用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二三綫小學級前列冇特異自行入神官津/首輪入神直 ...
樓主: 猴子爸
go

二三綫小學級前列冇特異自行入神官津/首輪入神直 [複製鏈接]

我記得之前睇過有這樣嘅討論,比較多人贊成係會發生嘅。請問有冇家長可以分享下,實際情況係點樣?
   7    0    1    0

lkk-c6 發表於 23-4-3 20:17
九龍城二三線私小級頭幾名,冇特異功能冇ECA 冇補習冇面試班,自一、二都有offer,但CCSC應該唔算神津。但 ...

CCSC就算唔係神津,都係頂級津校啦。

簡單啲來講 發表於 23-4-3 20:06
二,三線小學要睇下以前神校有冇收過,如果從來都冇,咁再好,都唔會有。之前我啲小朋友係三線讀,每年將近 ...

你個例子好勵志!三綫跳入3C, 依家入埋神校

簡單啲來講 發表於 23-4-4 10:15
好多人都係咁,3私係好的跳板,我小朋友跳得晚,所以就讀到底。有朋友讀1年三線(級頭), 跳去3C讀1年,考 ...
讲就容易,但过程可以想象是多麽难。要在自己的学校超前,再应付不同学校的面试笔试,要适应新环境,在不熟识的学校继续要考得好,立刻又去面试笔试,又再适应新环境。一个初小生来讲,非常劲

簡單啲來講 發表於 23-4-4 10:28
你這樣講,確實唔容易。但係雖然讀3線,佢個小朋友都唔係一般人,佢跳入3C,都讀得輕鬆,作業大部份都係校 ...
只有战斗民族才可以有这样的拼搏精神。

naivemama 發表於 23-4-6 08:03
小兒九龍公共屋村二線小學。 見直資男校同自行港島男校成功。 學校夠關愛, 多活動。 自二收到電郵已好愛心 ...

叻仔!
有啲二綫小學,例如九龍塘基華,都有人去到SPCC, GHS咁,但可能人數唔會多,但三綫小學(band1%低過35%?)就可能比較困難

spade 發表於 23-4-6 08:56
這種情況鳳毛麟角,小女兩年前三線小學級頭,最想去的幾間女直都未錄取,最後決定去赤提,好在一直未放棄, ...

九龍塘女校有四間,級頭會去…. ?辛苦有回報

spade 發表於 23-4-6 09:35
回覆 猴子爸 的帖子

一個年級120人,30人band1

三綫級頭叩門入紅磚,叻女

簡單啲來講 發表於 23-4-6 10:23
二線級頭入神直,神津比較常見的。三線真係好微,我啲小朋友之前呢間三線,從來都冇入神過,即使在這2年移 ...

小一起跑綫不一樣,如果要殊途同歸入神校,三綫寶校要走嘅路就真係困難好多,但諷刺嘅係,好一部份嘅情形只係由於「運」,例如喺沙田,抽入沙呂同黃耀南已經係兩個世界。
不過有預備嘅人,始終有機會追上嘅

spade 發表於 23-4-6 09:36
紅磚牆

請問你囡囡喺紅磚讀得開心嗎?英文程度係咪好深?跟進度有冇難度?

spade 發表於 23-4-7 13:12
非常開心,第一年一直在追英文,現在沒問題了,一分耕耘,一分收獲,紅磚墻全靠自覺
...

叻女

‹ 上一主題|下一主題