用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2007聖心K1(菠蘿組)聚集
樓主: irenebaby
go

2007聖心K1(菠蘿組)聚集 [複製鏈接]

我女是菠羅a組, 叫菠羅冰. 唔知有沒有喊.
可能要時間適應.
一年之前悅兒都喊,我對佢講,番學有好多好處,(要舉例)bb又叻,又沒有喊,老師打電話俾媽咪贊你呀,總之全部是好話,一個驚字都沒有.好快沒有喊.

原文章由 irenebaby 於 07-9-19 13:52 硐表
hi....

我是菠羅組呀..我個女日日哭..真是無氣...等我開新話題..集中d..等大家容易再聯絡..

唔記得着運動衫褲. 昨日沒有手冊. 是唔是老師收起呢.

我女都是不肯講學校的事, 我都唔知教了吔嘢.
以前會話給我聴好多學校的事, 又會唱好多歌. 而家全部提沒有提

我同意學校用大的課本教書是好的做法, 由其是咁多人, 好讓每個學生都看見老師所教的嘢, 唔收書都是好的, 家長可以每天幫小朋友溫書, 細細個就可以培養每晚溫書的習慣, 星期五先派番來, 咁每晚都冇溫書. 三年之後下小學要求小朋友溫書就困難.

但老師開學初唔是講過會在手冊寫下所教的嘢, 現在個半月, 仍然是空白, 我覺得很過份. 我都唔知教了d 咩.
每天的茶點都是多數是曲奇,小朋友好熱氣.

你地的小朋友會講給你地聽學校學到的嘢有沒有寫手冊都一樣, 如果好似我的女, 吔嘢都沒有講, 問佢都話唔知,雖然同佢溫書又會講到,如果有d小朋友有學習障礙的,家長有可能唔知同齡應該識的事.

有沒有人知幾時買冬季校服?

有媽咪話俾我知 學校而家教緊三字經, 番來問囡囡, 佢做埋動作講咗兩句. 昨晚, 對我講咗一堆數字, 3 6 52, 6 8 42, 是唔是乘法口訣呢.

[ 本文章最後由 怡兒 於 07-11-6 09:02 編輯 ]

家長日,我覺得小朋友上課會很嘈, 聽故事的幾乎都被上英文的遮住.平時4班都唔知點上課.

原文章由 maggie_tsui 於 07-11-15 13:01 硐表

namson,
我剛再問多一次婆婆,佢話係小背心, 再check一次小背心係寫住XL size, 不如我聽日比你睇睇, 睇下size係咪有唔同, 定係婆婆比老師老點左

你地覺得學校派張卡, 可以上Net , 點樣呀.
一蚊學一個英文字, 貴唔貴? 音好似唔準.
請俾意見.

是呀, 我個女都是好開心玩, 又是教番我如何玩, 當讀bed時,mels 發音為beg, 我話d音唔準的, 她都知話有個"d" 個嗎.
我地好快就扣3分了, 只是玩了a,b,c.
你日後會唔會join?

原文章由 BeBe01 於 07-12-2 02:26 發表

一蚊學一個英文字是貴左d,但我個女玩得很開心,一開機佢就話我知入邊度唱歌,入邊度玩遊戲,你個小朋友是不是這樣?d音好似真係有少少唔準,但呀女讀時又ok喎,應該是老師讀音唔跟
mels果套讀音. ...

謝謝柏恒媽媽, starfall 我上佢地的綱己有2-3年, 我覺得幾好, 不過, 近呢年工作太忙, 每日都放9-10 點, 沒有上了, 但冰冰都會叫我上呢個綱的. 佢好鐘意.
‹ 上一主題|下一主題