用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-3-23 11:53
多謝支持!
今天有新的update!LSC 还没有公布2023年成绩,但Poyau 大师提供了SMCC的5+成绩,是校内公布的成绩,证明一条龙都可以做出好成绩。此外,还有旅港的5+成绩,都相当不俗。

紫色迷人 發表於 24-4-5 16:55
這篇令我對Spcc產生咗濃烈的興趣,主科係屹立不倒嘅-面墻,語文同數學
都係強者之戰。以下我想敘述下我仔 ...
你可以试试带他去SPCC/QC/LSC外面看看环境,上网看看状元讲英文的访问,再带他去环境比较恶劣的学校,是中文教学的,叫他自己选择。如果继续抗拒英文,即使中文和数学非常厉害,但仍要在这样的学校读6年,相反,就有可能在那些著名学府读6年。如果他说愿意学好英文,就一定要帮他,设计好提升英文的计划,当中当然要包括很多的阅读和练习。

紫色迷人 發表於 24-4-5 17:01
請問Spcc初一會有哪些科目,謝謝
在SPCC 的网页,Academic - Subjects offered. 可以看到。

紫色迷人 發表於 24-4-5 17:09
具體如何提升英文的規划是?
如果你们自己不太懂,最好找个补习老师。此外,外籍老师练口语和聆听也是必需的。

紫色迷人 發表於 24-4-5 17:19
必須考雅思嗎

你是刚来港的新移民吗?小朋友现在读几年级?
ielts, FCE, KET这些都不需要,但校内的英文分数要高,而本身的小学排名也需要高。当你有机会面试时,中学自然看得出来你有多少斤两。

cafeva 發表於 24-4-5 22:07
thanks.
其實我係想知幾多學生可以選到心儀的3科選修科。不過可能家長都未必有這些資料
...

我記得有SPCC家長講過,基本上學校可以根據學生選科意願去調配資源,而PCB+M1/M2通常就係成績最好嘅一班,但當然其他班都係好叻嘅。
問題係:如果咁啱某年有60人都想take PCB+M1/M2, 學校會唔會開兩班?

Sheep06 發表於 24-4-5 22:27
好像未遇過有6O人選PCB,一向情况是選PCB 成績最好的2x 個同學在A 班,其餘選PCB 的分散各班 ...

即係話每一班嘅同學有機會選修科目都唔一樣,每一堂大家各自去唔同嘅班上課?

catf2 發表於 24-4-6 08:03
謝謝猴子爸,呢個表非常受用,特別係今年難得呀女間學校成績咁出眾,我已Save 左嚟留念喇  
好多家 ...

多謝支持!你學校嘅校長咁親民,學生萬衆一心,成績應該會持續向上嘅

cafeva 發表於 24-4-6 09:58
係咪比多D學費就可以做到呢? 如果可以做到點解學校唔做?因為要keep成績?我覺得選唔到想讀既科係大件事過入 ...

我咁估:一般學校唔會全因應學生意願而開班,因為要確保成績好、有機會DSE PCB攞好成績嘅先可以讀,咁就唔會拉低成績,但SPCC唔使太顧慮呢樣野,因為上到高中,學生普遍都好掂。此外,學校資源都係決定性因素,資源主要係學費、政府資助同埋校友社會捐錢,SPCC同其他學校比,有冇唔同?

Sheep06 發表於 24-4-6 09:55
不是每一堂,是有d堂分班上

明白,謝謝

Rpp 發表於 24-4-6 11:17
物理更離地25個,控成咁。

會唔會係女校驚女生理科叻嘅人少?

Rpp 發表於 24-4-6 11:24
鬼知咩?交左學費揀直資都希望揀科有選擇權過官津咩?EK高調講有錢人都揀直資的。
...

不過同時間,如果直資學校成績唔靚,都會係少咗叻人申請。魚與熊掌,邊個重要啲?

dreamdream081 發表於 24-4-7 08:48
好實用,好客觀,感謝您們!

希望遲D DSE2024 都能有這統計表,thank you.   

多謝支持! DSE 2024 - 好樂意!相信Poyau都會繼續。今年見到以前冇公佈5+嘅學校出現咗,又有d以前有依家冇,以後希望更多學校肯做呢件事啦。

PTL_L 發表於 24-4-7 18:52
MSS都係中三學期初先問學生意願,初步疑定班數,學期尾再問多次,按學生意願開選修科班數量。 ...

想問吓:係咪因為MSS慣性有好多人出國,高中人少,但資源冇少到,所以可以咁彈性安排選科?

hollyword888 發表於 24-4-7 20:48
SPCC並非完全根據學生意願開班,比如商科只開了經濟學,沒有會計學,沒有商業管理。文科多個科目也經常因 ...

個個家長在意選科彈性,都係關心PCB+M1/2, 好似冇乜人理文商科….

PTL_L 發表於 24-4-7 22:34
唔敢講係唔係,但見到mss唔會好緊張收插班生,所以上到高中,每班大多2x人,選修科夠6人就可開班,佢哋選 ...

咁又係,萬一嗰科冇人揀,開唔成,咪只可教初中?老師嘅壓力仲大過學生

bugmum 發表於 24-4-10 11:57
sounds perfect!
知道了MSS选科的优势,无可否认,为这间学校加了很多分。

RainyRice 發表於 24-4-13 16:51
謝謝猴子爸數據資料分析,請問如果學校有同時公布CEM 5+ 和全科5+,有沒有數據顯示通常那個%會較高?謝謝 ...

多謝!
相信Poyau大師會好有興趣硏究當中嘅關係。
我記得EK有家長特別提過,荃官一向係主科5+高於其他科,換言之,其他大部份學校都是其他科高過主科?
話雖如此,總體而言,我還未見過主科考得好,其他科考得差嘅例子,如果有,我都希望大家可以分享一下。

RainyRice    發表於 24-4-13 18:51
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊