用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有冇一丁班家長
樓主: fc2008
go

有冇一丁班家長 [複製鏈接]

係囉, 噚日就派左小小英語街同hi charlie, 我都無訂報紙添啦, 根本無時間睇.

話時話, 點解我地一丁班家長咁靜既, 各位靚媽靚爸多d上黎撐下場好wor

原帖由 joannespapa 於 08-10-9 11:36 發表

時間真係唔夠用,每日啲報紙同訂咗嘅雜誌都冇時間睇  

Thanks.

原帖由 joannespapa 於 08-10-9 17:29 發表
剛剛問到負責的張老師,她說應該下星期一會收到password。

我亞仔直情無寫咩"s04", 你地講我至知咋.
噚日英文派左gw3 & 4, 但唔知點解我無見過gw3, 但亞仔做左大半, 而老師又改左卷, 但就寫住incomplete, 激c我, 可能佢漏左係學校, 未做晒就交左, 唔知亞仔攪咩
原帖由 poonsline 於 08-10-10 09:13 發表
我都想知咩係 "s04" ... 又唔記得問阿囡

英文默書, 我交左比工人姐姐處理, 返到屋企都唔多時間同佢溫啦 ...

j1

唔該晒!! 亞仔十問九唔知, 唉~~~
佢仲差3題至做完, 做得好鬼慢!

原帖由 fc2008 於 08-10-10 10:41 發表
英文gw3在學校做,我呀女都寫著incomplete,因堂上做唔夠時間老師就收咗即改後叫他們再寫,唔係小朋支錯

我估神七升空, 因為亞仔話係學校有睇神七返地球wor.

原帖由 joannespapa 於 08-10-13 08:13 發表

我想還有神七升空呢

九月的颱風是黑格比

強度        名稱        信號        開始時間        終結時間        持續時間
時 分
年/月/日        時 分        年/月/日        時 分
颱風        黑格比         1         2008/09/22        18:40         2008/09/23        10:25         15 45
颱風        黑格比         3         2008/0 ...

各位:
黎緊呢半個月我地好忙呀, 我mark 到個月曆都滿瀉, 大家幫下手睇下有無漏吖, 可以互相提點:

13/10 (today) - 數學測驗
15/10 中默 / 交常識專題
17/10 英文 GW1-5 test
20/10 英文quiz supp. ex. 1-4
23/10 test week

C.W. 歡迎你bor
唔駛客氣既, 我地呢班家長多數要返工既, 好忙, 而我份工得閒d, 可以成日上網嘛.

中默範圍 - 3.1詞及2.3 課

原帖由 C.W. 於 08-10-13 12:17 發表
陳師奶:

謝謝你登出來的時間表,我才知Wed有中文默書,是否默3.1?我的小朋友没有寫在家課册內。我是今天新加入的,就收到提點,謝謝。

我看見有人問S04,我的小朋友寫了要1) 於下次畫畫班帶水彩及圍裙 2) 繡上S04!我準備同佢帶 ...

各位家長, 仲有咩漏既請幫手update

13/10 (today) - 數學測驗
15/10 中默 / 交常識專題
31/10 交中文閱讀報告

話時話, 亞仔仲未借到指定圖書, 睇怕要去公共圖書館借lu

應該係用"每月之星" form 做架

原帖由 penguin 於 08-10-13 13:21 發表
我都係係公共圖書館借左D書呀, 亞仔邊識自己係學校圖書館搵果D書呀......另外, 想問清楚係咪個左份"每月之星"(寫字or畫圖)就當係讀書報告架啦?

係囉, 無啦啦有phon. practice test on Wed.

原帖由 wongau 於 08-10-13 16:59 發表
[quote]原帖由 陳師奶 於 08-10-13 13:25 發表

今日收到自修簿, 阿女寫PHON. PRACTICE TEST ON WED.
PHONICS 唔偽係24/10才測咩.
同埋我個女唔見左借圖書個LI ...

原來常識專題係16/10 至交, 亞仔係自修簿10月15日果欄寫住明交專題(即16/10), 係我攪錯左, SORRY SORRY.
另外想問下, 係咪交P.4-7就得啦, 定係要交P1-7呢??

15/10 中默
16/10 交常識專題

修正下先:

15/10 (i) 中默
          (ii) Phonic Practice Test
16/10 交常識專題
20/10 (i) 英文quiz supp. ex. 1-4
          (ii)中文造句(一)至(四)

原帖由 wongau 於 08-10-14 22:57 發表
20/10 是中文造句(一)至(四)

早前派果張ENGLISH PLAN 度有寫架

原帖由 wongau 於 08-10-14 23:14 發表
陳師奶,

請問幾時通知20/10 TEST 英文quiz supp. ex.1-4呢

對, 不用交的.
原帖由 KingYiBaBa 於 08-10-20 21:30 發表
請問今天"自習ex4",應該只是讀不用交,對嗎?

第一日測驗完, 亞仔竟然話測驗好好玩.  佢話說話測驗係問佢屋企有咩人, 平時放假會去邊度玩咁wor, 又話時事常識題好好笑, 因為問中國太空船果題既答案有: 非洲七號, 長洲4號俾佢地揀, 笑死人wor

各位, 記得明天(31/10) 要交閱讀報告呀!

係呀, 亞仔果份好簡單架咋, 幾句講下最like 本書邊個故事咁架咋.

原帖由 poonsline 於 08-10-30 12:46 發表
好似畫畫,寫字 .. 乜都得

個英文活動日都係亞仔玩完至同我講, 但問極佢都答唔到我有咩攪, 有無份講野等等, 我上學校個網睇相又見唔到亞仔, 真係唔知亞仔係學校做咩, 懵懵下咁.

順便一提, 聽日記得預備個小布袋俾佢地outing 裝水壺呀.
另外仲有:
12/11: 牙科保健 (要帶牙刷)
13/11: 打針
24/11: 穿冬季校服
28/11: 交體育報告

原帖由 poonsline 於 08-11-5 09:27 發表
你地家課簿上有沒有寫 造句/聆聽/說話 ... 幾多分呀?

英文活動日 .... 我地都無收到通知家長可以出席, 係有朋友 (讀隔離班) 去完返黎報料, 仲話幫我地拍左 video 添, 真係好彩有佢咋

...

我都唔見有呢d分數, 淨係得 list. 同 時事常識有分數咋

原帖由 joannespapa 於 08-11-5 10:47 發表
唔見有呢啲分數喎

究竟英文活動日一年班有冇得上台講?個活動咁神秘嘅

C.W.,
sorry, 今朝至睇到你留言, 趕唔切覆你添.  我照同亞仔帶書包同課本.  另外, 今朝亞仔換校服時至同我講話今日要著PE 衫   , 早一日講我就可以係呢度提一下大家.

噚晚睇下手冊, 11月仲有野補充:
12/11: 牙科保健 (要帶牙刷)
            交專題P8-10+封面
13/11: 打針
17/11: 說話訓練(二)
24/11: 穿冬季校服
28/11: 交體育報告

原帖由 C.W. 於 08-11-5 17:54 發表

陳師奶:

多謝11月的提點。明天要帶書及書包嗎?
‹ 上一主題|下一主題