用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

lot888 發表於 23-12-24 22:37
回覆 猴子爸 的帖子

呢點唔啱,有部份回你的家長個ID係熟口熟面,佢哋小朋友就讀你個list理頂層位置,並不 ...

我冇話一定係冇上榜嘅學校家長,但好多時都係。邊個hater係排高位學校家長?我唔係好認得。呢樣野都好值得探討下。

lot888 發表於 23-12-24 23:06
回覆 猴子爸 的帖子

又搬hater呢個字出嚟,何必呢?大家都係有感而發。學習接受不同意見,接受他人批评, ...

如果係有禮貌、善意討論嘅,直情係我嘅良師益友啦,但大家都見到那些人是什麼嘴臉,屬於什麼類別啦,咪就係haters囉。
其實我本身係好有禮貌嘅人,雖然讀書冇某一啲會員咁多,但我係有家教嘅,同時,我本身性格絕不逆來順受嘅,所以容易同haters爭辯,但我絕對係鍾意以理服人嘅(加埋同時寸下人咁啫)

nucleotide 發表於 23-12-25 09:07
中英數有2科是文科
對女校有利
對男校不利

其實都唔一定,通常神男校英和數強,女校就英和中強,男女校平均d但各有差異。

nucleotide 發表於 23-12-25 09:14
中英數很靠學校培養?
不敢苟同
依家有林溢欣,超研,遵理

你鍾意啦,之不過冇人敢做實驗,完全放棄喺學校學習,只去補習天王天后班,然後對比結果….
打底嘅嘢有好多因素,但學校老師嘅教導、課程設計、同學互動、語境等等,的而且確係喺學校發生嘅。

nucleotide 發表於 23-12-25 09:36
因為只有1/3英中是B1A
嗰2/3的B1BC並不會重視 5+

我諗唔係B1B B1C唔重視 5+, 而係有冇能力搶奪5+.

nucleotide 發表於 23-12-25 09:53
其實呢啲排名
參考而已
一個學生入SPCC而唔入SPCS

睇嚟你真係好like補習天王天后喎!
例如,2023年SPCC有四十幾人入HK醫科,SPCS有17 (HK and UK), 如果講individual, 我都可以話當中某位同學就算讀董之英都有能力入醫科。但我哋依家係籍著數字去睇吓有冇反映學校嘅質素,相信以上數字多多少少都show到有啲difference啩?

Joe8889 發表於 23-12-25 09:44
無上嚟幾日,估唔到嘈起上嚟,哈哈。

開頭見到個表,望咗兩眼,大概睇吓自己母校老婆母校阿仔學校阿女學校 ...

呢個表嘅用意唔係用嚟自high嘅,我同過第一、二位嘅同學講:你哋學校好勁呀,今年又排1,2喇。佢哋只係會:哦,係呀,咁好呀。就冇嘢。
好似我之前所講,係俾升中家長參考,對於自行和大抽獎排位都應該有d幫助嘅。
至於話「沒落貴族學校」,都係覺得有趣啫,不過如果大家覺得太過有眨意,我同意都係唔好繼續咁樣講比較好。

nucleotide 發表於 23-12-25 11:27
我冇話完全放棄學校學習
我意思是若發現學校老師唔掂
係可以去補習搞番掂

我明白。
假設所有科都唔掂,我個人認為如果係選修科,補習天王天后可以俾嘅助力會大好多。

nucleotide 發表於 23-12-25 11:23
首先,你唔好開口就話人高分低能先
咁我話番你低分低能囉!
你提出的是意見咩?

nucleotide, 多謝你仗義!不過算啦,同佢哋糾纏,係會無了期㗎。佢哋話針對我個人,同埋呢個榜唔完全show 晒所有佢哋認為勁嘅學校,「誤導」咗升中家長,以為唔喺榜上嘅學校都係唔敢見人,所以只會趨向選擇比較透明嘅學校。而(emoji)d學校,佢哋認為只不過係想保持低調,唔積極同其他學校比較,先至唔公佈5+而已。呢個死結,唯有等到所有全英學校都公佈CEM 5+先可以解,時間應該係200年後。

fwstides 發表於 23-12-25 12:16
[要政冶正確,留言要有建設性] 呢個表羅列數據沒問題,反正只係冷冰冰的數字。係第一欄出事,數據都唔完整 ...

我到依家先明白乜嘢係「頒獎禮」

呢啲嘢,講吓先有氣氛㗎嘛,而且都係事實(根據呢個榜嘅事實)。
當初話林峰攞最受歡迎亞太區男歌星,只要唔係「公認」,就即刻有人笑佢係「亞皆老街至太子區」最受歡迎男歌星。依家,起碼冇人可以否認呢11間我提名嘅學校係「公認」勁學校啩?
不過,會唔會都會有人都會唔開心呢?例如四大女直,SPCS排最後,會引致家長如betxxay感到不滿而砲轟呢個榜上呢?not sure…

bettyay 發表於 23-12-25 14:03
我已經講咗,唔好無故出人校名,學校,資料!打幾個xx就當冇講?點解咁大個人咁幼稚無聊!成日自己幻想當 ...

我係話砲轟呢個排名嘅人會係乜嘢原因呢?會唔會即使係學校上咗榜,但不滿排位,所以咁做呢?因此咪想起你囉。如果你唔係咁諗,咪話「我唔係咁諗,而我嘅睇法係….」咪得囉。
至於話出校名家長,第一,各人嘅留言喺EK係公開俾所有人都睇到,我只不過係講返你公開講過嘅嘢,有乜嘢問題呢?第二,EK有冇話唔可以提某家長係某學校嘅家長?

PTL_L 發表於 23-12-25 14:13
佢既技倆,由始至終都係咁,對人唔對事+亂吹人地小朋友校名+非常得閒(應該仔女大哂唔理佢,佢要搵存在價 ...

你就係某「沒落貴族學校」(最後一次提)嘅家長?最喜歡冷言冷語放冷箭那位?請随便繼續。

bettyay 發表於 23-12-25 14:30
我對你嘅表冇睇法無感覺,第一次係講排名前一堆成績差唔多的,讀書靠自己才有機會是那百分比!從沒評論前 ...

之前我都係隨便估下啫,要真係認真搵/問,好快就知道。
從你嘅反應,我知你係一個好人。又一個SPCS家長值得我尊重

lot888 發表於 23-12-25 14:40
樓主,你有咁多時間,不如加多一個dimenion,列出不同學校在運動上的成就,可给重視全人或重視運動的家長一 ...

其他dimension, 太複雜,如果要做得到,要有成本要花錢,我諗到時可以正式出書,跟住俾EK家長媽叉我,實會話得淡笑;信者失救;信佢一成,雙目失明…. 依家我冇收錢都俾人鬧到XX, 到嗰陣時?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

HK-MAN 發表於 23-12-25 16:24
我算唔算係壞人之中最好果個?

難得你出聲,你其實係最差(emoji)個。永遠冇任何實質建議,但只懂找機會射幾支毒箭,又企圖不上身。不過,通常在戲中奸角小人物,就係呢種人。只不過我覺得回應你都費事咁解啫。其實之前都有其他會員指出你嘅問題來,係值得你反思嘅。

bettyay 發表於 23-12-25 16:54
奉勸你收返沒有事實根據的人身攻擊!有冇資格亦唔係你來評論。

#433 留言就是證據。有好多人睇呢張帖,所有用家都心裏有數。#433留言被删了。现在附上证据, 证明这位SPCS家长的真实嘴脸:

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊