用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 浸會大學附屬學校王錦輝中小學 09/10 ~1B班家長報到!! ...
樓主: 小兄弟媽媽
go

浸會大學附屬學校王錦輝中小學 09/10 ~1B班家長報到!!! [複製鏈接]

Hi Hi, my daughter (Karina) No. 25
大家好呀,遲咗報到.我個女返學好開心呀,佢話今日老師再排個座位.你地識唔識填份OLE呀,我都唔知佢講咩.

我會去下星期五個gathering,到時見啦.我終於明白點填份OLE啦,其實今個學期只有3個OLE,即係你係每一個課節上選擇第1同第2志願就ok啦.校務處話總之小朋友係一年內要完成6個領域的活動,即係你第一個學期選擇咗其中3個領域,你下學期就要選擇另外3個領域去學.

我想問下你地個所謂"星期五郵袋",係咪其實只係一個透明folder呀?你地小朋友有冇帶咗一本數學練習同一本數學部返屋企呀?咁係咪逢數學堂除咗帶書,就要返埋lee兩本嘢呀?

唔係呀,我個女帶咗本Effective Steps to Mathematics返嚟呀,你個仔有冇呀?

呀,算吧啦!等多一個星期,睇下重係咪咁亂,我個女都唔記得帶返本手冊返屋企啦.我响第二個forum到睇到,話本Phonics會每次撕幾頁返學校用,所以明天只有帶晒返去先,我會叫我個女記得問下點帶法,不過希望佢會記得啦,因為佢只係記得自已小息有咩嘢食...我剛剛磅過個書包...8lb...

jk媽,小兄弟媽媽,LKL:你地有冇msn呀,方便隨時可以聯絡,唔使成日要來forum先可以溝通.

你去msn.com到download個software就得嫁啦.
我終於問到詹老師啦,原來本phonics暫時只需要pages 5-16,其實英文老師今日都有講,但可能我個女都聽唔明,所以佢同我講話老師無提到囉...你地d小朋友有冇講佢地聽唔聽得明Miss講咩呀,我個女話佢聽得明少少,都唔知真定假 !今日無功課做,佢地就最開心...

我都唔知今日算唔算有功課,我個女"好似"响Eng時split咗去purple group,去intranet G1 Split Class到睇,又話佢要做phonics page 11-12,但大小姐又忘記咗帶份phonics返嚟,呀...可能要欠交功課啦...

Homework已經响大約5點3就可以睇到啦,你check多次.上堂遊魂...我個女都係差唔多,佢今日同我講話今日無功課做,死未...不過好彩佢返學返得好開心,雖然佢d英文同普通話都係麻麻,但佢比以前勤力咗,佢等埋我放工返屋企先做功課,一做就無話叫辛苦,比起佢幼稚園時叻咗好多!希望佢可以keep住啦.

星期五你地幾點到學校呀?

我應該要大約5:15到,如果你地早到咗,我去小食部唔見你地,我就去hall找你們啦,我會認到其中一個媽咪啦....到時見啦.我明天應該會著綠色衫,黑色外衣,容易認吧!

你都係呀...我都無Worksheet呀!

我個女都係purple group.

你睇返份通告(分組個份呀),裏面有段"guided reading"咪係講緊個果story book囉.
你地聽日會唔會去呀?

我個女已經好幾日成日問我可唔可以比零用錢佢返學,我想佢見到同學仔有錢買嘢食同買嘢飲,佢有樣好樣,又想試下.呀...算啦,我廢事佢覺得有人佢無,我今日開始,每日比1蚊佢,叫佢自已好好利用!
‹ 上一主題|下一主題