用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
我地既 PTA, 舊年唔駛比會費, 自動入會呀.

入去選, 暫時唔考慮住. 攪舊生會得啦 不過我想了解下PTA 入會既會章係點既 je.

原帖由 ckckcktina 於 09-10-13 11:16 發表
JOJO,

我有俾錢, 不過就無參選, 我地D英文麻麻既人, 就算啦, 要寫中文政崗, 都寫得一頭煙, 費事豆英文啦. 自己知自己事麻.
我女學校要入家教會, 係每年都要俾一百架. 要參選就要另外再寫篇野囉. 我都係  ...
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
舊生會個邊未有最新會議, 我都係等候指示做野 不過奈何如攪活動. 好多時都撞晒d 考試測驗時份 (你都知間間學校唔同, 好難就呢)

有冇好提議呀, 等我向舊生會個邊傾下.

講下我個仔學校既 PTA, 呢排我可以用一個亂字黎形容. (詳情唔講, 有時間過去望下), 因一個參選人既政綱, 我覺得嚴重影響了該校既家教會聲譽. 我昨日忍唔住去信學校要求佢地徹查件事是否真確. 因我覺得這破壞了外界對本校家教會既形象. 唉..
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

天氣漸涼.. 各小朋友都要著多件外套呀. 小心著涼呢!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
係呀. 天氣一轉. 好多人感冒同發燒呀.

至從仔仔一年級睇中醫. 我都好耐無睇西醫. 中醫d 藥點都溫和d. 最緊要係夾到個仔呀嘛

原帖由 ckckcktina 於 09-10-22 16:41 發表
jojo,

係呀! 呢排變天囉! 我細女d氣管敏感又來啦! 食左幾日中藥, 好左好多! 大家都要保重呀!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

遲下你女女仲講多d 野你知. 你仲開心呀

原帖由 genie100 於 09-10-22 18:58 發表
我粒種子仲係黑蚊蚊,脹卜卜咁。今日阿女同我第一次講國語,哈!你估佢講乜?係"黃老師"哈!好攪笑的。
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

你地種個粒係乜野豆.. 點解會黑??

我剛剛先幫個仔攪掂佢常識科既工作紙 - 綠豆的成長.

老師派綠豆比佢地帶回家種!

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina, OnlyOne,
我覺得會同有冇陽光有關. 你地家中有冇陽光呢???

mandyyuen,
最緊要係d 小朋友肯唔肯飲中藥囉
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

genie100,
如果沒有陽光. 我怕佢未必發到芽

原帖由 genie100 於 09-10-24 00:09 發表
我估我個粒種子就黎唔得,又臭又黑
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

下星期氣溫得返 18-22度. 大人同小朋友都添加外衣, 保重身體!!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
Pls check PM!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

CyrusMaMe,
不如你打電話找老師問清楚. 咁咪好d

原帖由 CyrusMaMe 於 09-10-31 00:41 發表
大家好, 我仲未開始種老師派既小種子, 因為我唔知佢會唔會係蠶豆, 請問有無家長知道呢?  我見個小袋入面有張簡介, 但都無提及種子係咪蠶豆, 因我仔仔患有G6PD所以想攪清楚先.  Thanks! ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Cyrusmama,
Pls Check Pm!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

CyrusMaMe,
我留了PM給你. 或者你可以打去問下.

每堂都會有熱身, 拉筋, 其實會按年齡分組, 做下一些分腿跳, 前滾翻, 不衡木 (在地上的) 一些動作. 再按能力去提升及升級的.

放心啦. 教練好好人家.

星期日會是國語班. 導師講國語既.

我想講可以試堂家 (不過要比錢囉). 你可以再考慮

原帖由 CyrusMaMe 於 09-11-6 01:05 發表
可唔可以講下初初上堂時會學咩架?  我仔極細膽, 叫佢係高少少既地方跳落地都驚.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

mandy,
我個仔都測驗呀. Nov 5 - 10呀. 橫跨星期六日.

慢慢黎啦. 大家努力!

原帖由 mandyyuen 於 09-11-5 23:50 發表
[quote]原帖由 ckckcktina 於 09-11-4 11:20 發表
大家好, 好多日都無上來添. :wahaha: 淨係掛住響大女果邊留言, 都唔得閒過來吹水添. 因為大女岩岩測完驗, 又 ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Mandy,
係呀. 昨日出關.   你都好快. 今日都星期三啦. 加油呀

原帖由 mandyyuen 於 09-11-10 23:34 發表

JOJO,

你仔仔考完喎! 我仔仔要考到星期五, 真想快d結束!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
真係要好好 enjoy 三年既幼稚園生活. 因上到小學. 比默書, 測驗, 考試攪到頭暈腦漲咁濟家.

原帖由 iadalovebb 於 09-11-12 11:43 發表
小朋友讀書, 大人都好辛苦.
大家加油呀.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
Good... 做啦做啦..

今年我會主力幫手攪廿五年銀禧呀   所以你點都會見到我啦

原帖由 ckckcktina 於 09-11-16 16:10 發表
jojo,

舊生會新執委既申請信我收到啦. 今年我都會選. 你呢? 玩唔玩多年呀? 今年會有好多野要plan哦, 因為係廿五年銀禧哦.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

OnlyOne,
我所理解, 佢地開會時間係傍晚時份. 應在放工後. 係有些特別日子要執委返去幫下手. 咁咪請假去幫下囉

原帖由 OnlyOne 於 09-11-17 09:33 發表
tina,
last sat又見你係台上 ,其實想問下做執位忙唔忙?洗唔洗every week開會?
睇見你地d執位個個都咁投入&開心,其實我都心郁郁想出年參加,不過又驚太忙,同要成日請假,你知la,我地working ma真係公私2忙,d大 ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各高班家長,

下星期一第一輪自行派行公佈結果, 我祝你地一擊即中! 派到心儀小學.   為你們祈禱!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

BoBo,
第一round 你揀左邊間? 唔駛灰心呀, 仲有一round 呀嘛. (我之前提你個d 你做左未呀?)

Pls check PM!

原帖由 BoBo1021 於 09-11-23 08:59 發表
JoJo,

BoBo第一輪哀咗啦.........

主愛我
‹ 上一主題|下一主題