用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 收集 DSE 成績學校資料
樓主: miriam
go

2023 收集 DSE 成績學校資料   [複製鏈接]

ok3 發表於 23-12-14 13:33
咁尖子又唔一定要讀醫嘅. 雖然好多數尖子都讀醫
在香港,考得Top, 但不读医,是很少的,看每年,状元读医不读医的比例,就知道了。

sunnymama2 發表於 23-12-14 15:24
2023年入醫科人數
1 SPCC 43
2 DGS 42
1)是MCS,不是MSC吧。2)YWC是10还是8?
3)如果数字是包含牙医,应该怎样算?怎样摆位?

BACY 發表於 23-12-14 19:09
回覆 猴子爸 的帖子

醫科底線係36分?

好難計得準確,但知道多數尖子揀醫科就得啦。

sunnymama2 發表於 23-12-14 20:37
吓,你點解話我驚蝕底?我根本唔知個符號代表乜,可能前面有講,咁我睇漏左,你可以禮貌d講加番個符號就得 ...

對不起兩位,我提出嘅問題只係for discussion同埋提醒,絕無challenge嘅意思,我好多謝你哋list out所有數字。
對於包括牙醫人數嘅總數,不如我哋assume係8成醫2成牙,旁邊加上符號, 然後就由大至小排序。

蛋白超人 發表於 23-12-17 15:15

YW今年真係有B1A

5+ 39.5%, 4+ 75.7%. 真B1A level.

蛋白超人 發表於 23-12-17 17:22
YW真係好唔錯,小升中時走咗一大班叻仔,依然可以做到B1A成績出嚟,抵讚
...

我好記得當年EK經常有個話題:YWC幾時開始有「親生仔」嘅DSE成績睇到,之後大家至知原來級頭嘅小六生係會走人嘅,對YWC嘅期望亦低咗,只當佢係B1B.

kctsang 發表於 23-12-19 09:22
好耐冇上黎,好多爸爸唔見晒,以前一講英華就會不停被人抽水,最後都係鬧交收場,依家英華成績好咗返而冇 ...

DSE成績係硬事實,冇乜可以爭議,所以唔會有以前嘅話題,依家最多咪YWC vs SPC vs WYK vs DBS vs SJC vs …至會有嘢講

cafeva 發表於 24-2-3 18:39
聽聞DG S今日校長分享會校長話今年49個入醫學院

係咪包埋英國醫科?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊