表於 15-4-29 16:42
我沒有跟班主任的提議,只是鄧成績好而又心儀該聯係學校的同學/家長唔抵。多了人來爭食,隨時被逼去叩門,唉。。。。
邊緣同學,如果有幸一登龍門,我不知該不該恭喜他們。 ...
如果講大抽獎,只要是Band 1,抽中的機會都是一樣,Band 1頭的學生又很難話Band 1尾的同來抽獎是「爭食」...

如果是Band 1頭,其實不用太擔心,因為很多在自行階段應該已經收了,只不過教局的政策弄人,要他們等到7月才收到喜訊。

大家放鬆尐啦!

saiwanho 發表於 15-4-30 12:13
大家b1,到派位時就看邊位夠運,權利當然大家一樣,也當然風險自負。今日b1同我們後生時5個band的band 1不一樣,b1頭同b1尾可以天與地,我校不是一線學校,英文水平非常參差,精英班尾段的同學同一線學校的精英班同學根本不能同日而語,現在鼓勵這批b1尾邊緣同學搏高一線,得左,學校當然威威,失敗左,學校也沒有損失。到時慘在b1頭多年寒窗苦讀得個桔,邊緣同學就有可能笑住入,哭著出。...
放心,如果真的是b1頭,自行階段應該收了,怎會「多年寒窗苦讀得個桔」呢?等7月時收喜訊吧!

如果是b1尾,也不代表一定「笑住入,哭著出」,因為小學和中學的學習模式不同,學生的發展情況也不同,小學是b1尾,只要肯發力,不代表中學階段一定會差過小學是b1頭的同學。

瑩瑩老豆 發表於 15-4-30 22:04
冇錯, 玩法係計, 只要係B1 都有資格在同一個pool 抽. 而且B1C學生是否一定讀唔掂神校而B1A 一定掂也言之尚早 ...
同意!小學B1C的學生並不代表中學成績一定差過小學B1A的,一切言之尚早 ...

saiwanho 發表於 15-5-15 17:58
据了解,可能因爲有聯係位的關係,連band 1 頭的同學都未能有幸被約見,所以只能等派位。...
自行階段,若果連「Band 1頭」的學生也不想收,那麼中學想收哪個Banding的學生呢?

saiwanho 發表於 15-5-15 23:21
頭1-頭4
成績咁好,駛乜擔心呢?放鬆尐啦。

saiwanho  我校水平同外面有距離  發表於 15-5-16 15:28

yuengooluk 發表於 15-5-16 14:00
搭嘴問下,有無人知道以前,有無試過十名內(如5-10)都派唔到入中學呢?
根據香港教育制度,所有參與派位的小六學生,不論成績都一定派到中學學位。

hkpapa852 發表於 15-5-15 20:05
你竟然仲唔知邊間中學? 每年自行只見200人只收4x個, 年年都出高考狀元

本來不想回復,但網友如此一問,只好回應。

和其他網友一樣,其實我一開始就想起QC,只是樓主沒有認,又叫人唔好估。

樓主的答覆令我有點迷糊,如果小學有聯繫位,(e.g. 軒上小有QC的聯繫位),而所有B1學生在大抽獎階段機會均等,當然有不少B1學生的家長去試試啦,有甚麼奇怪呢?

有種想法認為,不是B1頭的學生,入了QC也會「最後追到氣咳,您死您事」。不過,正如瑩瑩老豆所講「1C學生是否一定讀唔掂神校而B1A一定掂也言之尚早」我也認識一些QC,xxCC,Lx,DxS,GxS的家長,大家都認為,其實只要是B1生,中學的成績和小學的B1頭中尾關係不大,因為中學讀書的模式和小學完全不同,每個孩子的發展也不同。

其實,選學校時應該怎樣填,各家長只需要為自己子女填好便可以,其他同學怎樣填,自有他們的自由和理由,不用其他家長太擔心。

有網友懷疑出是否有人想勸退其他競爭者呢?但又看見
saiwanho  所以我唔鬼去逼!  發表於 15-4-30 22:15
saiwanho:  唔鬼去逼同一間。  發表於 15-4-30 22:31
在迷茫之間,又看到以下的點評:
Jackieson:  暗道陳倉,精明!  發表於 15-5-2 02:52

整件事越來越奇怪,我真的摸不著頭腦......

saiwanho  學名,所以趕快刪除  發表於 15-5-20 11:19
saiwanho  知錯能改wor,知道自己估錯了小   發表於 15-5-20 11:19

saiwanho 發表於 15-5-19 22:34
3w君:
允許我澄清幾點:

你想得太多了!由始至終,我只表示,整件事越來越奇怪,我真的摸不著頭腦.....

正如我開首所講,由於摸不著頭腦,所以一直沒有回復,但網友如此質問,我又不能不回應,只好將心中的疑問說出。

若引起誤會,請見諒。

saiwanho  謎團解開了,真好,阿們!   發表於 15-5-19 23:07

hkpapa852 發表於 15-5-20 09:10
可能依家環境變咗, 競爭大咗, 其實有選PN, K1, 小一同中一, 每逄有學校公佈結果前後, 自行派位前後等時間, 總會突然間有D人出帖"爆內幕"話某校既不是, 當中是否有人刻意唱淡,然後暗渡陳倉, 我就唔知啦! ...

hkpapa852  嚇親你?  發表於 15-5-20 10:27

mcl203 發表於 15-5-20 14:01
現實生活都係要自行分析架啦....我地識位多年家長+朋友...主動俾流料過我地天啦(全流既)
誇張到叫我到唔好升直屬中學....轉去其他中學仲好...誇到呢 ...
點解你朋友要俾流料你呢?

ernestchow 發表於 15-5-20 20:03
英華可唔可以憑二進一甘留班?近年都唔少b2生大抽獎好運甘入左英華喎
近年都唔少B2生可以抽獎入英華? 即係話,B1生可以100%憑大抽獎入英華。

英華女校咁易入,真唔真呢?有冇人可以講吓?

ernestchow 發表於 15-5-20 20:51
因為英華近年要搬去深水涉,好多住中西區b1女生的家長唔想每日山長水遠去返學,所以人棄我取的策略有些b2生中 ...
若有任何一個這樣的B2生成功,代表中西區的B1生,只要在大抽獎階段有揀英華女校,必定100%成功。

有沒有人知道事實是否如此呢?

‹ 上一主題|下一主題