用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) ...
go

培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) [複製鏈接]

我近來我地有三四間小學收, 如果你是我們, 你會如何選擇呢?

A) 培小
1) 由培幼讀上,有感情
2)  教深半年, 轉其他top的小學也只是一半一半
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子, 有直上中學, 可較易為他找由小識到大的朋友)
4) 基督教  (比完全無宗教好)
5) 要付出好多$$, 除了學費3100 外, 還有英文補足, 及普通話補足  

A) 九龍塘學校:
1) 教深一年, 轉其他top的小學轉容易
2) 有8成入到英中的小學
3) 無中學
4) 無宗教

陳瑞褀小學
1) 有聯繫band 1 尾英中
2) 沒有教深, 如果讀讀吓發現不合適, 較難轉出去
3) 天主教, 和本家庭一樣

聖若瑟英文小學(在彩虹)
1) 英文小學 (但本人喜歡中小 + 英中這模式)
2) 有直上中學, 雖然上年是BAND 2中中, 但因今年會轉二班做英文班
3) 天主教, 和本家庭一樣
4) 教深好多, 轉其他top的小學較易

我POST 這則話題, 我可以預見會給人罵, 不過唔緊要, 因為我真的很想集思廣益, 其實我很想找到留在培小的原因.....
   0    0    0    0

請問有沒有在培正轉出其他學校的家長啊?  

如果你是過來人的話, 不知可不可以賜教一下, 你地轉出培正後的感想,有沒有後悔或者覺得很明智啊?

請打救我la......

原帖由 tracytang 於 10-7-15 17:06 發表
樓主,
  我剛剛收到培小電話, 話收我小朋友讀小一.  我原先已選定kts比仔仔讀, 但依家又煩惱緊.  對我來說, 培小有中學backup, 但我自己buy kts教學理念.  點算?  

...

那你一定要看你buy 唔 buy 母語教學啦!!   這是最關鍵的, 入得培正, 一定要準備上中 中的心理準備

原帖由 tracytang 於 10-7-15 21:05 發表
mandy2003,
  My case is very similar to yours.  Finally, I gave up 禮賢, St. Joseph (Choi Hung) and Tak Nga.

很高興路上遇知音, 請問妳阿仔是不是獨生子啊?  是的話, 真的可以有機會見多D面,  唉!! 獨生子真是好悶的....

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:20 發表

陳瑞褀>培小>KTS

Priority
1. 英中 backup
2. 同宗教

聖若瑟英文小學(彩虹) not the same grade, will not consider.

妳是唯一一位有看我個人因素而留言的人, 好嘢, 宗教其實也是我一大考慮, 因為阿仔而家已經唔肯返主日學, 我想, 如果我放佢入陳瑞褀, 起碼可以聽到福音, 再好d的話, 仲可以攪掂埋初領聖體tim.

to: csk家長jj 其實我反而希望阿仔在小學時學好d中文, 等到中學先轉多d英文, 因為而家d細佬, 好似complain 中文難多過英文難。  

同埋, 唔知我是否正確, 陳瑞褀沒有kts深, 阿仔考到高名次的機會又會否大d, 在學校成績好, 對日後讀書的興趣都會大d啦!   唔知我咁唸是否正確呢?

阿仔是在126個叩門生中"比"學校幸運揀出來的其中3-4個, 好似好難得

不過, 有時想, 就算是阿仔真係咁叻在陳瑞褀考到全級頭三名, 都將會與一些超級名校如dbs, 喇沙等從此無緣啦 !  因為人地知道陳瑞褀就算考第一, 都唔夠其他的勁小學如kts, 培小同樣考頭三名叻,  如果選陳瑞褀, 好似而家已經"比"左條超名校的"倔"頭路"比"佢行, 好似唔係多好咁!!  ops:" />ops:" />

真係好難揀啊!!!

原帖由 csk家長jj 於 10-7-19 15:32 發表

我是CSK的家長,坦白說,CSK雖然幾好,但英文程度末必合符樓主的要求,始終只是一所中文津小吧!
我個人認為KTS 最適合,因KTS學術和英文程度最高,加上近9成英中派位成績。
希望樓主成功幫小朋友選到一間滿意的學校。 ...

想請問一吓csk 家長jj, csk d 中文是不是好過kts 架?

另外, csk 每年是大約6月定7月先考完試架?  我想每年summer 同佢去旅行去長d啊!
‹ 上一主題|下一主題