用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 32 之 ”暑假後就高中了,係咪要結束營業 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 32 之 ”暑假後就高中了,係咪要結束營業?” [複製鏈接]

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

噢!2b做乜樹咁感觸~正所謂人多有人多chat,人小小有人小chat~萬萬不可摺啊!

又係曬的時候,話說昨天係betty農曆生日,呀偉哥都好攪鬼喎!係公司門外摘左幾條佢話食得的蘆薈,食飽飽就好勤力地係樹切切切,批批批,佢話整個蘆薈燉冰超比我飲,其他的用黎敷面,面就拿拿聲敷,食就燉到11點幾先有得食..

問佢蘆薈有乜效用,佢話排毒喎....叫我淨番果的放入雪櫃冰凍飲....嘩!今朝食食下早餐,果真排毒黎料...肚痛到好似生得咁,額頭標晒汗,我吾洗鏡都知自己乜樣,似中毒樣多啊!

不過都多謝晒佢咁有心思啦!

betty

醒目開學勳章

HIHI!ALL:
早人呀!相人無人夠我早開閘啦掛

布甸媽:係喎!我都忘記左問2b,呢輪心情係咪受天氣影響

2b:吾好意思呀!誤會左添,以為無pm又無人call我,攪吾成添.
偉哥真係好攪鬼喎 ,收工返黎仲問我,你今早係咪便得好暢快呢!

陽曆下個月呀!<去九香食補飛有電視框喎>九香係邊樹黎架....快的講我知啦!好心急啊!

好奈都無一套劇集能夠令我追得咁狠死...所以呢輪小左入場...

今日相公佢又去釣大魚,然後係tsun mun會我呀哥,一齊出黎買海鮮去我媽樹大食會........諗起的海鮮真係流晒口水呀!尋晚佢已經醃定秘制蝦醬雞翼.....正正正,食完呢餐先減肥...
體重直迫11xbetty上

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

仲好有端午節feel..

報下料料先,我尋日下午已經開始端午節晚餐~

秘制蝦醬酒醉美雞翼,
沙嗲金茹玉子肥牛煲,
海皇栗米銀蛋愛心羹,
果皮蠔汁蒸霸皇鮑魚,
芫西蔥粉絲豉汁帶子,
油蜜菜勁火炒豆豉魚,
呀媽靚靚田園菜心蕊,
潮州咸菜白果豬肚湯,
燒鵝差燒併鹽焗雞皇,
彊蔥蒸生猛黃腳立魚,
白灼基圍蝦伴靚頭抽.

忙得勁開心,難得呀哥咁有興緻食海鮮餐,4點幾已到我地新x城街市,全程呀哥攬住比錢.            

偉哥釣到三條勁大黃腳立魚,6點鬆已到
岳母大人家,我地係廚房忙個樂在其中

betty

食緊呀媽的咸肉糉的betty上

醒目開學勳章

DEAR 2B&布甸媽:

登登登登,等我話過你地知,我哥我嫂係連咕嚕肉,韓式雞翼同金沙牛仔骨都吾識整,平時佢地係屋企的餸菜係好簡單,所以佢地係尋晚食得最開心果二個..

真開心,成個下午你地二個都講緊我地個豐富海鲜餐~

Dear Betty
咁即係邊個做大廚呀 ? >大廚係

秘制蝦醬酒醉美雞翼)betty
沙嗲金茹玉子肥牛煲)betty
海皇栗米銀蛋愛心羹)betty
果皮蠔汁蒸霸皇鮑魚)betty
芫西蔥粉絲豉汁帶子)betty
油蜜菜勁火炒豆豉魚)betty
呀媽靚靚田園菜心蕊>呀媽
潮州咸菜白果豬肚湯>呀媽
燒鵝差燒併鹽焗雞皇>呀媽
彊蔥蒸生猛黃腳立魚)betty
白灼基圍蝦伴靚頭抽)betty

勁吾勁呀!偉哥淨係負責洗好晒的野,就好疲累地全程坐係廳樹傳告蒸煮時間,佢話佢已經傳受晒的偉門秘笈比我啦喎
我呀嫂同佢工人加埋我係廚房忙個樂在其中,佢地二個負責拎餸,斟水,洗鑊,遞蔥

我地仲好快手,7點幾開餐,8點幾走人,趕返黎追巾巾劇集

醒目開學勳章

hihi!all

午安~

是日偉哥節目又去左釣魚,佢連馬都放棄吾玩,可想而知佢幾有滿足感,而我呢就帶晒口罩,出動帶齊老爸想要的物品同埋去茶樓拾的佢鍾情的山竹牛肉同x燒包去護老院樓下交比的職員拎比佢,事原佢果區爆發緊甲形流感,要隔離7日,不准外出,老爸飲茶成泡影....

2b:我絰女姪仔好攪鬼架,平日係屋企只要有飯食,蛋撈飯,二條菜撈飯,最緊要有飯,無飯就米粉都殺,但一出外面,就 發晒狂...

話說姪仔6歲,好like食雞翼,果日我的蝦醬雞翼,佢一拿起食左一啖,已經問我地點解的雞翼咁臭ai想吾要,呀女話係蝦醬雞翼,跟住整鬼佢你食過架喎,吾可以掉,浪費晒的美食,見佢拿晒塊面吾知點算好,呀女話,你用手掩住個鼻都要食左佢架啦!佢真係好聽話咁掩住個鼻食晒,好彩無嘔...

布甸媽:神仔真抵錫同讚,我呀仔成日只識hea,最叻係鼠去廁所mou,叫佢溫親書,一陣又話尿尿,一陣及去開大,到做完晒小小野,已經係成個下午,跟住最攞命同膽果句就係話

你地叫我做果的,齊啦!做晒比你地啦!

格格妹妹:我果的只係皮毛,叫做賣相睇得下,食又ok!,我係樹努力鑽研緊呀!希望到我搬大屋時可以煮餐勁勁九大鬼黎招呼你地

醒目開學勳章

DEAR ALL:

2b
咁岩ai,早2日呀仔同我哥一齊度高,佢同我哥,細b一樣都係 174 cm 喎!

醒目開學勳章

dear smum:

煲的白粥清淡的,好快好架..

betty

醒目開學勳章

hihiall:

比偉哥攪笑死~黎緊父親節禮物係新款手機一部

尋日朝叫佢吾好釣咁夜,等佢食晚飯啊!加上呢輪曬到成個呀叔咁,nut皮兼謝晒...

點知尋晚7點幾,call佢手機留言,仲以為某的地方收吾到,點知我做完飛蘇眼朦朦咁係街口見到類似佢款的物體出現,於是我咪ai...ai,點知佢真係擰轉個頭...

我:call你連機都關埋,仲以為你趺左落海添
佢:係趺左落去,部手機趺先,跟住我咪拿拿聲跳埋落海拾番佢囉..
我:你講真定講笑架..點解你的衫吾濕ai..
佢:濕都乾晒啦,係馬..

我:乜你咁傻仔架,梗係除晒的衫褲先跳落海啦!

食飽飯最攪笑的係呀女,吹頭之餘幫佢吹乾部手機,點知都係吾得..

醒目開學勳章

DEAR 2B:

咁即係係咪呀仔都算高呀!佢岩岩過左14歲,我就係計過
算過度過,吾想的仔女似我,所以先電燈柱掛老鼠箱...講起想黎都真係有幾委屈

我整鬼咁問偉哥係呢個歲數果時有幾高...

佢又好整鬼咁答我,你傻架咩,邊鬼度會記得同記錄細時的高度架,果時連食都無啖好食呀!

呀女早2日講,有間士多個老板娘問佢,係咪13歲.....我好抵死咁應佢,係呀!的思想仲細過13歲...

betty

醒目開學勳章

hihi!ALL:

分享,轉自梁繼璋,也是betty的心聲

給孩子的備忘錄
> -----------------------
> 我兒:
>
> 寫這備忘錄給你,基於三個原因:
>
> (一)人生福禍無常,誰也不知可以活多久,有些事情還是早一點說好。
>
> (二)我是你的父親,我不跟你說,沒有人會跟你說。
>
> (三)這備忘錄里記載的,都是我經過慘痛失敗得回來的體驗,可以為你的成長省回不少冤枉路。
>
> 以下,便是你在人生中要好好記住的事:
>
> (一)對你不好的人,你不要太介懷,在你一生中,沒有人有義務要對你好,除了我和你媽媽。至於那些對你好的人,你除了要珍惜、感恩外,也請多防備一點,因
> 為,每個人做每件事,總有一個原因,他對你好,未必真的是因為喜歡你,請你必須搞清楚,而不必太快將對方看作真朋友。
>
> (二)沒有人是不可代替,沒有東西是必須擁有。看透了這一點,將來你身邊的人不再要你,或許失去了世間上最愛的一切時,也應該明白,這並不是甚麼大不了的事。
>
> (三)生命是短暫的,今日你還在浪費著生命,明日會發覺生命已遠離你了。因此,愈早珍惜生命,你享受生命的日子也愈多,與其盼望長壽,倒不如早點享受。
>
> (四)世界上並沒有最愛這回事,愛情只是一種霎時的感覺,而這感覺絕對會隨時日、心境而改變。如果你的所謂最愛離開你,請耐心地等候一下,讓時日慢慢沖
> 洗,讓心靈慢慢沉澱,你的苦就會慢慢淡化。不要過分憧憬愛情的美,不要過分誇大失戀的悲。
>
> (五)雖然,很多成功人士都沒有受過很多教育,但並不等如不用功讀書,就一定可以成功。你學到的知識,就是你擁有的武器。人,可以白手興家,但不可以手無寸
> 鐵,緊記!
>
> (六)我不會要求你供養我下半輩子,同樣地我也不會供養你的下半輩子,當你長大到可以獨立的時候,我的責任已經完結。以後,你要坐巴士還是Benz,吃魚翅還是粉
> 絲,都要自己負責。
>
> (七)你可以要求自己守信,但不能要求別人守信,你可以要求自己對人好,但不能期待人家對你好。你怎樣對人,並不代表人家就會怎樣對你,如果看不透這一點,你
> 只會徒添不必要的煩惱。
>
> (八)我買了十多二十年六合彩,還是一窮二白,連三獎也沒有中,這證明人要發達,還是要努力工作才可以,世界上並沒有免費午餐。
>
> (九)親人只有一次的緣份,無論這輩子我和你會相處多久,也請好好珍惜共聚的時光,下輩子,無論愛與不愛,都不會再見。
>
> 你的爸爸
> 梁繼璋

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

午安~

46兄:164cm約5呎3吋鬆...咦!咁你高我丁屎咁多多咋喎!

繼呀女免費北京遊後,昨天收到e-mail,今次北京同學黎港澳交流,由上次小組導師提名二個同學招待這班北京貴賓,7天港澳夏季學生義工遊,又再一次增加人生經驗...

betty

醒目開學勳章

hihi!all:

早安~

2b:收到布甸媽報料未呀~

呢輪忙住look自由一段好令人擔心加心痛的topic的betty上

醒目開學勳章

DEAR 2b:
唔係有特別策略, 只是我同爸爸有共識, 哥哥曾讀的那間小學並非區內熱門小學, 所以排至第三志願都有機會入讀囉 希望知己知彼, 不容易大失所望卦>>>我咪就係睇到呢堆字,誤會左囉.

我好多年前已經睇過的資料,中左釘降,起先會屙同嘔,嘔吐物內會有釘,無醫生會會醫治到,x光片吾會照到體內有釘,被落降者會成日肚餓,食好多飯,然後會嘔釘同頭髮,如果搵吾到高人解降,開始目光呆滯,最後就被的針刺穿內臟痛苦而死...

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2339564-1-4.html

醒目開學勳章

DEAR 2B:

我擔心個婆婆啊!通常見好多婆媳糾紛,但佢新抱係topic提及呢個老人家好好....

點解的人可以咁毒,連老人家都吾放過,下如此這般毒辣手段..講真啊!人命一條

係呀!我婆婆有up過我舅父都係比人落左降....

betty

醒目開學勳章

dear2b:

如果驚就吾好睇啊!因為我睇左都心寒,打冷震

我婆婆因為年紀很大先生我媽媽,老人家思想始終無子送終,剛岩公公的哥哥鄉間有三個仔,第三個子當年8-9歲,聰明伶俐,高大俊俏,所以婆婆商量過後,同意過比佢做仔,申請舅父落香港....

舅父天資聰穎,好孝順二位老人家,更加愛錫識同吾識的老人家同小朋友...我婆婆當年係打有錢人住家工,舅父一路跟住婆婆,聽婆婆說,舅父10幾歲青少春期時,心思思成日想識女仔,婆婆當年正打一家南洋有錢人的住家工,舅父好鍾情果個千金小姐,好痴纏,但個少奶更係吾like啦!

用盡好污穢的說話臭罵我舅父,但舅父都係無理佢,不過婆婆講呢個富家小姐刁蠻任性,婆婆都有勸舅父死心,高攀不上,有日,鄰居見舅父係梯間暈倒,送往醫院救醒後就痴痴呆呆...後來診斷為精神病,但只會自殘,吾會傷害人果種,舅父長年累食精神藥,到早年,婆婆死後,個人變得更加抑鬱...做10年係屋企樓上做空中飛人.....了結了多年痛苦人生...對佢真係好大的解決.

betty

醒目開學勳章

DEAR ALL:

晚安~

46哥:腰痛可大可小,睇下醫生好喎,你女女咁叻叻,應該讚下佢喎...

2b&布甸媽:恐怖topic個樓主到而家都無現身,情況吾知點啊!我奶奶係印尼華僑,我都聽吾小呢類鬼怪野...

vivi:吾緊要呀!查實舅父痛苦左幾十年,當年我家人真係好痛心,特別係我媽咪,因為由細錫到佢大,不過真係時間可以沖淡一切,我地經常諗,佢真係好大解決啊!

betty

醒目開學勳章

DEAR ALL:

午安~

布甸媽 :幾攪笑地我尋日先收到你5.27號我回覆pm...bk真係越來越攪鬼.

betty

醒目開學勳章

46哥:

如果我咁勁,一定叫班鬼仔雞咁腳幫你醫好條腰骨

betty
‹ 上一主題|下一主題