用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

各位,
聖誕節將到, 在此祝各位聖誕快樂.

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

andy223,
你好呀. 你仔仔是師兄, 多點分享, 好讓我們這裡的師弟/妹可以汲取經驗!

各位,
今日學校旅行開心嗎?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Hi WL1210,
先解釋返 上午校及下午校為兩間獨立的學校 (只共用一個校舍, 上下午校的校長, 老師也是不同的)

故如你申請讀下午校, 六年也是下午啊 (有別於華仁/St. Joseph).

歡迎到兩間學校的網頁了解下.

原帖由 WL1210 於 10-1-4 00:34 發表
If apply pm, 6 years also pm?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
星期四既跨學科研習日你要來看看他們表演了.  

原帖由 cheechee 於 10-1-23 12:40 發表
見到一些高年班同學仔的專題研習稿, 真係唔講得小! 一點也不像小學生可做的, 還以為中三以上.  重以為是有老師幫佢地, 原來唔係, 係自發性去找資料, 做powerpoint, 寫稿, 創作...等等, 哇! 我都未必做得到! 佩服! ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
新年就到啦. 同大家拜個早年.

祝各位虎年身體健康, 心想事成.

小朋友就聰明伶俐, 龍精虎猛
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

CandyPo,
而家應該沒有人著白飯魚囉喎.

全白色運動鞋便可以了.

原帖由 candyPo 於 10-4-13 23:34 發表
Hi, 我囝仔今年9月會入讀軒小下一年班, 佢今日話對白色運動鞋好緊, 我打算買一對適合軒小下規則嘅運動鞋, 請問軒小下著的運動鞋有什麼規限? 是否要著白飯魚或可以著全白色的運動鞋呢? ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
下學期考試在即. 大家準備成點呢?   

在此祝願各位小朋友在考試期期順順利利   (用三個心去做好份卷 (專心, 細心, 用心)) 拿取好成績.

各家長辛苦埋呢幾個星期就可以脫苦海, 輕鬆一下!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Hi kukukoo,

I think you can visit this link to have look:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2161383&extra=page%3D1

原帖由 kukukoo 於 10-5-27 09:18 發表
I target to apply this school but a bit concern if my son is suit to am or pm class as he is not good in presentation and social. I always heard people say am class is activities based school but pm c ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

byychan,
大家努力! 正如校長講讀書如同漫長的馬拉松呀.

至於你怕小朋友放完暑假心散到聖誕.

暑假除左可以輕鬆一下之外. 亦是重新裝備既時機. 除左假期功課. 你也可以和他溫故知新嘛. (不需要太長時間, 半小時也可以) Keep 住個心態咁咪唔怕佢太心散呢.

原帖由 byychan 於 10-6-8 11:26 發表
hi, jojo,

謝謝祝福, 我小朋友仲係坐唔定, 好難成日溫習(我自己都無耐性長時間陪太子讀書, 成日期望佢自主, 唔想佢分數靠阿媽), 如果佢有進步比以前細心我已開心. 而家都驚緊暑假後佢個心散到聖誕.

...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

據我所知如小一未能入普通話班.的話. 在學期尾時, 學校會出通告問一問普通話班的同學會否在下一年升班跳出去讀非普通話班.

如有人跳出有學額剩, 那便會再出通告告知, 叫家長寫信申請, 再作挑選.

如沒有人跳出的話. 那便沒有學位可以申請了.

以今年一年級為例, 因沒有人跳出非普通話班. 所以今年一年級的學生沒有機會在升二年級入普通話班了

原帖由 kukukoo 於 10-6-8 14:00 發表
May I know if my child is not study 普通話教中文班 in P.1, any chance for her to be 普通話教中文班
in P.2 ? How can the school decide whether she will change to 普通話教中文班 or is this be applied by ...

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

kukukoo,
一星期有兩堂普通話課!

原帖由 kukukoo 於 10-6-14 17:28 發表
Thx JoJo,

It seems it is hard to get a seat to 普通話班 if no one 跳出去讀非普通話班. How many lesson per week if the child is studying 非普通話班 ?  
主愛我
‹ 上一主題|下一主題