用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 04 劍鳴幼兒書友fun club
go

04 劍鳴幼兒書友fun club [複製鏈接]

Re: 有無bb今年9月入劍鳴幼兒/稚請進

我個仔都係今年9月讀am class, 但仲未俾留位費, 我仲擔心緊咁細個點坐校車.  

phoebe6

我住鑽石山& 婆婆住樂富, 囝囝02年5月出世, 一向由婆婆湊, 地鐵沿線又無咩心水幼兒園, 如果讀km就要校車, 所以仲心大心細.

Tanny

我地住得好近呀, 我住星河, 但上星期五打電話去學校問, 佢地話安排緊校車時間, 未有schedule 喎, 你聯絡邊個呀, 咁快有時間.

registered list

name - class - bb 歲數 now
danielboy - am - 25個月
tannytam - am - 19個月
phoebe (daughter: Casey) - am - 26 個月
陳師奶 - am - 25 個月

加返d資料先:

請問有無小朋友係劍鳴讀緊或將會今年去讀ka. 大家分享下...  

name - class - bb 歲數 now
1. danielboy (daniel - boy)- am - 25個月
2. tannytam - (ian - boy) - am - 19個月
3. phoebe (Casey - girl ) - am - 26 個月
4. 陳師奶 - (鴻仔 - boy) - am - 25 個月
5. 心心 (naoki : boy) - am - 18個月
6. cheungcheung (琳琳 / girl ) - am - 18個月
7. jbama (jasmie : boy) - am - 19 個月
8. bignose (ansel : boy) - am - 19個月
9. k713 (Stanley : boy) - am - 20mths
10. Mrs. Wong (Shiri : girl) - am - 26mths
11. 花仔媽咪 (包包: boy) - am - 18 個月
12. makusma(makus : boy) - am 18個月

請問有無媽咪諗住轉下午班呀, 我老公要亞仔轉呀, 因佢想亞仔接觸多D英文, 因為平時係婆婆湊的. 有無同我一樣呀?

Danielboy
多謝回應, 其實已決定轉下午班, 不過我想有人支持一下自己的決定0者 (幾阿Q).   

Cheungcheung
我都要幫亞仔轉訓覺時間, 不過不會勉強, 因為小朋友適應力很強, 會自動調節的.
我轉下午班係仲有一個原因, 由於佢爸爸收工較夜, 若仔仔太早訓就會見少左個仔, 所以都係返下午班好d, 爭取時間見多d嘛!

各位媽咪,
我個仔原先係入上午B班A組, 不過要轉班, 所以暫無緣做同學仔!!不過8月28日家長會見啦!

amanda1,

Thanks for sharing.  My boy usually take a nap at around 1:30pm for an hour in the afternoon and go to bed at around 10:30pm at night till 8:45am next morning.

If he didn't take the nap in the afternoon, he will go to bed earlier at around 9:00pm and wake up at normal time (i.e. around 8:45am).  That means he will adjust his sleeping time and combine 2 in 1.

So, I have confident that he will get used to taking pm class.    

Yumi
我個仔讀下午班, 佢就係成日掛住玩車, 又四圍走, 上國語堂時仲掛住自己玩煮飯仔, 當個老師無到, 仲叫我唔好行咁埋, 佢煮緊野好熱熱咁話喎, (學晒平時佢一入廚房我同佢講既說話同語氣).
好擔心明天我無得陪佢時會點.

Sorry, 咁遲才覆, 我因為呢兩個星期同公司請左假, 第一個星期每日下午就同仔仔返學, 第二個星期就要湊放學, 所以無時間上來.

我個仔依家下午5-6點會訓半個鐘左右, 夜晚11點左右訓到第二朝9點.

我個仔係全班最坐唔定0既一個, 成日四圍走.

不個佢好叻仔呀, 上星期佢無喊呀, 仲成日話要返學.

我個仔都係N1BP,不過我多數係齋睇, 好少登入.

原來仲有人記得我, 多謝晒!

我主要係0係公司上網, 所以唔方便成日發表.

亞仔9月會返Kentville - Kent Rd (pm), 好似好多同學會讀Kentville咁, 我知道亞仔有3個同學將會讀根德道下午班, 希望可以同班, 等佢地無咁驚.

我仔仔叫陳靝鴻.

Tiffany 寫道:
danielboy, Sara-mama, Bignose,
Thanks so much. Ionie勁唔好脾氣,不停喊,攪c我 。最慘連我都病埋,頭痛+骨痛
我都估倒sooner or later會輪到Ionie,但佢今次真係好難攪,少少野都喊,真係用手指tok下佢都喊果隻 ,希望佢快d好返啦。希望你地d細路唔好又惹倒病啦。

陳師奶
你仔仔叫咩名?  

係呀!就係佢啦, 因為我個仔百厭, 所以無人不識, 全校d老師都識佢咁滯.

Tiffany 寫道:
Sara-mama & danielboy,
我都明,可能我自己又病,大家都唔舒服,所以覺得難頂d。

陳師奶,
你仔仔個名“靝”係咪讀”天”?我個女成日有提“天鴻”,唔知係未你仔仔?

各位:
畢業禮個日大家有無見到一個勁扭計, 唔肯換禮服, 又唔肯入後台, 終於成10:00才由校長夾硬扯入後台0既小朋友, 佢就係我個仔啦, 攪到我成個癲婆咁成身臭汗, 拿著手袋, 一袋大少唔肯換既衫, 又拿雨傘, 諗起都想喊.

我老公仲激到我嘔血, 初時叫佢自己9:45到, 點之亞仔唔肯換恤衫, 就叫佢0係屋企搵件有領 polo恤帶俾個仔著, 都好過著圓領T-shirt咁突出, 點之佢成9:45仲0係屋企樓下話截唔到的士, 要返停車場取車, 最後我在門口等到成10:10佢才到, 仲話將架車泊街邊就算, 終於在畢業禮途中佢又擔心架車, 又出去泊返入停車場, 死未!

我個仔表演時係企第一排最左, 橙色衫四個骨褲及波鞋, 夠晒搶眼, 有無人影到佢呢.

我見個個小朋友著得咁靚又咁乖又肯影相, 真係好羨慕, 我0個個就徙我心機, 相都無咩點影, 諗住同佢d同學影下相留念, 佢又扭返屋企, 終於我地又要早走, 唉~~~~~~

‹ 上一主題|下一主題