用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 VS 男拔萃書院
go

聖若瑟書院 VS 男拔萃書院   [複製鏈接]

Graff 發表於 24-4-3 12:00
家住太子,小朋友讀三私一直,有男拔EARLY BIRD OFFER,自一喇沙書院但唔中,中左自二聖若瑟書院 ... 大人 ...
我知道APS男生如果拿到DBS early bird offer,是不可以放弃的。你们学校容许如此操作吗?

Graff 發表於 24-4-3 12:36
謝謝回覆,我地學校理論上都唔俾,但每年都總有人放棄DBS而轉其他學校
SFA多人去SJC,选择去SJC都正常。你们从旺角东去金钟,再去SJC,应该很方便。

Graff 發表於 24-4-3 13:40
回覆 Graff 的帖子

唔知有無用家可以分享一下三私一直既級二十左右的小朋友係男拔/聖若瑟讀成點呢?謝謝 ...
我认识的朋友仔,都是3C1D,early bird, 经过分班试,有个去了最差的3班,有个去了数学班。基本上,最难是英文。如果你儿子的英文大概达到他们小学部level,基本上去DBS(SJC也应该如此吧)都不会有什么问题。

jenjenny 發表於 24-4-3 23:55
如果4 +只係62.2%同64.9%的差別,就沒有什麼值得考慮不讀DBS啦,無論距離、名氣、IB(日後有機會覺得適合, ...

樓主話小朋友英文冇咁好,同學們都去咗SJC, 揀SJC都有佢嘅理由。
但如果俾著我難得住得咁近,諗都唔使諗,梗係去DBS啦,英文努力d, SFA學生點會追唔到?

73662710 發表於 24-4-4 10:33
英文易追過中文!

一定係,不過DBS 同埋SJC嘅英文都幾係野,呢兩間嘅英文要求應該係男校中嘅冠亞軍。

簡單啲來講 發表於 24-4-4 14:02

多朋友仔喺SJC嘅3C1D, 自然諗住係SFA啦,但其實唔係?
為咗小學同學而去同一間中學,好多時都係諗多咗…. 有好多時反而係喺同一中學各自識新朋友,之後見到都好似頗陌生咁。

簡單啲來講 發表於 24-4-4 15:11
St Joe 每年俾三私一直唔少offer,只不過佢哋唔去,都去咗直資。難道近年風向變咗
...

我以為友好小學只有SFA, 其他2C1D都係咁啱某年有人幫襯啫。

HK-MAN 發表於 24-4-4 17:33
猴子爸,知唔知SFA過往級20自行入LS機率呀?三屍一直你熟啲。

真係有呀,我嘅同學囝囝就係 (top 20之內,唔知實際排第幾)依家初中,聽佢哋講,SFA學生讀得幾輕鬆,不過到高中,應該係另一回事。

HK-MAN 發表於 24-4-4 18:30
謝,樓主開post 呢個原因都幾大,佢想留SJC望入LS

我都認為自行waiting入LSC機會係有嘅,就算冇,之後叩門,SFA不嬲都勁㗎啦。
哈,呢三間男校,剛巧就係「型寸醒」代表。

HK-MAN 發表於 24-4-4 21:58
樓主自己都知,心結在於佢好鍾意LSC,亦覺得有自行後補機會掛!當然有幾多人自行LSC得到offer 會放棄吖?( ...

其實都未必,好多top男生自一QC, 自二LSC, 去咗QC嘅,LSC就多咗個位,又或者直資SPCC同埋DBS, 鍾意佢哋嘅IB, 又會放。Top男生通常乜嘢offer都同時得到,佢哋揀定咗之後,好多位就會流出嚟。

HK-MAN 發表於 24-4-4 22:17
哦,即係嚟嚟去去都係果班人咁樓主係咪要放棄直資搏後補或叩門入?還是只等叩門就算。 ...

咁就睇吓佢有幾愛LSC啦,依家起碼有SJC喺手,立於不敗之地,waiting+叩門LSC都有機,放棄DBS都唔會有乜嘢太大損失。
反過來,如果唔係話一定好想要LSC, SJC又唔係話好鍾意,咪近近哋去最型寸醒嘅DBS囉

HK-MAN 發表於 24-4-4 22:34
唔愛唔開鋪問啦!你既分析對樓主好有幫助。

Thank you for your kind comments!

PTL_L 發表於 24-4-4 22:43
好中肯嘅分析,完全企起樓主立場,讚

多謝你

PTL_L 發表於 24-4-4 22:50
猴子爸,真係好想讚你,琴日我想搵番啲4+數據嚟望下,搵下搵下搵唔到舊post嚟睇,你而家真係humble 好多, ...

Sorry, 令你誤會,只有我一個人用呢個account。
至於話humble咗,我都覺,可能係喺用字上諗多啲,唔好用得咁尖銳,更何況我根本冇意思同邊個為敵,大家客客氣氣咪幾好!

ekhc    發表於 24-4-9 11:53

liverpool2023 發表於 24-4-4 22:55
樓主如果真是SFA級20,入到DBS可能係因為有特殊技能,唔係好top乜都考到嗰種吧?
...

SFA學術係超強嘅,考Top 20已經好強勁㗎,而且依家DBS都幾鍾意收SFA嘅學生。

Vana 發表於 24-4-4 23:00
如果至愛 LSC, 咁要考慮一下覺得 waiting 機會大唔大

但如果叩門,係咪拎住 dbs 好 d ? sjc 都係喇沙會學 ...

其實我都未試過叩門,唔知「拎住DBS offer」呢個動作係咪work, 或者到時show俾LSC睇SJC同埋DBS嘅offer信,都可能一樣啫?

HK-MAN    發表於 24-4-5 08:37

73662710 發表於 24-4-4 23:51
LSC叩門係做卷:中英數
最後看成績。

只睇份卷嘅分數,其他嘢唔使睇?

liverpool2023 發表於 24-4-5 07:33
只可以話,同我識既人、我收既風唔同囉!

請問是哪一句不同,還是全部都唔同?

Ocean419 發表於 24-4-5 07:47
今年3 C 1直其中2間消息係級前30男仔都被邀請early bird interview, 最後offer 睇interview 表現重要過名 ...

DBS揀人,不嬲都屬於估佢唔到嗰隻,佢哋覺得你係fit in嘅,就得。我個APS friend話,就算early bird冇offer, 好多時之後又會waiting時call返APS嘅學生。

Ocean419 發表於 24-4-5 10:03
APS-DBS
SFA-SJC
TSL-SPCC

不過SFA去DBS都唔算少,當然最多係APS, 而真正最多嘅學校應該係英華小學。
前兩年APS試過去LSC仲多過DBS,好似話有13定14個,仲多過website上嘅數字,因為嗰年DBS俾early bird俾少咗。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊