用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2008 P1-一乙班
go

2008 P1-一乙班 [複製鏈接]

回覆 #1 andrew02 的文章

To all P1B parents,

Let's chat more in this forum. I am glad a new topic is opened for P1B.

Re: A notice from P1B Ms. Lo

09月16日小一乙同學留意: 視覺藝術套(俗稱美勞袋),可於每次完成課堂後存放班房內,留待下堂使用,以減輕上學時攜帶物品的數量。
1B班主任

Hi all P1B parents,

Please note the above message. I saw it at intranet today.

1. 應是指通告

2. No idea,是否要學生看一篇文章,用口語說出來??

原帖由 3b 於 08-11-7 22:42 發表

是否學校硬性要求小朋友參加呢 ? 因為我無參加, 但係都扣左錢.

10月初有一張通告紙(不是網上通告)寫着"學校已爲全校學生參加 輕量板-網上英語學習獎勵計劃"

逢星期一,三,五 可到 http://www.c4cat.com 做練習,account and password 己刋於該通告上

原帖由 ISAACBA 於 08-11-7 23:25 發表

我也被扣錢.  

另想問11 號中文默書 3.2 詞是否 "真奇怪" 那課?  

THANKS

應該是,因一上二册開始已是第四課.

原帖由 ojmummy 於 08-11-8 14:03 發表

請問係幾號通告ar?唔該!

3b:  我會係14號前還書ga la!唔該晒妳!

沒有編號的,其實更似宣傳單張,背後有彩色公仔介紹該網站的.

原帖由 Valent 於 08-11-20 20:34 發表
請問各位的常專報告是否給老師收了?我囡囡嗰份不在書包,但自修簿又寫住28/11交, 我有D擔心她不見了. 以往老師看完後多數會派回.

囝囝說老師收了.

原帖由 David媽 於 09-1-13 22:09 發表
請問聖經是帶下學期的書 或 是 活動卌
唔該

囝囝在自修簿20/1寫"明帶聖下",我會帶埋活動册.

原帖由 Tina 於 09-1-21 14:17 發表

依言今朝起床又係發高燒,   今天又不能上學, 真是令人擔心. 我也想知自修簿的內容呀. 謝謝.

中: 1. 創工 (6)
      2. 16/2交精 3,4(對)
      3. 查收cd
英: 1. G.P.(9)
      2. Comp (8)
      3. Dict + Sign
數: 1. 良p.19,20+對
      2. 13/2 測至10
其他:明帶Sci Proj
       Sign Guideline

原帖由 ojmummy 於 09-2-10 17:30 發表
請問今日係咪得中文:詞語改正
                                   語文書P.37
仲有冇其他?唔該!

囝囝也只寫了這兩樣, 但追問下他就說還要做良師p.26.

原帖由 3b 於 09-2-13 18:33 發表

有家長說今日報紙有提到我們學校有流感, 不知是否真呢? 從囝囝口中得知班主任已經幾天因病而沒有上學, 真的令人擔心, 希望她早日康復. 另外, 下星期一開始我都會比囝囝帶口罩, 真係好驚佢會再病, 唔知依家打預防流 ...

凈係隔離1D班已有12人無返了,雖然未必全是流感,但都很驚嚇.另外打預防針後要過2-3星期等身體培養足夠抗體才有效.

原帖由 Valent 於 09-2-13 21:33 發表
囡囡話代課的英文老師話Supp Ex 11只考 "How many"喎, 唔知信唔信得過呢?

1C班有家長話Supp Ex 11只考p.2"How many"

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1668055&extra=page%3D1&page=46

原帖由 David媽 於 09-4-20 20:01 發表
4月20日功課

中文    1. 重工 (9)改正
          2. 明說話(1-20)
          3. 28/4 交精14, 15 (對)

英文    1.  Return Really Reading WS on 4/5
          2.  G.P (13)

數學    1. 作P1,  P2 (2上)
        ...

還有..明交聖作 6,7 and 點收通告2份

‹ 上一主題|下一主題