用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見…… ...
go

亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見…… [複製鏈接]

Re: 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

onalwong,

我囝之前同你小朋友一模一樣, 我都擔心佢有自閉証.

我自己覺得協康好d專業d,  我果陣係健康院轉介去協康做評估免費, 但你自己約都得. d姑娘提意我排緊青蔥計劃(語言治療) 之前讀入學預備班幫助下小朋友合群同加強眼神接觸, 我囝讀左1個月明顯好左, 跟住2歲比佢讀幼兒園. 岩岩係健康院做完評估冇自閉, 淨係語言慢, 所以你咪嚇自己. 早d尋求協助方法!    

協康網click

Re: 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

onalwong,

唔洗緊張 !

1) 先去你就近既健康院預約做評估, 如姑娘問為什麼, 你記得講得嚴重d eg, 懷疑小朋友有自閉or活躍証等, 如果唔係佢地唔彩係架! 睇下佢地book到幾時啦, 因如果健康院轉介協康評估係免費或政府機構只要$60! 如果太遲, 你又心急,

2) 去協康
click form自己排評估 $500- 1次, 之後d姑娘會提意妳小朋友邊方面治療. 同時你可join佢地不同地區既活動click來增強小朋友合群自理力. 不過入學預備班只有順利center有, 但真係好好架妳要join左同心家長會優先報 $50-1年, tel 2342-5107 係打去仲有冇位.click

3) 到小朋友2歲最好比佢番幼兒園.

我覺得協康d活動比較專業d, 專注小朋友需要設計, 外邊果d playgroup太商業化. 不過只係我個人認為!

再有問題, 隨時互相分享   

ansonbb,

當然最好提及, 因政府d作風係咁, 妳唔自己raise up problem佢地實話ok架, check下自己安心d呀嗎! 尼d係我地納稅人既權利!   

onalwong,

希望妳囝上左堂有進步, 唔洗嚇自己架, 我以前同你一樣咁緊張,  可能係我地唔識教姐, 而家冇事真係安樂晒!但要加緊訓練講野囉!

del

onalwong,

我果時係打歲半針同做評估係健康院, 之後健康院排佢19個月再見醫生, 之後醫生又轉介去政府智能中心做評估及轉介協康做評估.  政府智能中心做評估就要我兩歲半再做多次評估咁囉!

anyway, 你意思係協康或是健康院姑娘要兩歲先做評估? 如果你真係好心急又驚, 而兩到都排唔到, 出去私家做都ok, 不過貴d囉!

你係屋企同佢做下訓練先啦! 其實訓練第一步, 先要教佢望妳同用手指指東西, 妳可以同佢玩遊戲時, 擺個玩具係妳眼前, 然後講尼個係飛機, 之後要捉佢手指指住, 做到先比玩具佢, 比食物都可以. 唔洗心急架, 學左尼兩樣先! 協康姑娘話要講野先要理解, 比佢做多d配對, eg. 比兩架車及apple要佢車車放番係車車到, apple又放係apple到.etc 我仲會教佢見到某物件就同佢一齊唱兒歌, 佢雖然唔識唱只哼, 但佢明白兒歌內容, eg. 佢見abc, 會唱abc song, 見火車又唱火車歌. 希望我既分享幫到妳啦!

onalwong.

pls check pm!
‹ 上一主題|下一主題