用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學
go

Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學 [複製鏈接]

原帖由 Danieldaddy 於 10-8-11 12:46 發表
我知兩間係唔同類的學校,但都好想大家比啲意見.因為兩間都收咗.如果係你會點選擇?  有沒有人可以講多啲CKY既強和弱,英文和普通話係咪真係好好?學費方面認為值得嗎?我唔想幫小朋友決定錯!請大家幫忙,感激,感激!!:ador ...

不如你找個教育心理學家傾吓啦, 不過記住要找教育心理學家, 不是臨床或是註冊wow, 我地都見完啦!  佢好清楚同我地講我阿仔一定唔應該讀cky或是優才這類學校

原帖由 Danieldaddy 於 10-8-18 23:48 發表
Mandy2003,

好高興你回應我的問題,我都好想知CKY和KTS適合哪類型的小朋友?可以詳細分享嗎?因為快開學了,我好想聽取多D意見.或者可以PM我. 謝謝!!

pls check pm

原帖由 wingsma 於 10-8-18 12:36 發表

教育心理學家也需要註冊的。
我很難想像教育心理學家會說有人不應該讀cky或是優才這類學校。這類學校正是依從兒童學習心理來設計課程。真道也屬同類學校,真道就聘有多名教育心理學家註校。
除非這位心理學家明知某小 ...

其實見教育心理學家, 他們看的項目也一定較我們 外行人多

選擇教育心理學而不選臨床或注冊心理學家的原因是因為教育心理學家入行前是教育界的人, 較熟悉不同學校的類別及內容 (如果我的資料有錯, 請高人賜教)

其實看多d, 知多d, 一定是較全面, 找不到答案, 找一找專家幫手又何妨呢? 況且, 現在都成19號啦, 孩子要上學啦, 我都"鄧"danieldaddy 心急

我識個人,上年同你一樣, 猶豫CKY VS KTS到發晒神經, 最後揀左KTS, 佢今年都有勸我比阿仔讀KTS, 話係好學校

不過, 有時我見佢讀KTS讀得辛苦, 都會後悔冇讀CKY, 不過, 我見佢今年攪轉校都冇再想CKY囉!  只係考D超名有一條龍學校.
‹ 上一主題|下一主題