用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Hi Azababy,
小兒也是叩門入到這校. 明天是要考分班試嗎?? 你點知. 點解冇聽學校講既? 小一不是沒有分班的嗎?

原文章由 Azababy 於 10/7/08 23:27 發表
Hi, 我小兒也9月入讀小一, 今星期六會考分班試, 我小兒不能選普通話班,  因是叫門入的, 你小兒呢?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

Azababy,
係囉. 7月12 不能見面. 就等8月29日罷.

原文章由 Azababy 於 15/7/08 19:36 發表
我在7月2日註冊那天,老師不是給我們一份資料嗎? 有兩日小一生的安排, 1. 12/7(9:00-11:00)
           2. 29/8(小一迎新日)
你可以check吓!
不過因那天天氣問題已取消了. 等到29/8分班時我們再聯絡, 睇吓我們會唔會 ...

[ 本文章最後由 JoJo 於 08-7-16 12:15 編輯 ]
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Azababy,
咦.. 我應該同你同一天面試喎. 是否所有叩門都收我就不知道了.

我沒有叩上午. 因我一心一意揀下午校呢.

原文章由 Azababy 於 16/7/08 23:20 發表
Jo Jo,
請問你的小朋友是在那日叩門面試的呢? 大約有多少位小朋友? 我小兒是在24/6下午5:00接見的, 那天大約有廿多位小朋友, 你知唔知軒小下多唔多人叩門呢? 是否所有叩門的都收嗎? 其實我都有叩上午, 但不幸....... ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

byychan, 軒仔媽,
你好呀.  多多指教. !

原文章由 byychan 於 21/7/08 10:59 發表
jojo, azababy, 軒仔媽,

你們好, 我仔是第一輪自行入軒下的, 請多多指教.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

軒仔媽媽,
我也同意你這點. 因我本身要返工. 如要check功課. 下午班會好一點.

同埋小朋友咁細. 要早起 我覺得幾慘.

原文章由 軒仔媽媽 於 19/7/08 11:23 發表
HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都幾好,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲可以返興趣班

...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

byychan,
你唔帶埋個仔去. 點試清楚. 如唔岩唔駛去兩轉嘛.

想問下各位會否買埋冬季. 定等遲下先買?

原文章由 byychan 於 29/7/08 14:01 發表
我仲未買呀, 仔想我帶埋佢去, 我諗住去近自己果間, 細d果間.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
今早上了學校網頁, 看見有小一編班名單. 基本上係base on 返之前派給小朋友既組別而分班家.

Sep 29 到時見啦

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

HanYatMum,
I think you have posted in the wrong message here, since it is PM school not AM School!

for 15 points enter into PM school is more chance (from my own opinion)

原帖由 HanYatMum 於 08-8-29 15:54 發表
Hi all mama,

I want to ask if my son hold 15 points,
is there a chance to enter to 軒小am next year?
any mama hold 15 point this year and success to enter ?
please help ......as I need to apply this ...

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

暫時我收到通告係講返去幫手整冰皮月飯. 我參加左.

至於星期六如要幫手我諗我都會. 因星期六不用返工嘛.

以前個仔讀幼稚園我都有返去幫手呢
原帖由 ernestchow 於 08-9-3 00:26 發表
家長們会不会做家長義工?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

我也是

原帖由 Azababy 於 08-9-9 18:10 發表
Hi, 我也報咗做家長義工, 但好失望, 昨日收到老師的字條話因齊做月餅的義工人數太多, 今次抽唔到我.... 你們呢?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
你們今天冇沒有帶中秋節食品回校讓他們分享呢? 我個仔帶了提子回校. 未知他們會否玩得高興呢?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

軒仔媽媽,
我仔仔也是. 只是分享了少少許呢.. 他說沒有時間吃月餅喎.

Pls Check PM!

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-13 10:24 發表
昨天我仔話玩得很開心,他說猜燈謎好好玩,玩到沒有時間分享食物。
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

一年級的坐位編排是 "凹" 字型排位而坐的

原帖由 babycancan 於 08-9-17 10:26 發表
各位軒小家長:

想請問小一是否一排排的坐還是一組組的坐呢? thx
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
今天有沒有參加便服日呢..

還有中文的每日一篇. 你地有冇入過去睇下. 我見其實係唔錯. 可惜未知有冇時間比佢地做呢
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

你係未講 longman 那個website?

我上到喎.

原帖由 ernestchow 於 08-9-30 23:02 發表
英文website不懂上,點上
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

軒仔媽媽,
而家有埋 , 中文, 英文, 數學, 普通話既每日一篇. 真係要好好咁搵時間比佢地做呀.

原帖由 軒仔媽媽 於 08-10-2 15:51 發表
Hi JoJo,

我都覺得好好,會安排他每日做完功課後做,都係每日一篇,一定有時間完成.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
測驗週就到. 大家準備成點呀.

黎緊既親子運動會. 你地有冇參加呢
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

相信係呢.

因我冇聽過我仔仔班有咁樣儲印. 反而作業就會有貼紙呀.

原帖由 ernestchow 於 08-10-31 01:24 發表
我仔仔班中英數老師在堂上有嘉許獎印仔,儲滿印仔有小禮物,我兒子好喜歡舉手答問題,和留心上課,因他喜歡有印仔,那禮物是不是老師自己送出?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

somedo,
沒有錯. 如是叩門入是不能入普通話班 (份叩門form 講到明既)

但你亦可以要求係升二年級時嘗試調往普通話班. 同樣地, 有人會要求調去非普通話班. (但比例較少)

入左普通話班, 六年也是讀普通話班.
原帖由 somedo 於 09-2-10 09:30 發表

想求證,是否叩門就不能進國語班,咁小一國語班係咪六年都國語班﹖小一廣東話班就六年都廣東話班呀﹖ 謝謝~
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

somedo,
雖則不能入普通話班. 但其他班也是有普通話堂喎.. 並唔係冇喎.

分別在於普通話班只係中文同普通話堂時講普通話呢.

原帖由 somedo 於 09-3-4 17:03 發表

謝謝解答!
既然少人出自然無咩位入,睇怕都係渺茫。我本身抽到果間可以有普通話,但派位無軒小咁好,真係魚與態掌,唔識揀。
主愛我
‹ 上一主題|下一主題