用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 行為問題-請各家長給意見
go

行為問題-請各家長給意見 [複製鏈接]

Hi, Cecichan

你的情況跟我小朋友相似, 但我小朋友就於 P.3才發現, 所以我同样地初初我都有懷疑老師,半信半疑, 因為佢於家中與校內反影的是簡直兩個人, 因為K1- K3 及 P.1 老師都無這方面的投訴,只有專心方面的投訴。后來 P.3 時按排教育心理學家單對單的平估都無嘜問題。

直至去年几經多方渠道才診斷出佢是 ADHD, 根據醫生及心理專家及治療師多方的意見是因為於家中沒有(其他小朋)來自外來的引恩及小朋友比較聽家長的話。
所以我們發覺不到。

原帖由 cecichan 於 09-6-2 09:25 發表

我開頭都唔信, 因為唔可以看到佢上堂情況, 但後來轉另一間幼稚園開頭校長都唔信架!因為個個老師都話佢曳, 佢外表溫文乖巧一d都唔似好曳, 點知連個校長都話跌眼鏡....唉! 但係佢係我身邊真係好乖, 根 ...

Ceclichan:
不用客氣, 我都是從過來人的經驗
有沒有註校社工? 如有先找佢地商量, 見下小朋友,傾下先睇下佢地的意見是什么,因為佢地有讀兒童心理學, 所以社工會用繪畫、遊戲等引導小朋友從而找出問題。

如果無, 快但貴的方法是可以去私家治療机構作評, 又或平但慢的方法是找家庭醫生寫張介紹信比你(你將小朋友的徵話比doctor 知, 佢會明白), 跟著你拿著那封信到就近的兒童智能評估中心排期, 評估找出問題。例如:是否有 ADHD, ODD 或其他, 因為智能評估中心同做多样不同評估,去找出佢的問題從而作出適當的治療

‹ 上一主題|下一主題