用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

jiljill 發表於 23-12-22 12:25
今次我撐 Monkey Dad,英中數是主科,我選校也是以這三科(甚至只考慮英)作考量,這排名表我覺得很有參考 ...
如果你只考虑英文科,如果MSS有公布英文5+,它真的应该有机会在英文科Top10。

jiljill 發表於 23-12-22 12:36
可能是 No. 1,校長 Kyle 說 2023 英文科有 15% 學生取得 5**

上次係咪就係你話Kyle校長陰柔,身邊有一羣母老虎?
咁樣講法,英文會唔會仲勁過SPCC同埋DGS?(我刚刚看过,DGS 英文5** 是31%)

BACY 發表於 23-12-22 13:04
難,DGS 英文5** 31%
这间女校真的口力到发神经的。

rsx    發表於 23-12-22 16:55

hkpapa852 發表於 23-12-22 13:40
當通識仲係必考既主科時,其實我唔太明點解大家係要拆佢出嚟自行計算一個所謂CEM
試問有幾多間學校core ave ...
只因为通识科已经变为pass or fail, 在升中decision making process中已经变得irrelevant. 请问有多少学校是只公布core 5+,没有CEM 5+?

hkpapa852 發表於 23-12-22 13:44
DD仔可能幫個仔呈分先唔同大家顛加上今年佢心儀既神校透露咗個殘酷嘅現實俾佢知,我諗佢仲要時間消化同諗吓 ...
DD仔个仔已经读中一了。他有提到的。

猴子爸 發表於 23-12-22 12:07
“教育本質是求知識“- 是对的。从另一角度,现实一点看,教育也是需要非常多资源投放的领域, 而争取资源 ...
我想多讲几句我的看法。“一间学校的质素不应只看5+,4+/3322/大学率等等都要看,体艺/设施/校友网络/文化/历史等等都要看。”
当然同意,BUT:

5+是目前最普遍学校公布DSE成绩的最高等级。 如我上面所讲,我比较focus在竞争力。有打算选择这些英中的家长,是抱着什么愿景去选校的?在DSE拿3322,读asso? 4+不是不行,但太basic, 而且即使DSE全4,可以有什么选科选择?因此,我不认为DBS是此等货。相反,它是拔尖的好地方。

我知道5+有它的局限性,但每个排名都有它的独特性。5+排名,就是让家长知道,哪间学校的学生在当年的DSE取得最多的筹码,去完成自己的理想。5+ 可能是由于小学的基础,补习老师的notes, 家长的投放,学生个人的天资,但不可否认,中英数5+,相对于其他选修课5+,学校的因素也是最大的,所以我认为这个表,是从竞争力方面去给升中家长一个参考。

hkpapa852 發表於 23-12-22 13:58
一日仲要計分時就應該要計
decision making 是forward looking的嘛。

jiljill 發表於 23-12-22 14:36
MSS 無公佈,只係 information day 同家長講 5** 百分比,所以作不得準。至於校長,嘻嘻,陰柔有陰柔好, ...
"至於校長,嘻嘻,陰柔有陰柔好,話晒係女校。" - 当然没有不好,太阳刚的,去男校比较好。峨嵋派的掌门和武当派的掌门当然不一样。

Sing13 發表於 23-12-22 14:24
從理論上講,中英數是中學收生時學生已經帶藝投師,反而副科是學生係中學學習既成果。
...
如果DSE是F1尾就考的,你说的对。但DSE是在中学6年后才考的,不管幼年语言数学学习的impact有多大,中学那6年肯定可以make a big difference.

stillgood20 發表於 23-12-22 14:49
大家都明白,這是標準精英系統.
是的,我没想到这个词语。现实是残酷的,资源是有限的,没办法,aim high, 就要竞争。
躺平的,根本不需要谈什么B1ABC, 也不需要为选校苦恼。

tommyxsarah 發表於 23-12-22 15:39
每人精英的定義不同。
重申成績不代表一切,但成績是同學能力和學習態度的表現,不是嗎?

其實可能只不過係「人」的問題,因為係「猴子爸」整嘅,換轉係「hkpapa852」德高望重,佢出呢,人人只會like嘅。呢啲嘢,你懂的。

b3410    發表於 24-4-11 20:45

Sing13 發表於 23-12-22 16:39
IB成績用總平均分嚟排對嗎?
如果抽有公佈中英數既學校嚟排,意義為何?
...

培僑係咪只有總5+同埋三大率?ok la, 大家都知培僑係B1A的,放心吧!

bettyay 發表於 23-12-22 16:43
又嚟對人不對事?hkpapa以往做嘅真係極大製作,另外poyau做嘅都係有幾多整幾多,同無個人評論下俾晒大家參 ...

你咁講嘢就唔啱喇。
我做呢份排名,只係(emoji)繼DD仔上年所做的,加上Poyau的幫忙,而我也認同呢件事,就做啦,相信總有升中家長需要的。就係這麽簡單。
面對你哋幾個多方冷言汵語,我一d都冇唔開心,因為一早預咗你哋幾間冇公佈5+, 冇上榜,又不憤冇排名嘅學校家長會出嚟指指點點,你哋隨便feel free繼續,呢個帖大把人睇到,大家嘅眼睛係雪亮嘅.
話時話,你哋幾個間學校係咪MSS, SPSS, HTC, 培僑,仲有冇?

Sing13 發表於 23-12-22 16:58

其實我冇主動提過依間學校,而你認為所有唔認同你統計方法 ...

其實呢個表係完全冇分析,冇主觀意願存在,而DSE成績本身就一定有高低之分,拼合起來就自然會出現排名。
正如閣下認為三大率重要,也可以整合各中學嘅三大率做排名。我個人絕不會認為這是甚麽誤導。
用數據加自己主觀分析就可以係誤導。

bettyay 發表於 23-12-22 17:22
不如你睇清楚前文後理先,如果都係唔明!我投降了

唉,別狡辯了,你真係當其他會員係儍嘅

rsx 發表於 23-12-22 17:09
今日做唔到hkpapa and poyau的成績及聲望又點?要人受到廣大認同都要俾啲時間人慢慢累積,更何況只是義工 ...

你講得冇錯,呢個世界真係好多mean人,但慶幸同樣有你哋一班明白事理,心地善良嘅會員。你哋嘅支持,我全部收到。

hkpapa852 發表於 23-12-22 17:23
不如大家研究下一個課題:

今屆DSE開始唔計通識, 到底各校成績應再如何"比較"?

我個人認為重視主科,從來不是因為它們佔總成績的60% or.50%, 而是本質上呢三科嘅重要性。

twhkleung 發表於 23-12-23 02:17
個表有用的地方
1. 新手家長可有個起点,有個最基本既念,乜水平係好,好到那
2. 好似個executive summary 咁, ...

個表有冇用….? 例如SMC, 如果我唔係跟得EK好貼,我一直都會以為係好普通,甚至係中下嘅學校,但個list  show個排名同%,乜嘢科強弱,同其他學校對比之下,就一目了然。此外,其實有啲學校係有上落嘅,同2022年對比就知道。
至於你嘅觀點,各人都會有自己嘅睇法,no comments.
之不過,你quote嗰句說話….你對我講乜我都受到,都係嗰句,如果下次有家長做咗啲手工,方便所有人時,即使看不上眼,保持沉默都係一種尊重。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Sing13 發表於 23-12-23 14:12
猴子爸太高估你個排名榜,其實入同唔入對學校對家長有幾重要?為何唔去考慮個榜既科學性及認受性?所有質疑 ...

呢個榜係我負責砌,只係有單一類數字,冇幾種唔同factors冇主觀評分冇唔同嘅weighting,又可以點樣冇科學性?
依家唔係我話呢個榜重要,係由2022年DD仔個榜閈始,已經有好多人參考,連國內小紅書都轉載,因為「冇水份」,可信度高囉。
你當然可以出另一個榜,梗係冇所謂啦,最緊要係user friendly, 公平,冇水份,可信度高就得啦。大家可以有多一個參考,就更加好啦!
至於話邊個mean, 我都唔想多講,總之觀眾嘅眼光係雪亮嘅!

nhi    發表於 23-12-23 14:40
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊