用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TTCA 收offer
發新帖回覆
樓主: johnnycheung791
go

TTCA 收offer   [複製鏈接]

kristie731 發表於 24-3-3 23:27
其中一個主因係張校長, 本身佢係沙崇出來, 而佢係沙崇個時帶領得好好, 令沙崇升到band 1A, 當佢去左基 ...
张校长2019年开始在基崇当校长,当年的F1生,将会在2025年考DSE,到时候就是他的第一张真正成绩表。作为一间B2学校,能够收B1B-B1A派位组别的学生(根据wiki), 都算是很另类了,在香港应该没有其他B2学校可以做得到。张校长的名牌效应很强劲。

twhkleung 發表於 24-3-4 14:32
哩個係底线, 相會只会更高, 否則就負增值了.
當然好似港同咁就重好啦, 又龍直, 又有狀元, 又只考DSE, 新校 ...
在fb我见到有人话,收生95% band 1是指第一round offer时,给出去的比例,因为很多band 1学生用直资面试作为操练的机会。之后,肯定有人reject而去其他学校,到最后TTCA连B2C的学生都要收。
请问用家这说法是否属实?

tiffanysiuyu 發表於 24-3-4 16:28
獅子爸,你這樣踢爆別人不太好,會給打手圍攻,你先走,我幫你頂住
多谢你够义气!我不是玩踢爆,而是有其他人踢爆, 我只是想得个明白,因为这个说法听起来比较合理。

fupigpig 發表於 24-3-5 09:54
今年個talk,,以校長語氣及表達方式,我的確覺得似傳銷style

好似話佢以前係教中史,所以應該好叻講故仔。
不過佢有啲唔同,就係佢有大大間B1A沙崇喺佢嘅CV上面。沙崇推小班教學、勁谷英文,效果顯注。基崇喺佢嘅強勢搞作下,都可能會提升好多嘅。
之不過。收生banding呢件事上,係客觀事實,冇得用語言偽術去誤導家長嘅。如果唔係誤導,校方係咪可以澄清一下?

ka2016 發表於 24-3-5 13:43
好多野都唔透明,好似一路吹,吹到佢變Band1咁
话又说回来,EK有一套说法:成绩不是一切,全人教育更重要,有颇多学校其实都不大透明,但仍然是受欢迎的英中。可能TTCA这方面整体做得也成功,有它的吸引力。我们现在主要针对是它公布的收生等级,是否误导而已。

derbyeugene 發表於 24-3-5 14:03
回覆 猴子爸 的帖子

猴子爸,EK说法睇親都係神校神童登頂論喎!RO唯一,唔係spcc, 4女直唔亨讀,数字公布 ...
我是支持成绩透明的,但同时也要接受成绩不透明的现状,因为上至教育局,中至某些学校管理层,下至某些家长群,都不认为”成绩不透明“有什么大问题,反而令学校减少压力,可以放心实践他们的教学理念,不必担心下下都被人用成绩数字来评头品足。

derbyeugene    發表於 24-3-5 14:14

PTL_L 發表於 24-3-5 14:15
其實都唔係EK睇法,而家父母比以前更聰明更懂得work play balance,亦唔會死咕咕咁仲有果種「萬般皆下品  ...
"我最緊要係睇到學校方向係培養leader,有自信、能言、行全人、proud of 自己學校、人際網絡同雙語能力,其他嘅數字,其實真係唔太關自己事." -
乜太那间学校应该很符合你的要求。

fupigpig 發表於 24-3-11 12:07
多謝你詳解「band 1A都讀得吃力」
其實我原意係覺得好似有家長太刻意「推高」banding而有呢種講法 ...
「band 1A都讀得吃力」,如果这些b1A 学生万一真的去了真正的b1A学校,不就会读到痴左线?难怪TTCA收了那么多首20%学生。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊