用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 MCS vs HKUGA
發新帖回覆
樓主: Devoted
go

自行 MCS vs HKUGA   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-4-2 18:16
仲有一個point,見到有人將兩間學校show dse 形式嚟比較,話睇吓邊間show得detail就識揀邊間好 ...
"人地學校咁耐歷史,幾十年,甚至過百年嘅成績已經話哂俾你聽,人地係得既,咁咪唔洗以成績嚟sell學校囉,人地sell 歷史sell文化sell傳承,幾十年畢業生嘅成就都夠哂啦,仲洗成日攞成績嚟講?"

今时今日变化太大,过往如何,可作参考,但现况如何,将来怎样,都要实质数据来支持分析,否则学校只要不倒闭,只要历史悠久,就永世都是好学校?为何有些学校会由名校变B3?

kiwi2007 發表於 24-4-3 11:47
對比年年有,今期港同就真係零捨多。有港大校友監察住,信心嘅標誌。不過,港大自從馬斐森劈炮唔撈後就開 ...
有用5年移動平均線做統計都算好的了,起码年年都公布。新校如果不公布详细成绩?等收档都似。

mcl233 發表於 24-4-3 13:55
所以係所謂1A仔中學,若自己唔係1A仔,都係鄧人高興,不停大聲呼叫和  fing旗仔而言,實質1A中學,頗大比 ...
一间学校的5+成绩高,但4+/3322低,有没有可能?当然有,通常就是招兵买马赢运动那些学校。其他一般学术型学校?很少见。如果有,请大家share一下。
5+成绩高,代表什么?即使我不说代表学校有这个能力(因为EK的其中一个说法,读书靠自己,与学校无关),起码证明学校能够提供合适的氛围,凝聚努力上进的同学,甚至营造出良好的语境。考得好不好,当然还是要看学生自身啦,只是,学校越多人能够拿到5+,总会代表了它的质素分量吧。

SPCC和DGS,5+%最高的,也的确是公认为教学质素最卓越的两间学校。

cafeva 發表於 24-4-3 14:22
讀書成績點會同學校無關!
这个嘛,等到有关家长发言时,他们应该会解释一下。

Rpp 發表於 24-4-3 14:56
你故意偏離網民講法,有邊個夠膽講與學校無關。
網友說話係 讀書靠自己,唔仲老師代替自己溫書?
...

的确有人这样讲,有人同意的。我并没有故意偏离别人的说法wor.

说这句话的人们,现在也可以说,我们的意思是98%靠自身,2%靠学校,所以我们没有说跟学校无关。如此,辩论无了期,我就不参与了。

liverpool2023 發表於 24-4-4 10:09
讀書好唔好,本身就由好多野組成:學校、家長、學生(態度和資質)

話讀書睇自己既,因為學校俾唔到支援 ...

同意!
「話讀書睇自己既,因為學校俾唔到支援、氣氛,咁咪靠家長同學生囉!」 不過如果間學校已經去到呢個地步,俾著我就老早轉咗校,因為返學都只會係浪費時間。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊