用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 ...
樓主: 布甸仔媽媽
go

仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

dear 2b:

今日比呀女的同學欽典我的秘制凍0茶,明天入樽比佢地嘆

betty

醒目開學勳章

dear2b:

今日真係盡發心中情,好舒暢

查實我day day都好開心,係樂天派一族,童年吾開心的日子,對我一的影響都無,生命中,呢個只係一小撮心路歷程

不過每年12月係最開心的月份,特別係做冬日,因為偉哥同呀女係冬節日,又大一歲啦!我呀妹就23日,舊同事就26日...真係好happy

每年呢一日,都超忙,例排齊齊返呀媽樹做節兼切蛋糕,派禮物..

由呀女f.1開始,年年呢日我都會特地請假到呀女學堂,參加佢地學校舉行的x'mas party,老師同同學特地同呀女賀埋生日,去年除外,因呀女往年係北京....話咁快,呀女19歲lu~

特地祝佢入讀心儀大學楝選的科目

醒目開學勳章

dear2b:

你當年好好喎,有個uncle照住你,無人蝦,我就比人蝦到,避埋好激氣,不過無喊,皆因我係好難會攪喊果隻...

話說呀媽都成日由的隔離鄰居姐姐或uncle介紹入的廠做,有個係我婆做馬姐昤揍大的uncle,係觀塘開車牛仔褲,呀媽叫我叫佢做舅父,舅母就係樹接單兼做數同教我車牛仔褲,舅母好猛料,樣樣皆能,呀媽話佢好本事,叫佢過我二度<散手>,佢果時實牙實齒承諾呀媽話做落交我做交收同管工,點知做下做下,做左成年都係車牛仔,中間期間仲請左個好惡的女管工,我都吾知佢係佢地貴親啊!

後來先聽番的車工講,其實佢地成日都請吾到的車工,可能人工低掛,所以成日用呢個口吻,叫的熟人介紹人入黎,話做熟就吾洗車野,教佢地做管理.....不過都要多謝佢地啦!

我當年都好勤力地,搵到的錢返屋企

話說我的第一份寫字樓工,係一個之前係sale店舖識,無見幾年,係街撞到,佢話佢係勞記見到請文員,於是走去見工,哈~人家見佢幾醒目,<<樣貌睇落又幾舒服,眉清目秀,簡直塗小許唇膏都殺死的男人,又叻襯衫,著得好企理,好叻嗲聲嗲氣嗲的男人買野>>呢樣野我真係頂吾順...

結果就請左佢....不過佢真真幾醒鏡同身材好正架,雖然係大陸落黎,企吾開聲真係無人知..

果時好多入黎買衫褲的男人,成日口花花,係樹up,一個大方,一個治艷..

我就心郁郁,見佢都得,於是我又執下整齊企理,去勞記蒲下車下有無份文員in下,就係咁,見左我地會計呀頭,佢真係請左我喎,早幾年問番佢同謝過佢當年比呢個機會我呢個乜都吾識的妹妹仔,問佢乜原因請我,佢答佢請人睇第一眼眼緣..呵呵~我地而家仲留為佳話...

嘻嘻~剛岩又聯絡20幾年,年年聖誕一次成班會計部同事,哈~偉哥都係其一,聖誕期間聚餐.....

醒目開學勳章

dear2b:

真真知我者無若你地喎~

我次次gathering都笑爆咀,標晒眼淚水~返到屋企落妝時,見到二邊眼尾直落的成尺厚粉nut晒,二條闊約1cm,好長而又彎的笑淚痕有時直頭去到頸項 好彩你地期間無人記得影相呢樣野.....

醒目開學勳章

哈哈~今朝真係打字打到手軟.

又係逛街街楝禮物時間,因要選購同事結婚卡同禮物,搵左幾間同行左幾日都楝吾到心頭好,我真係好醃尖...

呀女尋日逛左色色店話好多正野,等我拾番的眼耳口鼻,出去巡下先

待會見啦!老友,如明早要煲呀仔飯,切記call我手機...如收吾到轉留言,記得留言呀!

betty人人上

醒目開學勳章

算死草又黎啦!

尋晚餐打癲佬計落都吾算貴喎~

街市白蘿蔔做湯底hkd4.50
生菜一斤,菜心二斤,食吾晒hkd11.-
x昌買左日式肉片2包hkd27.80
東記鮮蝦雲吞買2送1包菠菜雲吞hkd20.-
(多野食到無開)
四海魚皮+咖哩魚皮餃2包hkd19.50
青記日式什丸hkd52.30
牛肉檔肥牛hkd30.-
趴街肉子豆腐3條hkd5.80

共hkd170.9/4每人都係hkd42.70,仲超新鮮,仲可以食多幾餐

醒目開學勳章

dear 2b:

我吾煮煲仔飯都係每朝裙拉褲nut,成日都吾知為乜,由細到大都係,無事無幹都吾知點解趕頭趕命,雞咁腳係咁跑,所以呀媽成日話我出世時走nut左的野

2b:我今晚用個煲又試下整冬菜咸蛋蒸肉餅,成功又post相引下你地

醒目開學勳章

dear2b:

查實我媽當年係鄉下一出香港,就車衣,屋企有衣車,我好細時已經幫已經識車衫,呀媽拎衫返黎車,我做完功課要幫手架...老豆就係家庭做毛衣,我仲識縫盤...73年香港製衣行業因quota限制,老豆迫住賣晒佢的生財工具,成家人跟佢入石崗耕田,所以我仲識種菜架~~~哈!up到自己鬼咁勁

醒目開學勳章

dear2b:

我地打癲爐好攪鬼架,因為我係一個好心急架女人,我會係廚房用蘿蔔做湯底,跟住將我買返黎的料倒3分之一落去滾,熟左後就用個大湯碗盛佢出黎,再將所有野搬晒去枱面,我要食即刻可以食,你地要打就可以慢慢打....

呀!我仲有一樣技倆,就係切蒜粒用油爆香,再加豉油辣油黎點的野食,你下次試試,超正,尋晚用煲仔飯豉油,好ok呀!

betty

醒目開學勳章

DEAR2B:

大近視~煲完煲咸蛋肉餅冬菜飯,擒擒青,吾記得拍照添

我咪就係用某牌子的蒸魚豉油囉!味道都ok架~有時用某名牌魚露

betty

醒目開學勳章

dear2b:

有呀!我囉~

今早地鐵車箱有人酷到暈左呀!陰公,應該佢自己本身都有少許吾舒服,的職員黎到同埋搭地鐵的人一齊抬佢出車箱時,佢都吾醒

46哥:果時都係好橙.成日捱到眼坦坦 ,做日間,工作時,夜晚就返夜學,成日中眼訓,扎醒時一吾係已經落堂,就係見到中眼訓時,的鉛劃到本薄花碌碌..

搵到的儲夠就搵番日校讀,一路日夜癲倒,簡直人都癲....

其實講而家的細路知,都真係覺得個講字,始終感覺,佢地身在福中不自足

betty

醒目開學勳章

hihi!all:

時間過得真快,追左一陣韓劇就開工lu~

betty

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

家中電腦又發生故障~

尋晚慶飲而歸,返家都成11點半,沖涼兼清潔面部後訓吾著,唯有煲半小時韓劇.

今日一大對眼袋加熊貓貓眼的BETTY上

醒目開學勳章

all:

找人呀!

2b:我蒲足2晚,今早攪完一頭家頭細務,已經十點幾,12.16在奶食呀!

尋日朝返工前check下部腦後面的線會吾會鬆左,試試擰或按實的,睇下仲會吾會hand機,尋晚返黎偉哥ok!暫時矛問題,希望吾洗換住啦!

betty

醒目開學勳章

dear2b靚姐:

後花園回花呀,靚姐

betty

醒目開學勳章

poor betty:

我今朝已追到第尾2集103,偉哥尋晚勒令叫我等埋佢一齊追大結局,心癮難頂,好想而家睇埋佢,呀女話,媽咪,你可以而家睇,今晚再咋咋弟未睇過~~~~~

我應呀女,咁樣好似吾好咁好啊!好似look大眼講大話囉

betty

醒目開學勳章

dear 2b:

我追緊呢套亞視劇集

http://v.youku.com/v_show/id_XNTA2MjA4NjQ=.html

betty

醒目開學勳章

DEAR 2B:

我乜劇都追餐飽,最緊要係要攪笑

你咳咳仲烚烚,擔心你燥啊!

betty

醒目開學勳章

DEAR2 B&all:

早人呀!

呢2日又係得我地倆唱雙黃~~~

真係戥舊同事開心,月初生左對龍鳳胎,仲吾洗開刀,自己生,母愛真係偉大呀!

另而家同事個弟婦剛岩懷有雙胞胎
我捨命陪君子(係咪講得好偉大 ?) >>>> 2b:你果真胸前偉大

BETTY

醒目開學勳章

DEAR2B:

我早前搵同事結婚禮物時,係TKO,君滶灣見到有家食自助每人一鍋火鍋,嘆幾粒鐘價錢都好商宜,等我有時間去試試,返黎話過你地知,正吾正...

BETTY

‹ 上一主題|下一主題