用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸會大學黃錦輝中小學
go

浸會大學黃錦輝中小學 [複製鏈接]

chanpa,

我準備去佢地的簡介會而且打算幫個女報名入讀小人, 我地都想知多d這間小學的事, 可唔可以pm比我

謝謝!

原帖由 kathywg01 於 09-6-22 01:27 發表

你2公婆真喺無品, 成曰玩role playing 唱人家學校. 都走咗啦重唔死心. 如果真是學校的錯,重吾比你告入,你吟巴閉.

績吓口德啦! 人家比你玩咗幾年啦, 你知吾知你個仔差D坐籠. 重好似成學校人欠你,真看不過眼才回 ...

我本人都看過佢地的post和聽了這間學校的簡介會
平心而論, 我覺得那個家長和學校都是有錯, 有做得唔好的地方, 唔係只是學校的錯, 只可以說間學校唔適合佢個仔, 而唔可以一面倒話間學校好差

而我唔明白, 為什麼那個家長之後又"唱"間學校的程度好低?

佢地知唔知間學校的教學理念和形式是怎樣? 這間學校是行"活動教學", 學校是重視學生的思考多過抄寫, 學校用不同的形式去培養學生的思考, 解難, 分析的能力, 而唔係只要學生去抄寫, 背誦, 學校亦唔係要培訓學生去考試攞一百分

我地唔可以用傳統的小學和這間學校相比, 如果真係咁比較, 對這間學校唔公平, 有無家長會攞國際學校同傳統學校比較學生的程度? 根本無得比

這間學校的教學近似國際學校, 而且, 家長搵小學要記住, 你個小朋友6年後要面對334的新學制, 現在的名中學只係因為會考成績好, 將來在334新學制的低下, 那些學校是不是仍會辦得好? 傳統小學出來的學生, 是不是可以適應到334新學制的學習模式?

這間學校的教學理念就很近似334新學制的教法, 但這間學校係唔係真的做到佢地的教學理念, 我就唔知啦! 如果佢地真的做到, 將來這間學校出來的學生未必會差過其他學校, 反而會"跑出"

原帖由 hihirita 於 09-6-22 11:22 發表
hi 月亮,

我地都有打算報考此學校呀   

咁! 你有無聽簡介會?
‹ 上一主題|下一主題