用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言中學
樓主: SUPER媽
go

聖言中學 [複製鏈接]

學校是否不應該問另外一間學校名稱和第幾志願, 呢個問題好難答.

原帖由 BSCYL 於 11-3-16 23:12 發表
阿仔舊年將題目交老師後, 已從記憶中刪除, 現在問他, 只有下列答案

面試又唔深,又唔淺
深:: 聖言邏輯推理題
淺: 普通問題

我記得他出來時, 說數學 (奧數)深, 中英文淺, 另外有問報了另外一間學校名稱 及 第幾志願 ...

咁應該點答, 學校如果知道學生選佢第2, 或者另一間自行是出名的名校, 會否唔收. 學校咁問, 有冇犯規.

原帖由 BSCYL 於 11-3-17 12:58 發表
舊年數位參加面試的同學

無被提問選校情況的, 全部落選, 無成功個案, 當然運氣亦欠佳, 抽不到

被問選校的, 最後入讀的比例較高

謝謝回覆, 我都會同呀仔講照實答, 費事講大話越講越衰.

請問你小朋友是否聖言學生?

原帖由 BSCYL 於 11-3-17 14:04 發表
若果是很出名的名校, 譬如皇仁, 不宜作虛假陳述, 校方一定推斷到.

估計不會影響取錄, 會報比聖言更高的中學, 自有可取之處, 況且學校取錄名單上尚有後備, 已預計有上述情況.

...

你個仔成績都好好呀! 你打電話俾學校幫你查吓, 可能寄失.

原帖由 harveyworkshop 於 11-3-17 14:26 發表
我都明白,所以希望今個星期會有信,
1.) 4,5年級個小朋友是考得好過我個仔(因為個小朋友4,5年級都係全級考第1,而我個仔就係全級10名之內,而6年級我個仔全級考第4,但個小朋友就唔知啦!因為頭幾名有公布名次)
2.) 而英 ...

你打去問吓啦! 我之前問過學校幾時寄信, 我記得個staff話過如果收唔倒可以打去學校問吓.

原帖由 HappyHappyMa 於 11-3-17 14:46 發表
你個仔成績都好好呀! 你打電話俾學校幫你查吓, 可能寄失.

學校在 Information Day 曾講過盡量安排單程校巴上課, 但不知成不成事.  我諗你預自己安排交通工具上課.

原帖由 hw1115 於 11-3-17 15:19 發表
請問學校有無SCHOOL BUS
on coming Sept 2011 ?

Pls see PM. Tks!

原帖由 BSCYL 於 11-3-17 18:31 發表
已PM回覆  
‹ 上一主題|下一主題